Αχλάδι: Ζητούνται Santa Maria για την Ευρώπη

Μειωμένες ποσότητες και τιμές χαρακτήρισαν τη χρονιά

-Διαφήμιση-

Λιγότερες ποσότητες, προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά και τιμές χαμηλότερες των περσινών χαρακτήρισαν και φέτος την παραγωγή αχλαδιού. Μειώσεις στο σύνολο της παραγωγής αντιμετώπισαν οι παραγωγοί του Τυρνάβου, όπου στα προβλήματα της χρονιάς προστέθηκαν και οι έντονες χαλαζοπτώσεις, αφήνοντας ακόμη ένα σημάδι στους φετινούς καρπούς. «Η παραγωγή για τα Κρυστάλλια ήταν σίγουρα μειωμένη κατά 20% και μεταξύ 15%-25% κυμάνθηκε η μείωση για τα Santa Maria, εκτός των χαλαζοπτώσεων», σύμφωνα με τον Σωτήρη Ταμπόση, πρόεδρο του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου.

Οι βροχερές και κρύες ημέρες της άνοιξης, δεν ευνόησαν την καρποφορία για τους παραγωγούς της Αρκαδίας, οι οποίοι τον Ιούλιο είδαν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους να χτυπιέται από το χαλάζι. «Στο Ζευγολατιό αλλά και στα χωριά της Τεγέας, που έχουν πιο πολλά στρέμματα, το χαλάζι ήταν καταστροφικό», σχολίασε ο παραγωγός Κώστας Λυμπερόπουλος από το Ζευγολατιό, αναφέροντας ενδεικτικά ότι η παραγωγή που πήρε φέτος ήταν μόλις 7 τόνοι από τους 60 που είναι συνήθως.

Καλή ποιότητα και μεγάλα μεγέθη για τα βιομηχανικά της Ημαθίας

Ελαφρώς μειωμένες ποσότητες, αλλά σαφώς καλύτερη ποιότητα σε σύγκριση με την περσινή και μεγαλύτερα μεγέθη καρπών συγκόμισαν οι παραγωγοί βιομηχανικών ποικιλιών στην Ημαθία, με αρκετές νέες φυτεύσεις να μπαίνουν στην παραγωγή κυρίως της ανθεκτικότερης ποικιλίας Sissy.

Χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς ήταν η ταυτόχρονη ανθοφορία όλων των ποικιλιών από τις 20 Μαρτίου λόγω της κλιματικής αλλαγής, κάτι που δεν αποτελεί γνώρισμα της καλλιέργειας, σύμφωνα με τον Ηλία Μπελαγιάννη, αχλαδοπαραγωγό και μέλος ΔΣ της Venus Growers.

Διακυμάνσεις και συμπίεση τιμών έφερε το χαλάζι

Στα 60-70 λεπτά/κιλό κυμάνθηκαν οι τιμές για τις Κοντούλες, αλλά και για τα Κρυστάλλια που αποτελούν περίπου το 70% της καλλιέργειας στον Τύρναβο οι τιμές είναι μειωμένες κατά 20% των περσινών, σχολίασε ο Χρήστος Τασούλας, πρόεδρος του ΑΣ Δέντρων Τυρνάβου Γαία Φρούιτ. «Ξεκινούσαν από τα 50 λεπτά και αναλόγως ποιότητας κινήθηκαν και αρκετά πιο κάτω, ενώ δόθηκαν και ποσότητες με ανοιχτή τιμή», σχολίασε.

Ζητούν, αλλά δεν βρίσκουν Santa

Στα περίπου 40 λεπτά/κιλό κινήθηκαν τα Santa Μaria στην περιοχή, και ελαφρώς υψηλότερα τα Coscia, αναλόγως βέβαια των χτυπημάτων. Σύμφωνα με τον κ. Ταμπόση, υπάρχει ζήτηση το τελευταίο διάστημα για τα Santa Maria, ποικιλία που φεύγει στο εξωτερικό τόσο σε χώρες της Μέσης Ανατολής όσο και της Βόρειας Ευρώπης, ανεβάζοντας και τις τιμές.

«Όποιος έχει τώρα Santa Maria είναι κερδισμένος, αλλά δεν υπάρχουν ποσότητες κι αν κρατάει κάποιος θα είναι για να προμηθεύσουν συγκεκριμένους» σχολίασε, προσθέτοντας ότι χώρες της Βόρειας Ευρώπης ζητούν ακόμη την ποικιλία, αλλά δεν βρίσκουν αυτή τη στιγμή. Στα περσινά επίπεδα των 50-60 λεπτών/κιλό κινήθηκαν οι τιμές και για τα Κρυστάλλια της Αρκαδίας.

-Διαφήμιση-