τα στέμφυλα ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα των παραγωγικών ζώων και μειώνουν την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών κατά 30% στην εντερική τους χλωρίδα.
-Διαφήμιση-

Μετέτρεψαν τα στέμφυλα, τα υποπροϊόντα δηλαδή οινοποιίας, σε συμπλήρωμα διατροφής για χοιρίδια, πρόβατα κρεατοπαραγωγής, καθώς και για κοτόπουλα και κατάφεραν να αυξήσουν εντυπωσιακά το βάρος των ζώων αλλά και να μειώσουν το ίδιο εντυπωσιακά το κόστος εκτροφής. Η παραπάνω πατέντα καινοτομίας ανήκει στην ερευνητική ομάδα του καθηγητή Δημητρίου Κουρέτα και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η ερευνητική ομάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παραχώρησε ο Δ. Κουρέτας στην «ΥΧ» για την παρουσίασή τους, κατέγραψε ότι τα στέμφυλα ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα των παραγωγικών ζώων και μειώνουν την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών κατά 30% στην εντερική τους χλωρίδα. Επίσης, ενισχύουν την ανάπτυξη των προβιοτικών βακτηρίων κατά 25%, με συνέπεια τη βελτίωση της απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών και της πέψης της τροφής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βέλτιστη λειτουργικότητα του πεπτικού συστήματος, που ενδέχεται να μειώσει τη χρήση των αντιβιοτικών.

Εκτός από τα παραπάνω, καταγράφηκε ότι προστατεύουν τον οργανισμό των παραγωγικών ζώων από την οξείδωση των λιπιδίων και πρωτεϊνών, βελτιώνουν το προφίλ των λιπαρών οξέων και την ποιότητα του κρέατος με αποτέλεσμα τη δημιουργία προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας για τους καταναλωτές.

Αύξηση σωματικού βάρους

Κάθε κατηγορία ζώου που μελέτησε η ερευνητική ομάδα σιτίστηκε με το συμπλήρωμα οινοποιίας για συγκεκριμένες μέρες παρουσιάζοντας εξαιρετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, στα πρόβατα καταγράφηκε 40% κέρδος βάρους και διπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης μετά από 28 ημέρες διατροφής με το συμπλήρωμα οινοποιίας. Στα χοιρίδια, παρουσιάστηκε 10% κέρδος βάρους και αυξημένος ρυθμός ανάπτυξης κατά 44% μετά από 30 ημέρες διατροφής με το συμπλήρωμα οινοποιίας. Ο πίνακας 1, καταγράφει αναλυτικά τις ημέρες διατροφής των ζώων, τη ποσότητα τροφής αλλά και το καθαρό κέρδος για τον κτηνοτρόφο.provata-stemfilaΕκτός, όμως από τα παραπάνω η ερευνητική ομάδα στον πίνακα 2 υπολόγισε υποθετικά, χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί πειράματα, τα οφέλη για τον κτηνοτρόφο από την εφαρμογή της τεχνολογίας για 160 ημέρες σε μεγαλύτερη ηλικία χοίρων.provata-stemfila

Οφέλη για το περιβάλλον

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι η πολλά υποσχόμενη λύση του περιβαλλοντικού προβλήματος, που απορρέει από την συνεχή εναπόθεση των στεμφύλων στο περιβάλλον, όπως τονίζει η ερευνητική ομάδα στα αποτελέσματά της. «Ωστόσο, η έλλειψη αξιόπιστων μεθόδων και το υψηλό κόστος της επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, οδηγεί σε βιοτοξικά φαινόμενα με συνέπεια την υποβάθμιση της ίδιας της φύσης», καταλήγει.

Συμπεράσματα

Με βάση όλα τα παραπάνω η καινοτομία της ερευνητικής ομάδας του Δ. Κουρέτα για την αξιοποίηση των υποπροϊόντων οινοποιίας και τη χρήση τους στη διατροφή των παραγωγικών ζώων, όπως αναφέρει η ίδια, μπορεί να βελτιώσει το οικολογικό αποτύπωμα των οινοποιείων, ενισχύοντας παράλληλα το θρεπτικό προφίλ των ζώων, συμβάλλοντας όχι μόνο στην ευζωία τους, αλλά και στην ενίσχυση τόσο της παραγωγής τους όσο και της ποιοτικής τους απόδοσης. Επίσης, ο εμπλουτισμός στο κρέας σε ω-3 λιπαρά θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκμετάλλευση και δημιουργία gourmet κρεατοσκευασμάτων για εξαγωγή.

 

-Διαφήμιση-