Φρένο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βόρεια Μακεδονία βάζει η Βουλγαρία, καθώς οι δύο χώρες δεν έχουν επιλύσει ακόμη τις διαφορές τους. Τα σημεία τριβής είναι η ιστορία και η γλώσσα.

«Η Βουλγαρία δεν λέει “όχι” στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, αλλά στην έναρξη των διαπραγματεύσεων», δήλωσε σε βουλγαρικά μέσα η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα. «Κανείς δεν αμφισβητεί το δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται ως έθνος και να αποκαλούν τη γλώσσα τους όπως θέλουν. Όμως, δεν μπορούμε να συναινέσουμε όταν αυτό το δικαίωμα βασίζεται στο μίσος, στην κλοπή της ιστορίας και στην άρνηση της Βουλγαρίας», δήλωσε η Ζαχάριεβα. Όπως ισχυρίζεται η ίδια, η Βόρεια Μακεδονία δεν τηρεί τη Συμφωνία Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας μεταξύ των δύο βαλκανικών γειτονικών χωρών που υπεγράφη το 2017, εφαρμόζοντας πολιτικές που στηρίζονται στο μίσος απέναντι στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης, μια διμερής ιστορική επιτροπή έχει συγκροτηθεί για την επίλυση προβλημάτων ερμηνείας της κοινής ιστορίας. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της Βόρειας Μακεδονίας στην επιτροπή δεν έχουν επιτρέψει καμία πρόοδο.

Η Σόφια ζητά από τα Σκόπια να αναγνωρίσουν ότι το έθνος και η γλώσσα τους έχουν βουλγαρικές ρίζες, θέλοντας να θέσει τέρμα στην αντι-βουλγαρική ρητορική. Τα Σκόπια, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι η ταυτότητα και η γλώσσα δεν είναι ανοιχτά σε συζήτηση.

Παρά τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα με τη συμμετοχή της Γερμανίας, η σύγκλιση για τους Βαλκάνιους γείτονες δεν φαίνεται να είναι κοντά. Το Βερολίνο, που διανύει τη θητεία του στην εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ έως το τέλος του έτους, ελπίζει ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία θα ξεκινήσουν άμεσα.

www.euractiv.com