Αχλάδι: Η μειωμένη παραγωγή δεν διώχνει το ερωτηματικό από τις τιμές

axladia

Στους 25 εκατομμύρια τόνους εκτιμάται ότι θα κινηθεί η παγκόσμια παραγωγή αχλαδιών, σύμφωνα με στοιχεία του USDA για το κλείσιμο τις εμπορικής περιόδου 2017/2018. Η ελαφρά αύξηση της παραγωγής στην Κίνα φαίνεται να αντισταθμίζει τις απώλειες σε άλλες σημαντικές χώρες παραγωγής. Οι εξαγωγές αναμένεται να παραμείνουν σταθερές, στους 1,8 εκατομμύρια τόνους, ενώ οι εισαγωγές προβλέπεται να αυξηθούν ελαφρά, φτάνοντας τους 1,7 εκατομμύρια τόνους.

Στην Ελλάδα, η παραγωγή αχλαδιού, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, συγκεντρώνεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ σημαντικές ποσότητες αχλαδιών παράγονται και στις Περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου, όπως απεικονίζεται και στον σχετικό πίνακα.

Παραγωγή ανά ποικιλία

Κατά 20%-30% μειωμένη είναι η φετινή παραγωγή στις πρώιμες ποικιλίες Coscia και Santa Maria, των οποίων η συγκομιδή ολοκληρώθηκε στην περιοχή του Τυρνάβου, «μείωση που οφείλεται κυρίως στις καιρικές συνθήκες, την εξέλιξη της γονιμοποίησης, αλλά και την καρποφορία της προηγούμενης χρονιάς», σύμφωνα με τον Σωτήρη Ταμπόση, πρόεδρο του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, συμπληρώνοντας πως, ειδικά τα Coscia, εμφάνισαν και μικροκαρπία. Τις επόμενες μέρες ξεκινά και η συγκομιδή των Κρυσταλλιών, της σημαντικότερης ποικιλίας της περιοχής, στην οποία εκτιμάται μείωση έως και 20%, όπως δήλωσε ο Χρήστος Τασούλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δένδρων Τυρνάβου, ενώ σύμφωνα με τον κ. Ταμπόση, τα νέα δέντρα που έχουν μπει στην παραγωγή ίσως καταφέρουν να ισοφαρίσουν τη φετινή σοδιά με τα περσινά επίπεδα. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τις όψιμες ποικιλίες Sissy, Williams και Highland, που αναμένεται να συγκομιστούν στις αρχές Αυγούστου, η φετινή παραγωγή εκτιμάται ότι θα πέσει στο μισό, όπως δήλωσε ο κ. Τασούλας.

Έχοντας ολοκληρώσει τη συγκομιδή για τις Κοντούλες και τα Santa Maria, και με τη συγκομιδή των Sissy να έχει ξεκινήσει στο Νησί Ημαθίας, οι παραγωγοί της περιοχής αναμένουν πρώιμη συγκομιδή των βιομηχανικών ποικιλιών λόγω καιρού. Μικροκαρπία αλλά και μικρότερη σοδιά, μετά από την καταστροφική περσινή χρονιά λόγω των χαλαζοπτώσεων, φαίνεται να φέρνει η φετινή παραγωγή σύμφωνα με τον Αντώνη Σαλιάρα, πρόεδρο του ΑΣ Νησίου Αλεξάνδρειας στην Ημαθία. Η παραγωγή της περιοχής διατίθεται σε εργοστάσια για κομποστοποίηση και εξάγεται σχεδόν στο σύνολό της.

Πίσω έχει το αχλάδι την... τιμήΜειωμένη εκτιμάται η παραγωγή στα κρυστάλλια και στην περιοχή της Αρκαδίας, η οποία φέτος θα συγκομιστεί πρώιμα. Στα προβλήματα του καιρού προστίθεται και το βακτήριο Erwinia amylovora (βακτηριακό κάψιμο), το οποίο ευνοήθηκε από την υγρασία της άνοιξης, προκαλώντας έκδηλη ανησυχία στους παραγωγούς, καθώς «ακόμη δεν είναι αντιμετωπίσιμο», όπως δήλωσε ο Κώστας Λυμπερόπουλος, αχλαδοπαραγωγός στο Ζευγολατιό Αρκαδίας. Για την αντιμετώπιση της ασθένειας, ο ΑΚΣ Αρκαδίας ζήτησε τη συνδρομή του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, όπου εξετάζονται ήδη δείγματα που έχουν ληφθεί από την περιοχή. «Ξεκινάμε τώρα να φυτέψουμε και μέσα σε 4-5 χρόνια μπορεί να καταστραφεί ο οπωρώνας και να τα χάσεις όλα», δήλωσε ο κ. Λυμπερόπουλος. «Στην Τεγέα, ορισμένοι άνθρωποι τα παρατήσανε. Μπαίνεις μέσα και βλέπεις ξερές τις αχλαδιές», σημείωσε.

