Αυστραλία: Όταν οι νόμοι έχουν αποτέλεσμα

Αυστραλία: Όταν οι νόμοι έχουν αποτέλεσμα

Σε ποινή φυλάκισης 11 μηνών υπέβαλε ο δικαστής Gregory Geason την αγρότισσα Letetia Anne Ware από την Αυστραλία με το σκεπτικό ότι γνώριζε τις διαδικασίες εισαγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού από άλλες χώρες αλλά δεν τήρησε αυτές τις πρακτικές.

Η στάση αυτή δημιούργησε σύμφωνα με τον δικαστή σοβαρό κίνδυνο για όλες τις αγροτικές δραστηριότητες. Η δικαστική απόφαση αφορά την παράνομη εισαγωγή 2.200 βολβών σκόρδου από την Αμερική και τον Καναδά στην οποία αναγράφονται ψευδώς ως σκόρδο κηπουρικής από τους προμηθευτές.

Με το σκεπτικό ότι οι βολβοί είναι δυνητικοί φορείς της Xylella Fastidiosa ενός φυτοπαθογόνου βακτηρίου με τη μεγαλύτερη απειλή για τη βιοασφάλεια των φυτών και θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη χλωρίδα της Αυστραλία, πάρθηκε αυτή η καταδικαστική απόφαση.

Σκληρή επίσης ήταν και η δήλωση του ομοσπονδιακού υπουργού Γεωργίας Μπρίτζετ Μακκένζι «Οι κυρώσεις αυτές στέλνουν ένα σαφές μήνυμα για όσους παραβιάζουν τους κανόνες ασφαλείας , η παραγωγή της Τασμανίας είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα καθαρά ,και ασφαλή τρόφιμα».