BASF: Βιώσιμη καινοτομία για την εκπλήρωση των αναγκών των αγροτών του Νότου

-Διαφήμιση-

Με σημαντικές συνεργασίες στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας, η BASF ξεκίνησε με τους συνεργάτες της πιλοτικές εφαρμογές σε πολλές χώρες της Νότιας Ευρώπης αλλά και άλλων περιοχών της Μεσογείου. Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, αλλά και την εξέλιξη αυτών των πρακτικών παρουσίασε πρόσφατα στο Nunhem της Ολλανδίας ο Alberto Ancora, αντιπρόεδρος BASF Agriculttural Solutions ΕΜΕΑ Soyth. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί και το πρόγραμμα «αειφόρο λιοστάσι», που ξεκίνησε στη χώρα μας από το 2016, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι θετικά.

Το blockchain project και στο ρύζι

Σε συνεργασία με μία εξειδικευμένη ψηφιακή επιχείρηση, την Ez lab, και τον καλλιεργητή ρυζιού Tenuta Darola το αγροτικό δίκτυο της BASF δημιούργησε το πρώτο μοντέλο blockchain για την παραγωγή ρυζιού στην Ιταλία. Με τον τρόπο αυτόν ανιχνεύει τα δεδομένα από τον σπόρο του ρυζιού στη σπορά, μέχρι και τη συγκομιδή, παρέχοντας με την πρακτική αυτή τη δυνατότητα της διαφάνειας από τον καλλιεργητή έως τον τελικό καταναλωτή.

Η Ez Lab είναι μία καινοτόμος start up εταιρεία, η οποία εξειδικεύεται σε προηγμένες ψηφιακές λύσεις για τον ευφυή τομέα γεωργικών προϊόντων διατροφής, δηλαδή είναι μία καινοτόμος εταιρεία εκκίνησης. Έχει αναπτύξει την Angri Open Data μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα ανιχνευσιμότητας. Είναι η μόνη ιταλική εταιρεία που θα αποκτήσει πρόσβαση στην Τhrive, ένα παγκόσμιο εκκολαπτήριο επιχειρήσεων στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής, με έδρα το Salinas στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιγράφονται σε αυτό το project, θα δίνονται πληροφορίες κινδύνου και τεχνικές καλλιεργητικές λεπτομέρειες για τη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, λιπασμάτων, άρδευσης και άλλων. Το blockchain παρέχει διάφανη πιστοποίηση για όλες τις συχνότητες που καθιστούν δυνατή την εγγύηση της προέλευσης του ρυζιού και τις καλύτερες πρακτικές που εφαρμόζονται στην ανάπτυξή του.

Παράλληλα, παρέχονται πληροφορίες για τις γεωγραφικές περιοχές παραγωγής του ρυζιού και άλλες δραστηριότητες στις αναπτυσσόμενες φάσεις. Τέλος, δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε έγγραφα, όπως αναλύσεις εκθέσεων και πρωτόκολλα ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών.

Πρωτοβουλία για το ελαιόλαδο στην Ελλάδα, μια παράδοση η οποία δεν πρέπει να χαθεί

Η δράση αυτή αφορά μία συνεργασία για καλύτερες αγροτικές πρακτικές στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας. Η πρακτική αυτή στοχεύει στη διατήρηση της παράδοσης και του τρόπου παραγωγής που δεν πρέπει να χαθεί. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την BASF σε συνεργασία με τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, τη Haifa, τη Netafim και την Piralisi. Στόχος αυτής της δράσης είναι η ολιστική προσέγγιση της καλλιέργειας της ελιάς με τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, εξασφαλίζοντας πιο αποτελεσματική διαχείριση των καλλιεργειών.

Η συνέργεια αυτή ξεκίνησε στη Σπάρτη και εφαρμόζεται ήδη από το 2016, με την ονομασία «αειφόρο λιοστάσι». Στόχος αυτής της πρακτικής είναι η υιοθέτηση ενός νέου βελτιωμένου μοντέλου ελαιοκαλλιέργειας, το οποίο θα καταλήγει σε ένα προϊόν ελαιολάδου ή ελιάς, όπου θα φέρει ειδική πιστοποίηση και σήμανση αναγνωρισμένη από τον καταναλωτή.