Αντίθετα, αύξηση της παραγωγής κατά 30% αναμένουν οι καλλιεργητές του Πηλίου, σύμφωνα με τον Αντώνη Πολίτη, υπεύθυνο επικοινωνίας του ΑΣ Ζαγοράς. Με τις μικρές ποσότητες των πρώιμων ποικιλιών να έχουν συλλεχθεί και τον κύριο όγκο των Κρυσταλλιών να αναμένεται στις αρχές Αυγούστου, ο καιρός φαίνεται ότι λειτούργησε ευνοϊκά για το Πήλιο. «Η καλλιέργεια διατηρείται πλέον σε ικανοποιητικό επίπεδο», δήλωσε ο κ. Πολίτης, υποστηρίζοντας ότι «βάσει μελετών, το αχλάδι ενδείκνυται για την πρώτη ζώνη καλλιέργειας του Ανατολικού Πηλίου».

Ανακατατάξεις του οπωρώνα

Επέκταση της καλλιέργειας παρατηρείται την τελευταία περίοδο στην περιοχή του Τυρνάβου, σύμφωνα με τον κ. Τασούλα. Πιο συγκεκριμένα, αύξηση των καλλιεργειών σημειώνεται στα Κρυστάλλια κατά 30% και στις άλλες ποικιλίες κατά 10%-15%, όπως δήλωσε. Παράλληλα, αύξηση των καλλιεργειών της ανθεκτικότερης ποικιλίας Sissy παρατηρείται και στο Νησί Ημαθίας. «Ωστόσο, είναι δύσκολο να παραμείνουν οι εκτάσεις», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣ Νησίου, «καθώς παρατηρείται σημαντική έλλειψη προσωπικού στην περιοχή».

Περίπου 225 τόνους αχλαδιών με το εμπορικό σήμα ΖΑΓΟΡΙΝ διακινεί ετησίως, σε αλυσίδες και στη λιανική, ο ΑΣ Ζαγοράς, μέσω του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης που εφαρμόζει, ενώ εδώ κι ένα χρόνο κυκλοφόρησαν και οι πρώτες μικροποσότητες που καλλιεργούνται με το σύστημα βιολογικής διαχείρισης, σύμφωνα με τον κ. Πολίτη, με τον καρπό να αποτελεί το βασικότερο προϊόν σε ποσότητα παραγωγής, μετά τα ΠΟΠ μήλα του συνεταιρισμού.

Πρώτες τιμές

Οι τιμές για τις πρώιμες ποικιλίες του Τυρνάβου κυμαίνονται στα 50 περίπου λεπτά το κιλό, ενώ ερώτημα που παραμένει είναι η τιμή για τα Κρυστάλλια καθώς, όπως επεσήμανε ο κ. Ταμπόσης, «από τιμές ακούσαμε ευρύ φάσμα, από 50 έως και 80 λεπτά». «Η αύξηση των καλλιεργειών έφερε και μείωση τιμής», σημειώνει όμως από την πλευρά του ο κ. Τασούλας, «καθώς οι τιμές για τα Κρυστάλλια κυμαίνονται μεταξύ 50-60 λεπτών, όταν τις προηγούμενες χρονιές έπιαναν 70-80 λεπτά». Στα 65 λεπτά εκτιμά ότι θα κινηθούν και τα Κρυστάλλια Αρκαδίας ο κ. Λυμπερόπουλος.

Σε ό,τι αφορά τα βιομηχανικά της περιοχής της Ημαθίας, οι συζητήσεις για τις τιμές βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, ωστόσο καθοριστικός θα είναι και ο βαθμός απορρόφησης της παραγωγής.

Τέλος, στο 1,20 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο διακινούνται τα Κρυστάλλια Ζαγοράς, που αποτελούν το 95% της παραγωγής του συνεταιρισμού την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με τον κ. Πολίτη.

axladia-paragogi-poikiliesΔημοσιεύθηκε στην «ΥΧ»: 27/7/2018