Αυξάνεται η παραγωγή και η διανομή παράνομων φυτοφαρμάκων στην ΕΕ

Στην κατάσχεση 1.150 τόνων παράνομων φυτοφαρμάκων στην Ευρώπη και στη σύλληψη δέκα ατόμων προχώρησε στα τέλη Ιουλίου η Europol, μετά την τελευταία επιχείρηση Silver Axe VVII που πραγματοποίησε.

Το Silver Axe της Europol αναπτύχθηκε αρχικά για να αντιμετωπίσει τη διακίνηση παράνομων φυτοφαρμάκων και έχει κατασχέσει συνολικά 4.921 τόνους κατά τις έξι προηγούμενες επιχειρήσεις της. Η Κίνα παραμένει η κύρια πηγή παράνομων φυτοφαρμάκων, ωστόσο, η πιο πρόσφατη επιχείρηση αποκάλυψε την αύξηση της διακίνησης στη Νότια Ευρώπη και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ιδιαίτερα στην Τουρκία.

Η Europol διαπίστωσε ότι πλαστά φυτοφάρμακα εισάγονταν στην ΕΕ συσκευασμένα ως γνωστές μάρκες, για να πωληθούν στη μαύρη αγορά με παραποιημένη σήμανση. Ο οργανισμός της ΕΕ σημείωσε επίσης αύξηση των πρώτων υλών και του εξοπλισμού παραγωγής φυτοφαρμάκων που αποστέλλονται στην Ευρώπη, υποδηλώνοντας ότι όλο και περισσότερα παραποιημένα προϊόντα κατασκευάζονται στις χώρες της ΕΕ.

Σε μια σπάνια επιχείρηση, οι βουλγαρικές αρχές στόχευσαν μια τοποθεσία παραγωγής και κατέσχεσαν παράνομα φυτοφάρμακα και πλαστά υλικά συσκευασίας.

Η επιχείρηση αποκάλυψε ότι εγκληματικά δίκτυα κάνουν κατάχρηση του συστήματος παράλληλου εμπορίου της ΕΕ, επιτρέποντας στα φυτοφάρμακα που έχουν εγκριθεί σε ένα κράτος-μέλος να διατίθενται στην αγορά σε άλλο χωρίς περαιτέρω πιστοποιήσεις.

Η Europol εντόπισε περιπτώσεις παράνομα παραγόμενων φυτοφαρμάκων που πωλήθηκαν σε ένα κράτος-μέλος με ψευδείς ισχυρισμούς ότι είχαν εγκριθεί σε διαφορετική χώρα της ΕΕ.
Η εκτελεστική διευθύντρια της Europol Catherine De Bolle προειδοποίησε για το υψηλό κόστος των πρακτικών αυτών για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία συμπεριλαμβανομένης της ζημιάς στους αγρότες και τις αποικίες των μελισσών.