Αυξημένο κατά 1,5 ευρώ/κιλό το κόστος για την εκτροφή γαλοπούλας

των Γιώργου Ρούστα, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή να δίνει και φέτος τον τόνο για τη διακίνηση της παραδοσιακής γαλοπούλας, η αγορά μπαίνει σιγά-σιγά σε ρυθμούς προετοιμασίας και εφοδιασμού για να καλύψει τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού ενόψει των εορταστικών ημερών.

Εδώ και αρκετά χρόνια, η Σχολή αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές κρέατος γαλοπούλας της ελληνικής αγοράς. Έτσι και φέτος, αναμένεται να διαθέσει στην αγορά περίπου 18.000-19.000 γαλοπούλες από τους περίπου 20.000-21.000 νεοσσούς, που έχουν μόλις μία ημέρα ζωή και τους οποίους εισάγει κάθε χρόνο από το εξωτερικό.

Όπως τονίζει ο υπεύθυνος του πτηνοτροφείου της ΑΓΣ, Στάθης Γιαννακάκης, η όλη εκτροφή των πουλιών γίνεται στη Σχολή και, στη συνέχεια, γίνεται η σφαγή στο εξιδεικευμένο σφαγείο για γαλοπούλες. «Από τις 12 Δεκεμβρίου και έπειτα θα ξεκινήσουν οι σφαγές, όπως και η διακίνησή τους.

Οι γαλοπούλες διατίθενται στις αγορές –μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ– της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και σε άλλα μέρη της Ελλάδας», δηλώνει ο κ. Γιαννακάκης και προσθέτει ότι οι τιμές θα είναι υψηλότερες φέτος κατά 5% λόγω αυξημένων τιμών στις ζωοτροφές.

«Φέτος, οι γαλοπούλες θα φύγουν περίπου στα 7,40 ευρώ το κιλό. Όσοι προμηθευτούν γαλοπούλες από τη Σχολή, θα πρέπει να πληρώσουν ένα 5% περισσότερα χρήματα σε σχέση με πέρσι», καταλήγει ο κ. Γιαννακάκης. Η ζήτηση για αγορά γαλοπούλας ΑΓΣ, που είναι το πιο υγιεινό έθιμο, όπως λέει ο υπεύθυνος του πτηνοτροφείου, είναι κάθε χρόνο σταθερή. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν να καταλήξουν για σφαγή τα πουλιά, έχουν ήδη προπωληθεί, ενώ αυτήν τη χρονική περίοδο οι μισές και παραπάνω γαλοπούλες έχουν ήδη προπωληθεί.

Σταθερές οι πωλήσεις και η παραγωγή

Περίπου 4.000 γαλοπούλες είναι έτοιμη να ρίξει στην αγορά και η εταιρεία Bak Farm, που εδρεύει στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης και ασχολείται από το 1947 με την εκτροφή και τη διάθεση γαλοπούλας ελευθέρας βοσκής.

Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Καρακόλη, ιδιοκτήτη της επιχείρησης, οι πωλήσεις της βασίλισσας του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού βαίνουν μειούμενες κάθε χρόνο, εδώ και αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να έχουν εγκαταλείψει το συγκεκριμένο επάγγελμα. «Κάποτε είχαμε μεγάλη παραγωγή. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, διακινούμε περίπου 3.000-4.000 γαλοπούλες την περίοδο των γιορτών. Η αγορά δεν είναι σταθερή και αυτό οφείλεται εν μέρει στις διατροφικές μόδες, αλλά και στην οικονομική κατάσταση.

Μπορεί να έχει ζήτηση μια χρονιά η γαλοπούλα και την επόμενη ο καταναλωτής να στραφεί στο χοιρινό ή στο κοτόπουλο», αναφέρει ο κ. Καρακόλης. Όπως σημειώνει, οι σφαγές θα ξεκινήσουν λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, μετά από τη ειδική εποχική άδεια που δίνεται, ενώ οι τιμές φέτος αναμένεται να είναι υψηλότερες κατά περίπου 1 ευρώ σε σχέση με πέρσι εξαιτίας της αύξησης των ζωοτροφών.

