Αξιοποιούνται πρώην Βαμβακουργία και Αβερώφειος

vamvakourgia-volos

Δύο ιστορικά κτήρια που είχαν συνδέσει την παρουσία τους τη μεταπολιτευτική περίοδο με την αγροτική παραγωγή και έπεσαν θύματα εγκατάλειψης, με το πέρασμα του χρόνου να αφήνει αμείλικτα τα σημάδια του, επιτέλους αξιοποιούνται από την κυβέρνηση., με το πέρασμα του χρόνου να αφήνει αμείλικτα τα σημάδια του, επιτέλους αξιοποιούνται από την κυβέρνηση.

Βαμβακουργία Βόλου

Από τον Βόλο ξεκινά η επέκταση του προγράμματος του υπουργείου Εργασίας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, που αφορά 1.100 ακίνητα σε όλη τη χώρα που ρημάζουν. Ανακοινώθηκε η συμφωνία με την οποία ο ΟΑΕΔ παραχωρεί την έκταση της πρώην Βαμβακουργίας Βόλου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προκειμένου να αξιοποιηθεί για τις δραστηριότητες του ιδρύματος, κατά την πρόσφατη επίσκεψη στη Μαγνησία της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφης Αχτσιόγλου. Η συνολική έκταση που παραχωρείται από τον ΟΑΕΔ στο πανεπιστήμιο είναι 87 στρέμματα, βρίσκεται σε εξαιρετικό σημείο της Νέας Ιωνίας και η αξιοποίηση του χώρου θα ξεκινήσει αμέσως μετά την υπογραφή της παραχώρησης, καθώς οι σχετικές μελέτες είναι ήδη έτοιμες εκ μέρους του πανεπιστημίου. Η πρώην Βαμβακουργία ουσιαστικά ήταν ένα από τα πολλά θύματα της αποβιομηχάνισης και των λανθασμένων κυβερνητικών επιλογών και έβαλε λουκέτο το 1996, αφήνοντας στην ανεργία περίπου 1.000 εργαζομένους της Μαγνησίας.

Αβερώφειος

Εντός του Ιουνίου αναμένεται να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση για την αξιοποίηση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής από το υπουργείο Ανάπτυξης, τον ΕΛΓΟ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαρισαίων, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist, στη Λάρισα.

Ο υφυπουργός δεν έκρυψε την ικανοποίησή του, γιατί ένα κρίσιμο ζήτημα για την περιοχή, η αξιοποίηση της Αβερωφείου, μπαίνει στην τελική ευθεία. «Αισιοδοξούμε και πιστεύουμε ότι η Αβερώφειος θα γίνει το κέντρο εκπαίδευσης των επόμενων γενεών αγροτών. Η κατάρτιση των Νέων Αγροτών είναι βασικό ζητούμενο και στην Αβερώφειο θα μπορούν να υλοποιούνται τέτοια προγράμματα κατάρτισης», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι υπάρχουν σχέδια πέρα από το εκπαιδευτικό κομμάτι που θα έχει να κάνει με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για περαιτέρω αξιοποίηση, όπως η ίδρυση Μουσείου Βάμβακος από τη Διεπαγγελματική Βάμβακος και η λειτουργία τυροκομείου με χρηματοδότηση μεγάλης βιομηχανίας γάλακτος.