Αύξηση πωλήσεων στα φυτοπροστατευτικά και για φέτος προβλέπουν οι επιχειρήσεις του κλάδου στην Γαλλία, μετά το ρεκόρ του 2021

O σύνδεσμος βιομηχανιών αγροχημικών της Γαλλίας κατέγραψε αύξηση 7,9% στους όγκους πωλήσεων φυτοπροστατευτικών προϊόντων (ΦΠΠ), καθώς για το 2021 διατέθηκαν 55.389 τόνοι. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι ποσότητες που πωλούνται έχουν μειωθεί σημαντικά από το 1999 και συγκεκριμένα κατά 29,5%.

Σε αυτό συνετέλεσε και η πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης «Grenelle de l’ Environnement» που θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 2008, με στόχο τη μείωση των φυτοφαρμάκων. Έκτοτε, ο σύνδεσμος ζήτησε την καταγραφή συμπληρωματικών δεικτών, καθώς υποστήριξε ότι οι μετρήσεις των ποσοτήτων δεν είχαν πλέον νόημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φορέας του κλάδου των επιχειρήσεων φυτοπροστασίας της Γαλλίας πρόσφατα μετονομάστηκε σε Phyteis.

Ο σύνδεσμος αποδίδει την επίδοση του 2021 στην αύξηση των όγκων των βιολογικών σκευασμάτων φυτοπροστασίας. Μάλιστα, τα βιολογικά προϊόντα κατέλαβαν το 34,9% του μεριδίου αγοράς των δραστικών ουσιών που πωλήθηκαν στη Γαλλία το 2021, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση από 30,4% το 2020 και από 28,2% το 2019.

Οι εταιρείες φυτοπροστατευτικών χαρακτήρισαν την εν λόγω επίδοση «ιστορικό ρεκόρ» και επισήμαναν ότι η αύξηση στις πωλήσεις ήταν αναμενόμενη, καθώς η πανδημία ώθησε τους αγοραστές να εφοδιαστούν με περισσότερες προμήθειες, λόγω της ανασφάλειας που δημιουργήθηκε στην αγορά.

Μάλιστα, προβλέπουν επανάληψη της τάσης αυτής και το 2022 λόγω της οικονομικής και γεωπολιτικής αστάθειας.