Με βαριά καρδιά ξεκίνησε η συγκομιδή αχλαδιών και ροδάκινων

Με μειωμένες προσδοκίες ξεκίνησαν τη συγκομιδή αχλαδιών και ροδάκινων οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου και αυτό λόγω της κλιματικής κρίσης και των ακατάλληλων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν και αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής και ποιοτική υποβάθμιση.

Οι πολλές βροχές του Μαΐου και του Ιουνίου, σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία και τον παρατεταμένο καύσωνα των προηγούμενων ημερών, αναμένεται να επιφέρουν μείωση της παραγωγής από 50% έως και 70%.

Στην περιοχή των Πλατανουλίων, που χτυπήθηκε από χαλαζόπτωση και στις ποικιλίες Ufo και Big Bang στα ροδάκινα, η ζημιά υπήρξε σημαντική, γιατί τα φρούτα ήταν ώριμα, στο στάδιο της συγκομιδής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού «Γαία fruit» (στην κοινότητα Δέντρων Τυρνάβου), Χρήστο Τασιούλα, «οι πρώτες συγκομιδές στα αχλάδια ξεκίνησαν με την ποικιλία Κόσια και η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική. Ανάλογα συναισθήματα έχουμε και με την ποικιλία Σάντα που μαζεύουμε τώρα, ενώ πολύ φοβάμαι ότι αυτή την εικόνα θα συναντήσουμε και με τα Κρυστάλλια, η συγκομιδή των οποίων θα ξεκινήσει 8 με 10 Αυγούστου. Αντίστοιχο είναι το σκηνικό και στα ροδάκινα, στα οποία ξεκίνησε η συγκομιδή με την ποικιλία Κατερίνα και θα ακολουθήσει η Α37».

Ο Χρήστος Τασιούλας υπενθυμίζει την απώλεια εισοδήματος που είχαν οι παραγωγοί και τα προηγούμενα έτη. «Το 2021 το φαινόμενο της μικροκαρπίας είχε οδηγήσει σε μείωση παραγωγής στα αχλάδια σε μεγάλο ποσοστό, όπως και στο βιομηχανικό ροδάκινο».

Τέλος, άλλοι παραγωγοί μάς υπενθυμίζουν τα περσινά παιχνίδια των εμπόρων για να πάρουν σε χαμηλές τιμές τα αχλάδια και την απογοήτευση που ένιωσαν από τις τελικές τιμές που απόλαυσαν, οι οποίες δεν κάλυψαν τη μεγάλη αύξηση του κόστους καλλιέργειας.