Φάρμες ρυζιού Tenuta Darola

Με δεκάδες εμπειρογνώμονες σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, το Farm network αποτελεί μία συνεργασία της ΒASF που συμπεριλαμβάνει ένα ποικίλο φάσμα επαγγελματιών, πανεπιστημίων, ερευνητικών ινστιτούτων μη κυβερνητικών οργανώσεων, εταιρειών κατασκευών μηχανημάτων κ.ά. Μέσα από το νέο σχήμα, τα μέλη του συνεργάζονται μεταξύ τους για την αύξηση της παραγωγής και τη βελτίωση της ποιότητας, της αγροτικής παραγωγής, προστατεύοντας παράλληλα τη βιοποικιλότητα, το νερό και τους φυσικούς πόρους. Το Rice Farm Νetwork European είναι μία συνεργασία που βασίζεται στην έρευνα της BASF στο Darola Estate και εντάσσεται σε αυτή την πρακτική. Tο δίκτυο αγροτικών εκμεταλλεύσεων επικεντρώνεται στην άριστη καλλιέργεια του ρυζιού και στον τρόπο με τον οποίο η παράδοση των αιώνων να μπορεί να ισορροπήσει στην τέχνη της κερδοφορίας του παραγωγού, στην ποιότητα της συγκομιδής, με στόχο τον σεβασμό προς τον καταναλωτή και το περιβάλλον. Παράλληλα, oι δράσεις που προωθεί η BASF και οι εταίροι της αποσκοπούν στη διασφάλιση της κερδοφορίας της καλλιέργειας του ρυζιού.

Το συνεργατικό πρότζεκτ της [email protected]

Το [email protected] είναι ένα spin off σχήμα της Universita Cattolika del Sacro Cuore, που ιδρύθηκε το 2008 και παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στον τομέα της φυτικής παραγωγής. Στόχος είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών και αγροδιατροφικών επιχειρήσεων.

To Η[email protected] είναι μία μόνιμη πλατφόρμα για την ενίσχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας στον τομέα της διατροφής μέσω της ανάπτυξης συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων για τη διαχείριση των καλλιεργειών με βάση τις νέες τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών.

Με βάση το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε ένα μοντέλο διαδραστικής υποστήριξης αποφάσεων για βιώσιμη γεωργία ακριβείας, στην πρακτική χρήση συστημάτων και ολοκληρωμένων αποφάσεων. Με το μοντέλο αυτό δίνεται η δυνατότητα να λαμβάνονται καλύτερες και γρήγορες αποφάσεις, όσον αφορά την επιλογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων και το χρονοδιάγραμμα ψεκασμού σε ανάλογες καιρικές συνθήκες και σε ακριβή δεδομένα. Χάρη στη συνεργασία με την [email protected], η BASF μπορεί να προσφέρει σε παραγωγούς άμεσες τεχνικές συμβουλές και πληροφορίες σε 70 αγρότες της Ιταλίας.

Επιπλέον, παρέχει έμμεσα υποστήριξη και σε άλλους 2.000 παραγωγούς μέσω ενημερωτικού υλικού. Αυτή η καινοτομία εξαπλώνεται και σε άλλα κράτη, όπως στην Ισπανία, στην περιοχή La Rioja με τους αμπελώνες.

ΗΑPI: Υιοθετώντας τη γεωργία ακριβείας για τη στήριξη μικροκαλλιεργητών στην Αίγυπτο

Με την BASF να υιοθετεί την τεχνολογία της γεωργίας ακριβείας και με την ανάπτυξη ενός προειδοποιητικού συστήματος πρώιμων ασθενειών, ανοίγει ο δρόμος της ενημέρωσης για πολλούς μικροκαλλιεργητές που δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις, σχετικά με τις καλλιεργητικές πρακτικές στην αντιμετώπιση των ασθενειών και των εντόμων.

Το σύστημα Early Disease Warning System (EDWS) στέλνει σε πραγματικό χρόνο μηνύματα στους αγρότες, των οποίων τα χωράφια βρίσκονται σε κίνδυνο να επηρεαστούν από ασθένειες και έντομα, ώστε να ξεκινήσουν τους ψεκασμούς. Αυτή η υπηρεσία συναγερμού για τις ασθένειες και τα έντομα ονομάζεται ARDENA και στα αραβικά σημαίνει «η γη μας» και θα είναι διαθέσιμη για τους αγρότες και τους εμπόρους από το 2020.

Η «ΥΧ» βρέθηκε στο Nunhem της Ολλανδίας, όπου ο αντιπρόεδρος της BASF, Alberto Ancora, ανέλυσε τις νέες συνεργασίες που ξεκινάει η εταιρεία.

-Διαφήμιση-