«Οι τιμές ποτέ δεν είναι σταθερές και παίζονται μέχρι την τελευταία ημέρα. Αν και τα τελευταία χρόνια οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα, στα 4-6 ευρώ το κιλό στον παραγωγό μετά το σφαγείο, φέτος δεν μπορούμε να τα πουλήσουμε με τις ίδιες τιμές και θα κυμανθούν από 5 έως 7 ευρώ», καταλήγει ο κ. Καρακόλης. Γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής αναμένεται να διατεθούν στην ελληνική αγορά και από τον Νομό Σερρών, όπου εκτρέφονται συνολικά γύρω στις 12.000 γαλοπούλες.

Τουλάχιστον 6,5 ευρώ για να επιβιώσουμε, λένε οι εκτροφείς

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι παραγγελίες των κρεοπωλών και των αλυσίδων σούπερ μάρκετ προς τους εκτροφείς γαλοπούλας ελευθέρας βοσκής στη Θεσσαλία, προκειμένου να καλυφθεί η καταναλωτική ζήτηση για το χριστουγεννιάτικο αυτό προϊόν.

Το ενδιαφέρον των εμπόρων επικεντρώνεται σε τρεις περιοχές της Θεσσαλίας, όπου υπάρχουν μεγάλες μονάδες εκτροφών γαλοπούλας ελευθέρας βοσκής, στο Μεγ. Ελευθεροχώρι Ελασσόνας, στο Θετίδιο Φαρσάλων και στη Φαρκαδόνα Τρικάλων.

Σύμφωνα με τους Θοδ. Μπακλαβά (δυναμική 3.000 γαλόπουλα) και Ιωάννη Λιάγκα (6.500 γαλόπουλα) από το Μεγ. Ελευθεροχώρι, «ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις και υπήρξαν οι πρώτες παραγγελίες από τους εμπόρους, οι οποίοι συνήθως προωθούν τα γαλόπουλα στην αγορά της Αθήνας. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αναφορά για τις τιμές. Πέρυσι, πουλήσαμε γύρω στα 5 ευρώ. Φέτος, όμως, με την εκτίναξη των τιμών στις ζωοτροφές (καλαμπόκι, κριθάρι, βρώμη) αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Αν δεν πληρωθούμε τουλάχιστον 6,5 ευρώ, είμαστε χαμένοι», δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Το παράδοξο για τον κλάδο των εκτροφέων είναι ότι για μία περίοδο μόλις δέκα ημερών (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά), η παραγωγική διαδικασία κρατά περίπου επτά μήνες.

Ανύπαρκτα τα συλλογικά σχήματα

Το μειονέκτημα για τους Θεσσαλούς εκτροφείς γαλοπούλας είναι ότι τις ημέρες των Χριστουγέννων η καταναλωτική ζήτηση στον κάμπο περιστρέφεται κυρίως γύρω από το χοιρινό κρέας και λιγότερο στη γαλοπούλα. Επίσης, οι εκτροφείς, αν και συνδικαλιστικά ανήκουν στον Σύλλογο Γαλοτρόφων Θεσσαλίας, συνεταιριστικά δεν μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Μπακλαβά, «θα μπορούσαμε να διαθέτουμε το προϊόν μας όλο τον υπόλοιπο χρόνο στην κατανάλωση, σε τεμάχια νωπής γαλοπούλας, όπως γίνεται σήμερα σχεδόν αποκλειστικά, με τα ιταλικής προέλευσης σκευάσματα, κυρίως για τοστοειδή, αλλά μας λείπει το κεφάλαιο. Όταν πληρωνόμαστε με 5-6 μήνες καθυστέρηση από τους εμπόρους, καταλαβαίνει κανείς το πρόβλημα της ρευστότητας. Αν διαθέταμε έναν δραστήριο συνεταιρισμό, θα αξιοποιούσαμε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΠΑΑ».