Το πρώην χωριό-φάντασμα παίρνει γλυκιά εκδίκηση και κερδίζει τον τίτλο της πιο αυθεντικής χριστουγεννιάτικης απόδρασης στη σκια του χιονισμένου Ολύμπου.

Μερικές δεκαετίες πριν, σε τούτα τα πλακόστρωτα δρομάκια δεν περπατούσε κανείς, μας λέει η γιαγιά Φρόσω. Το χωριό από τη δεκαετία του ’50 και για τριάντα ολόκληρα χρόνια είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του, που έχτισαν τον Νέο Παντελεήμονα, σε απόσταση 6 χιλιομέτρων προς τη θάλασσα. Από τη δεκαετία του ’80 όμως, το χωριό άρχισε να παίρνει ξανά ζωή με τους ντόπιους να επιστρέφουν και να αναπαλαιώνουν τα παλιά μακεδονίτικα αρχοντικά, τη λιθόστρωτη πλατεία, το σχολείο και τα καλντερίμια. Φωλιασμένο στην αγκαλιά του Κάτω Ολύμπου και περιτριγυρισμένο από καστανιές, κουμαριές, οξιές και πλατάνια, αρνείται πεισματικά να αλωθεί από τις auto-moto υπερβολές, οι οποίες έτσι κι αλλιώς απαγορεύονται εντός του οικισμού. Η ίδια η ατμόσφαιρα του ένδοξου μακεδονίτικου παρελθόντος άλλωστε, αποτέλεσε το ιδανικό σκηνικό για τα τηλεοπτικά «Ματωμένα Χώματα» του Κώστα Κουτσομύτη. Ακόμα και τα Χριστούγεννα το χωριό παραμένει όσο ήρεμο επιθυμούν οι Θεσσαλονικείς, κυρίως, που χρειάζεται να διανύσουν μόλις 100 χιλιόμετρα, μέχρι να κάτσουν στην πλατεία του για ελληνικό στη χόβολη σερβιρισμένο στο μπακιρένιο μπρίκι ή θερμαντική κουμαρορακή. Δεν θα δείτε περίτεχνα στολίδια. Είναι περιττά άλλωστε. Μόνο τα μαγαζάκια στην πλατεία γίνονται ακόμα πιο κουκλίστικα ενώ ο αιωνόβιος πλάτανος στολίζεται με φωτάκια. Το ίδιο το χωριό μας, λένε, είναι στολίδι. Τι να τα κάνουν τα ψεύτικα στολίδια;

Αυθεντικά Χριστούγενννα σε ένα πρώην χωριό φάντασμα του Ολύμπου

5 πράγματα που πρέπει να κάνετε τα Χριστούγεννα στον Παλαιό Παντελεήμονα

  • Παρακολουθήστε την χριστουγεννιάτικη λειτουργία στην παλιά εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα που δεσπόζει στην πλατεία του χωριού.
  • Γιορτάστε τις μικρές χαρές της ζωής με ελληνικό καφέ και μυρμηγκάτο, το γλυκό με παντεσπάνι και γλάσο σοκολάτας που φτιάχνει οι κυρία Φωφώ στο Παλιό Καφενείο που στεγάζεται σε παραδοσιακό δίπατο σπίτι. Εξαιρετική και η πατσαβουρόπιτα.
  • Μετά την θεία λειτουργία, καθίστε σε σκαμπό από κορμούς δέντρων στο Πέτρινο – στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου – για τον πρώτο ελληνικό της ημέρας που φτάνει στο μπρικάκι παρέα με λουκούμι και δοκιμάστε γλυκό του κουταλιού και καϊμακλί καΐσι, δηλαδή ξερά βερίκοκα γεμιστά με κρέμα (τηλ.: 6979 226398).
  • Κάντε μια βόλτα στα μαγαζάκια γύρω από την πλατεία για να αγοράσετε είδη λαϊκής τέχνης, χειροποίητα ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού, κουμαρορακή και πολύ καλό ανθόμελο.
  • Σκηνοθετείστε το απόλυτο χριστουγεννιάτικο παραμύθι περπατώντας τα 3 χιλιόμετρα ως τους Παλαιούς Πόρους μέσα από το δάσος με τις καστανιές και τις οξιές.