Η αυξημένη ζήτηση δεν έδωσε κίνητρα για νέες σπορές στις φακές

Με τις λεπτόσπερμες ποικιλίες να επικρατούν σε συντριπτικό ποσοστό της καλλιέργειας και χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις στο σύνολο των στρεμμάτων ξεκίνησαν οι σπορές φακής για φέτος.

Στη Θεσσαλία, όπου σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2018) συγκεντρώνεται το 42% περίπου της συνολικής καλλιέργειας, οι παραγωγοί δεν φαίνονται
διατεθειμένοι να διαθέσουν περισσότερα στρέμματα στη φετινή σπορά. Όπως είπε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο γεωπόνος και έμπορος αγροτικών εφοδίων από τους Σοφάδες Καρδίτσας, Δήμος Κατσής, τα στρέμματα δεν έχουν κάποια σημαντική διακύμανση.

«Δεν εξελίχθηκαν τα πράγματα όπως θα περίμεναν οι παραγωγοί με την πρώτη ζήτηση που φάνηκε με την πρώτη φάση της πανδημίας. Υπήρξε στην αρχή μια άνοδος στην κατανάλωση των οσπρίων, η οποία όμως, μόλις καταλάγιασε λίγο η σκόνη από τον κορωνοϊό, εξανεμίστηκε». Η τιμή παραγωγού διαμορφώθηκε στα 70-80 λεπτά το κιλό. «Θεωρώ ότι είναι μια δίκαιη τιμή. Δεν είναι ακριβή καλλιέργεια η φακή. Το κόστος κινείται στα 60 ευρώ το στρέμμα και ο μέσος όρος της παραγωγής είναι 150 κιλά/στρέμμα. Ωστόσο, υπάρχουν περιοχές που βάζουν χρόνια φακές και εκεί πια δεν έχουν αποδόσεις», έδωσε το στίγμα ο κ. Κατσής. Οι ποικιλίες που επικρατούν είναι οι λεπτόσπερμες Δήμητρα και Σάμος.

Δεν συμφέρουν οι αποδόσεις στη Βοιωτία

Οι ασύμφορες τιμές για τις αποδόσεις της περιοχής που είναι χαμηλές μειώνουν δραστικά την καλλιέργεια στις Ερυθρές Βοιωτίας, όπου οι παραγωγοί περιμένουν να βρέξει για να ξεκινήσουν να σπέρνουν.

Ο Αριστοτέλης Πέπας, παραγωγός ο ίδιος, μας είπε χαρακτηριστικά: «Ακόμα δεν βλέπω ιδιαίτερη κινητικότητα από την πλευρά των παραγωγών. Εάν δεν ήταν ο κορωνοϊός, οι αποθήκες θα ήταν γεμάτες. Οι τιμές έφτασαν στα 1,2 ευρώ χονδρική μόνο λόγω της αυξημένης ζήτησης που δημιούργησε μετά τον Μάρτιο η εξάπλωση της πανδημίας. Εκεί άδειασαν τα αποθέματα της προηγούμενης χρονιάς και δημιουργήθηκε ζήτηση για τη φετινή συγκομιδή. Όμως, μια τιμή 70 λεπτών για τη φακή δεν είναι καλή για τη δική μας περιοχή κυρίως, γιατί εμείς εδώ δεν έχουμε μεγάλες αποδόσεις. Ο μέσος όρος παραγωγής είναι τα 120 κιλά, όταν στη Θεσσαλία έχουν μέσο όρο αποδόσεων 180-220 κιλά το στρέμμα».

Το κλίμα, όμως, δεν είναι ενιαίο, καθώς στον αντίποδα, ο Δημήτρης Γκρεμιλογιάννης, επικεφαλής της Agrifarm, κάνει λόγο για αυξητική τάση στην καλλιέργεια φακής, παρακολουθώντας τη γενικότερη στροφή των καταναλωτών προς τη φυτική πρωτεΐνη. Ως προς τις ποικιλίες, σημείωσε ότι διατηρεί τα στρέμματά της η χονδρή φακή, ενώ τα αυξάνει η ψιλή, που ούτως ή άλλως έχει τη μερίδα του λέοντος στην αγορά και σε αυτήν παρατηρείται η αύξηση της κατανάλωσης.

«Γενικά, η φακή και συνολικά τα όσπρια, με εξαίρεση τα φασόλια, είναι μια καλλιέργεια που δεν έχει πολύ υψηλά κόστη, εάν ο παραγωγός έχει οικονομία κλίμακας», τόνισε ο ίδιος.