Αύξηση καλλιεργούµενων εκτάσεων σχεδιάζουν οι κροκοπαραγωγοί

Ενδιαφέρον από µεγάλη αµερικανική εταιρεία µπαχαρικών

Ανοιχτό κάλεσμα προς τους παραγωγούς της Κοζάνης και προς νέους αγρότες να προχωρήσουν μέσα στο καλοκαίρι σε νέες φυτεύσεις 2.000 στρεμμάτων κρόκου, απευθύνει ο Βασίλης Μητσόπουλος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης. Η φετινή χρονιά, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, προμηνύεται πολύ ευνοϊκή.

Αυτό αποτυπώνεται και από την κινητικότητα που υπάρχει στις αγορές του εξωτερικού για το λεγόμενο «χρυσάφι» της Δ. Μακεδονίας και ειδικότερα από το ενδιαφέρον που εκδήλωσε μεγάλη αμερικανική εταιρεία μπαχαρικών και τη δέσμευσή της για απορρόφηση συγκεκριμένων ποσοτήτων της παραγωγής για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Κάλεσμα παραγωγών

Έτσι, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού καλεί τους παραγωγούς να μην είναι φέτος φειδωλοί στην ανανέωση των στρεμμάτων του κρόκου, ώστε να μπορέσουν να κλειστούν συμφωνίες και να μη χαθούν ευκαιρίες για εισόδημα στην περιοχή.

«Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι οι ποσότητες βαίνουν μειούμενες χρόνο με τον χρόνο. Προσπαθούμε να πείσουμε τους παραγωγούς και τα μέλη μας να ανανεώσουν τα στρέμματά τους. Αν και συμβαίνει κάθε χρόνο, έχουμε έναν ρυθμό ανανέωσης στρεμμάτων περίπου στο 10%, δηλαδή φυτεύονται ετησίως 500 με 600 νέα στρέμματα, ωστόσο για να καλύψουμε τις ανάγκες μας θέλουμε οι ανανεώσεις αυτές να είναι μεγαλύτερες. Κάθε χρόνο χρειαζόμαστε περισσότερες νέες φυτεύσεις κρόκου, που είναι πιο δυνατές και παραγωγικές», επισημαίνει
ο κ. Μητσόπουλος.

Την ίδια ώρα, τονίζει ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση και ενδιαφέρον για τον ελληνικό κρόκο, που είναι ο μοναδικός πιστοποιημένος σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση αυτή, αφού από τις βροχοπτώσεις στη διάρκεια της συγκομιδής χάθηκε ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής.

«Εμπορικά είμαστε καλά, οι παραγωγοί μας είναι ευχαριστημένοι και αυτό που θέλουμε τώρα είναι να αναπτύξουμε την παραγωγή. Όμως, οι αποθήκες μας έχουν αδειάσει και δεν υπάρχει στοκ, ώστε να μπορούμε να ικανοποιήσουμε τους πελάτες μας. Δεν βοήθησαν και οι βροχοπτώσεις που έπεσαν κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, αφού χάσαμε μεγάλο μέρος της παραγωγής, που ουσιαστικά εξαφάνισε τα αποθέματα του συνεταιρισμού», τονίζει.

Περιφερειακή συνδρομή

Τα υπέρογκα πλέον έξοδα για την καλλιέργεια του κρόκου, σε συνδυασμό με τις μεγάλες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, ενδέχεται να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για την εγκατάσταση νέων στρεμμάτων. Για αυτό, ο συνεταιρισμός ζήτησε τη συνδρομή της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, ώστε να ενισχυθούν οι παραγωγοί-μέλη του. «Ζητήσαμε να δοθούν κάποια χρήματα ώστε να βοηθηθούν οι παραγωγοί να φυτέψουν κρόκο, ενώ θα προσπαθήσουμε να ευαισθητοποιήσουμε νέους αγρότες, αφού τρέχει παράλληλα το πρόγραμμα, όταν πάρουν το πριμ της εγκατάστασης να συνεχίσουν με κρόκο για την επόμενη πενταετία», κατέληξε ο κ. Μητσόπουλος.