Αυξάνονται και πληθύνονται οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες σε Ηλεία και Δυτική Αχαΐα

Δυναμική πορεία εξακολουθούν να παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια στην Ηλεία και στη Δυτική Αχαΐα οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες, οι οποίες, σε συνδυασμό με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και τεχνικών γεωργίας ακριβείας, εγγυώνται την παραγωγή ασφαλών αγροτικών προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας και υψηλών αποδόσεων.

Η φράουλα, το καρπούζι, η πατάτα και η ντομάτα κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στην περιοχή, ενώ λόγω της πρωιμότητάς τους, διεκδικούν καλύτερο μερίδιο στην αγορά, προσφέροντας στους παραγωγούς ικανοποιητικό εισόδημα. Άλλωστε, η γεωγραφική θέση, οι κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες για την παραγωγή όλο σχεδόν τον χρόνο αγροτικών προϊόντων αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής έναντι άλλων.

Όπως επισημαίνει στην «ΥΧ» ο γενικός διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Σταύρος Βέρρας, κάθε χρόνο, όλο και περισσότεροι αγρότες επενδύουν στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, γεγονός που αποτυπώνεται και στα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας.

Σύμφωνα με αυτά, το 2018 στον Νομό Ηλείας καλλιεργούνταν 10.500 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών, ενώ το 2020 έχουν ξεπεράσει τα 12.000 στρέμματα με αυξητική τάση. Από αυτά, 10.000 στρέμματα αφορούν τη φράουλα, 1.000 στρέμματα το καρπούζι, 700 στρέμματα τις ντομάτες, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν διάφορα είδη κηπευτικών.

Σύμφωνα με τον κ. Βέρρα, τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να έχουν καλλιεργηθεί ακόμα 2.000 στρέμματα, καθώς θα έχουν υλοποιηθεί τα Σχέδια Βελτίωσης που έχουν ήδη εγκριθεί και προχωρούν στη Δυτική Ελλάδα.

Μεγάλο το ενδιαφέρον για θερμοκήπια

«Το ενδιαφέρον των αγροτών για τη δημιουργία θερμοκηπίων είναι μεγάλο. Επενδύουν στα θερμοκήπια, γιατί τα καλλιεργούμενα προϊόντα παρουσιάζουν καλή πορεία και εξασφαλίζουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Επίσης, τα πρώιμα κηπευτικά ανταποκρίνονται καλύτερα στην αγορά, ενώ έχουν καλύτερη απόδοση τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. Και, φυσικά, οι κλιματολογικές συνθήκες στη Δυτική Αχαΐα και στην Ηλεία ευνοούν σημαντικά τις καλλιέργειες αυτές», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Πρόσθεσε πως «δεν πρέπει, βέβαια, να ξεχνάμε ότι τα θερμοκήπια αποτελούν ένα ασφαλές περιβάλλον σε μια εποχή που λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι συνήθη και πλήττουν τις υπαίθριες καλλιέργειες, οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν φτάνουν καν στο στάδιο της συγκομιδής. Τα θερμοκήπια, λοιπόν, σε συνδυασμό με τη γεωργία ακριβείας που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προωθεί και υποστηρίζει, εγγυώνται την παραγωγή ασφαλών αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και υψηλών αποδόσεων».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί φράουλας για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, οι εκτάσεις παρουσιάζουν αύξηση κατά 2.000 στρέμματα σε σχέση με πέρυσι, λόγω της καλής πορείας του προϊόντος στις διεθνείς αγορές. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους μέχρι το 2025 οι εκτάσεις φράουλας θα έχουν φτάσει στην περιοχή τα 25.000 στρέμματα.