Αχλάδι: Απογοήτευση και για την ποσότητα και για την ποιότητα – Περιμένουν σωτηρία από την τιμή οι παραγωγοί

Ήταν μια δύσκολη καλλιεργητική περίοδος φέτος για τη συλλογή των αχλαδιών. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα σε βορειότερες περιοχές της χώρας ανέστειλαν την ανάπτυξη ανθοφόρων οφθαλμών, με αποτέλεσμα η καρποφορία να εμφανίζεται μειωμένη. Οι νοτιότερες περιοχές ξέφυγαν από την παγωνιά, αλλά η θεομηνία του καλοκαιριού προκάλεσε μεγάλες καταστροφές. Αν στα παραπάνω υπολογιστεί και η αδυναμία εξεύρεσης εργατικών χεριών, η φετινή χρονιά, όπως δείχνει η εικόνα, κλείνει με αρνητικό αποτέλεσμα στην παραγωγή και όλα θα κριθούν από τις τιμές του προϊόντος.

Πιο συγκεκριμένα, αυτές τις μέρες ξεκίνησε η συλλογή των ποικιλιών Sissy και Williams στην Κεντρική Μακεδονία με κύριο χαρακτηριστικό τη μειωμένη παραγωγή. Αυτό επισημαίνει ο Αντώνης Σαλιάρης, πρόεδρος του συνεταιρισμού παραγωγών από το Νησί Ημαθίας, λέγοντας ότι «ο παγετός του Ιανουαρίου δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στις αχλαδιές, με αποτέλεσμα να έχουμε χαμηλά ποσοστά ανθοφορίας.

Το πρόβλημα αυτό παρατηρήθηκε στην περιοχή του Λουδία ποταμού. Οι ανεμοθύελλες έκαναν και σημαντικές ζημιές στα δέντρα μας κατά τον σχηματισμό και την ανάπτυξη του καρπού. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να συζητάμε για αποδόσεις της τάξης των 500 έως 2.000 κιλών το στρέμμα, όταν μία τέτοια καλλιέργεια σε φυσιολογικές καιρικές συνθήκες μπορεί να ξεπεράσει τους 4 τόνους».

Τύρναβος και Πλατανούλια πλήρωσαν τη θεομηνία

Μειωμένη θα είναι και η παραγωγή στην περιοχή του Τυρνάβου, όπου και εκεί έγιναν σοβαρές ζημιές. Τυχερό στάθηκε το Αργυροπούλι, αφού γλύτωσε κατά τόπους από την ανεμοθύελλα και τη χαλαζόπτωση, σύμφωνα με τον Στέλιο Τάρη, παραγωγό από την ίδια περιοχή: «Μεγάλες ζημιές υπέστησαν οι καλλιέργειες αχλαδιού στον Τύρναβο και τα Πλατανούλια. Από τη θεομηνία τυχεροί ήταν οι παραγωγοί στο Αργυροπούλι».

Αναφερόμενος στο θέμα των προσβολών από εχθρούς και ασθένειες, ο κ. Τάρης περιγράφει μια μεικτή εικόνα: «Η ψύλλα δεν μας απασχόλησε ιδιαίτερα και μειώθηκαν σημαντικά οι ψεκασμοί για την καταπολέμησή της. Δυσκολότερη, όμως, ήταν η κατάσταση στο βακτηριακό κάψιμο, όπου για να ελεγχθεί η ασθένεια οι ψεκασμοί ήταν περισσότεροι. Για το θέμα των τιμών, σε ό,τι αφορά το Κρυστάλλι, οι τιμές είναι ακόμη ανοιχτές. Πέρυσι, οι τιμές κυμάνθηκαν από 0,65 λεπτά έως 0,70 λεπτά το κιλό για την α΄ κατηγορία και από 0,30 λεπτά έως 0,40 λεπτά για τα υπόλοιπα».

Την ίδια εικόνα μας μεταφέρουν και άλλοι παραγωγοί από την ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου. Από τα 12.000 στρέμματα που καλλιεργούνται στην περιοχή έχει χτυπηθεί ένα σημαντικό ποσοστό, με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι για φέτος πάνω από 40% μειωμένη. Σημαντικά προβλήματα δημιουργήθηκαν σε καλλιέργειες τύπου παλμέτας, όπου κάτω από τις ισχυρές δυνάμεις του αέρα και το βάρος από τους καρπούς έγειραν, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικά προβλήματα στους παραγωγούς.

Πώς εξελίσσεται η ποικιλία Sissy

Έχουν περάσει 14 χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι πρώτες πειραματικές καλλιέργειες της ποικιλίας Sissy σε διάφορες περιοχές της χώρας. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και αλλάζουν το τοπίο στον τομέα της αχλαδιάς, όχι μόνο σε βιομηχανικό επίπεδο, αλλά και στο φρέσκο προϊόν λόγω και των ιδιαιτέρων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και γεύσεων. Η ανθεκτικότητα του φυτού στο βακτηριακό κάψιμο είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των ψεκασμών για την προστασία του φυτού. Παράλληλα και με τη σημαντική ανεκτικότητα της ποικιλίας στην ψύλλα της αχλαδιάς, παρατηρήθηκαν και εκεί θεαματικά αποτελέσματα, στη μείωση των επεμβάσεων με φυτοφάρμακα. Αν λάβουμε υπόψη ότι οι ψεκασμοί στο αχλάδι ξεπερνούν ακόμη και τους 20, η ποικιλία μπορεί να ανταποκριθεί και κάτω από τους 10.

Πρακτικά αυτό σημαίνει μια σημαντική μείωση στο κόστος παραγωγής, προστασία των καταναλωτών και των παραγωγών και φυσικά σημαντική συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος. Ακόμη έχει δώσει θετικά δείγματα σε βιολογικές καλλιέργειες όπου μέχρι σήμερα λόγω των ασθενειών και των εντόμων οι βιοκαλλιεργητές αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν στην προστασία των φυτών. Η ποικιλία αυτή καλλιεργείται σχεδόν στο σύνολο της χώρας και έχει εγγραφεί στον κατάλογο των εθνικών ποικιλιών από το 2013.

Χτυπημένοι από το χαλάζι οι παραγωγοί της Αρκαδίας

Την ίδια κακή εικόνα παρουσιάζει και η Πελοπόννησος, όπου και εκεί το χαλάζι χτύπησε τους καρπούς των αχλαδιών λίγο πριν από τη συγκομιδή, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η ποιότητα. Όπως αναφέρει ο Γιάννης Ντενισάκης, παραγωγός από τη Δήμαινα Αρκαδίας, «πάνω από το 50% των καρπών της παραγωγής μας είναι χτυπημένο από το χαλάζι. Υπήρχαν, όμως, και περιβόλια που δεν είχαν κανένα πρόβλημα και η συλλογή εξελίσσεται κανονικά.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της φυτοπροστασίας, ευτυχώς είναι μία καλή χρονιά χωρίς σημαντικά προβλήματα από την ψύλλα της αχλαδιάς και το βακτηριακό κάψιμο. Η εμπορία των αχλαδιών είναι και αυτό ένα σημαντικό ζήτημα. Αν και υπάρχει έλλειψη στην αγορά, οι τιμές παραγωγού παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Η έλλειψη οργανωμένων ομάδων εμπορίας των προϊόντων είναι εμφανής, με αποτέλεσμα να καρπώνονται άλλοι την προστιθέμενη αξία των προϊόντων μας».

Περιηγηθείτε στη νέα σελίδα του ypaithros.gr που αφορά την παραγωγική αλυσίδα και ενημερωθείτε άμεσα για o,τι νέο προκύπτει.