Αχαΐα: Το φαράγγι του Βουραϊκού απειλείται από την κλιματική αλλαγή

Απαιτούνται παρεμβάσεις και «αμυντικά» έργα για τις μεγάλες πλημμύρες και κατολισθήσεις

Η κλιματική αλλαγή απειλεί και το φαράγγι του Βουραϊκού, που είναι χαρακτηρισμένο ως παγκόσμιου κάλλους μνημείο της φύσης. Η διαπίστωση αυτή απορρέει από την προμελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών για λογαριασμό του ΟΣΕ, προκειμένου να προχωρήσει σε έργα, αλλά και μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και ενίσχυσης των υποδομών του Οδοντωτού.

Όπως είναι γνωστό, προ εξαμήνου, μετά τις κακοκαιρίες Daniel και Elias, ο ΟΣΕ ανέθεσε απευθείας σε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών, με επικεφαλής τον καθηγητή Γεωλογίας Ιωάννη Κουκουβέλα, την έρευνα και μελέτη αποκατάστασης μετά από τις μεγάλες κατολισθήσεις που έχουν γίνει στο φαράγγι, συνέπεια της φωτιάς του περασμένου Ιουλίου (σ.σ. 26/7/2024).

Μελέτη με 15 σημεία παρέμβασης

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη μελέτη υπάρχει καταγραφή περίπου 15 σημείων, όπου απαιτούνται να γίνουν παρεμβάσεις, αλλά και «αμυντικά» έργα για μεγάλες πλημμύρες και κατολισθήσεις για την προστασία της γραμμής. Για την ολοκλήρωση της μελέτης πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε όλες τις γέφυρες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και τα μοναδικά πέτρινα γεφύρια που σε λίγο καιρό συμπληρώνουν 130 χρόνια ζωής και λειτουργίας, από την κατασκευή της γραμμής.

Έλεγχοι διεξήχθησαν και στα σκύρα, τα αδρανή υλικά πάνω στα οποία «πατά» η οδόντωση. Όπως διαπιστώθηκε, αυτά διαθέτουν αντοχή, καθώς οι αλλοιώσεις που έχουμε κατά την τελευταία 20ετία δεν είναι εκτεταμένες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, από το 1979 έως και το 2023, καταγράφεται μια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, κατά τον τελευταίο μισό αιώνα, μέσα στο φαράγγι, οι βροχοπτώσεις έχουν λάβει πιο απειλητική μορφή. «Η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας στον Βουραϊκό φαίνεται ότι ακολουθεί την πορεία του πλανήτη με την αλλαγή του Κλίματος. Επίσης, οι βροχοπτώσεις είναι, πια, πιο σύντομες, αλλά και πιο απότομες», επισημαίνει ο κ. Κουκουβέλας.