Βασιλική Αλειφέρη: Αναβιώνει κτηνοτροφία και τυροκομία στην Τήλο μέσω του τυρομπόξ

Στοιχεία αλληλεγγύης έχει αποκτήσει ο κτηνοτροφικός και τυροκομικός τομέας στο νησί της Τήλου, με σκοπό την αναβίωση της οργανωμένης κτηνοτροφίας και μεταποίησης, αλλά και της προσφοράς απασχόλησης στους πρόσφυγες. Το 2018 δημιουργήθηκε η Ήριννα της Τήλου, ένα μικρό συνεταιριστικό τυροκομείο, στο πλαίσιο ενός προγράμματος για το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα.

Η 29χρονη Βασιλική Αλειφέρη, μαζί με τον πατέρα της, έχει αναλάβει εθελοντικά την εκτροφή των ζώων και τη μεταποίηση του τυριού στο «τυρομπόξ», όπως ονομάζεται ο χώρος που έχει δημιουργηθεί για την τυροκόμηση. Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» η Βασιλική, «πριν από δύο χρόνια δημιουργήθηκε μία ΚοινΣΕπ, με σκοπό να καλυφθούν οι ανάγκες για εργασία στο νησί, δίνοντας ευκαιρίες αποκατάστασης στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τήλο. Πιο συγκεκριμένα, η ιδέα για ένα τοπικό τυροκομείο δημιουργήθηκε όταν Ελβετοί σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία Προσφύγων του ΟΗΕ επισκέφτηκαν το νησί για να βρουν τρόπους αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος. Ο ελβετικός δήμος Μενιέ συγκέντρωσε τα χρήματα, δημιουργώντας την ΚοινΣΕπ, σε συνεργασία με τους κατοίκους του νησιού».

Η Βασιλική, μεγαλώνοντας σε κτηνοτροφική οικογένεια και έχοντας τις βάσεις για αυτήν τη δουλειά, καθώς ο παππούς της ξεκίνησε την κτηνοτροφική παράδοση, αποφάσισε να βοηθήσει εθελοντικά στη λειτουργία του συνεταιριστικού τυροκομείου, αναλαμβάνοντας την εκτροφή και τη μεταποίηση.

«Ξεκίνησα πέρυσι να ασχολούμαι, καθώς μου δόθηκε η δυνατότητα από το τυροκομείο. Είναι μία δουλειά που μου αρέσει πολύ και αφού μπορούσα να βοηθήσω εθελοντικά, αποφάσισα να το κάνω. Ο πρώτος χρόνος ήταν περισσότερο χρόνος προσαρμογής για το τυροκομείο, φέτος όμως έχουμε δημιουργήσει τους πρώτους κωδικούς τυριών και η ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα καλή από την τοπική αγορά». Το γάλα που διαθέτει το συνεταιριστικό τυροκομείο είναι από εγχώριες φυλές, καθώς, όπως εξηγεί η Βασιλική, «έχουμε κατσίκες Τήλου, ενώ θα φτάσουν στο νησί το επόμενο διάστημα και ζώα φυλής Σκοπέλου».

Επαγγελματική ενασχόληση

Απώτερος στόχος της όλης προσπάθειας είναι να βοηθήσουν όσους περισσότερους πρόσφυγες μπορούν να βρουν εργασία και να ενταχθούν πιο ομαλά στην κοινωνία.

«Δεχόμαστε πρόσφυγες στο νησί μέσω του προγράμματος ESTIA, επομένως οποιοσδήποτε πρόσφυγας που φτάνει στο νησί και επιθυμεί να εργαστεί στο τυροκομείο είναι ευπρόσδεκτος, καθώς αυτός είναι ο σκοπός, να μπορέσουν να έχουν μία δραστηριότητα. Ήδη, υπάρχει συμμετοχή και ενδιαφέρον και βλέπουμε ότι κάποιοι έχουν και σχετικές γνώσεις με το αντικείμενο», εξηγεί η Βασιλική.

Μυζήθρα… της ώρας

Το παραδοσιακό τυρί της Τήλου, αλλά και η μυζήθρα είναι τα προϊόντα που δημιουργούνται στο συνεταιριστικό τυροκομείο. «Φτιάχνουμε το παραδοσιακό τυρί του νησιού, που είναι ένα είδος φέτας και προέρχεται από μία δική μας τεχνική που αφορά το μάζεμα του τυριού και την τοποθέτησή του σε διαφορετικά καλούπια με υφάσματα. Επίσης, φτιάχνουμε μυζήθρα και την πουλάμε φρέσκια. Με το που τη βγάλουμε δηλαδή, μέσα σε μία ώρα την έχουμε δώσει», αναφέρει η Βασιλική.

Προώθηση στην τοπική αγορά

Η ανταπόκριση της κοινωνίας της Τήλου είναι ιδιαίτερα μεγάλη για τα προϊόντα του συνεταιρισμού Ήριννα. Συγκεκριμένα, η Βασιλική εξηγεί ότι το παραδοσιακό τυρί το παίρνουν εστιατόρια του νησιού, γιατί έχει πολλές δυνατότητες να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα πιάτα. «Επίσης, μας προτιμούν και οι ντόπιοι, στους οποίους πουλάμε απευθείας τα προϊόντα μας. Τα πράγματα θα ήταν ακόμα καλύτερα, όσον αφορά τις πωλήσεις, αν υπήρχε περισσότερος τουρισμός, αλλά λόγω της πανδημίας είναι περιορισμένος», καταλήγει.

«Τυρομπόξ»

Ο χώρος του τυροκομείου είναι ένα πλήρως εξοπλισμένο κοντέινερ που εξυπηρετεί τις ανάγκες της τυροκόμησης. Η Βασιλική τονίζει ότι δημιουργήθηκε με τη βοήθεια του ελβετικού δήμου του Μενιέ, ενώ είναι πολλοί οι ντόπιοι κάτοικοι που βοήθησαν και συνεχίζουν να βοηθούν στην όλη δραστηριότητα. «Φέτος, το τυροκομείο είναι πλήρως εξοπλισμένο και με τα λεφτά που συγκεντρώνονται από τις πωλήσεις των τυριών προσπαθούμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο την όλη διαδικασία για να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε», καταλήγει η Βασιλική.