Η «βασίλισσα» του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

Η γαλοπούλα αποτελεί το γαστρονομικό σύμβολο της μεγαλύτερης γιορτής του έτους. Η τοποθέτησή της στο κέντρο του εορταστικού τραπεζιού –δίπλα στις υπόλοιπες λιχουδιές– προκαλεί επιφωνήματα θαυμασμού. Η φημισμένη, ξακουστή και κυρίως πεντανόστιμη γαλοπούλα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής ετοιμάζεται να «κατακτήσει», για μία ακόμη χρονιά, τους Έλληνες καταναλωτές.

Πριν από σχεδόν έξι δεκαετίες, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή ήταν η πρώτη που εισήγαγε μερικές εκατοντάδες γαλοπούλες για καθαρά εκπαιδευτικούς σκοπούς. Έκτοτε, εξακολουθεί να έχει γαλοπούλες για τους ίδιους λόγους και να τις διαθέτει στην ελληνική αγορά την περίοδο των Χριστουγέννων. Κάθε χρόνο, στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Σχολή προμηθεύεται από το εξωτερικό χιλιάδες γαλοπούλες που έχουν μόλις μία μέρα ζωής. Η μεταφορά των καλύτερων υβριδίων λευκής γαλοπούλας, γίνεται με ειδικά οχήματα, που διαθέτουν αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου του αερισμού, της θερμοκρασίας και της υγρασίας.

Τρέφονται με σιτηρέσια που περιέχουν λιναρόσπορο, πλούσιο σε Ωμέγα 3 λιπαρά, με αποτέλεσμα το κρέας τους να είναι πλούσιο σε Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που έχουν αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικά για την καλή καρδιαγγειακή υγεία και εκτρέφονται σε υποδειγματικούς πτηνοθαλάμους με άριστες συνθήκες υγιεινής, ενώ το τελικό στάδιο διαχείρισης και επεξεργασίας γίνεται παρουσία του κρεοσκόπου – κτηνιάτρου των αρμόδιων ελληνικών αρχών.

Η διάθεσή τους γίνεται μέσα από επιλεγμένα κρεοπωλεία και τις κυριότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και από το campus store της Σχολής στις εγκαταστάσεις της. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των γαλόπουλων –όπως άλλωστε και των υπόλοιπων προϊόντων της Σχολής– στηρίζουν το Ετήσιο Πρόγραμμα Υποτροφιών. Μετά από 118 χρόνια «ζωής», η Αμερικανική Γεωργική Σχολή παραμένει προσηλωμένη στη σύντηξη της θεωρίας και της πρακτικής σε όλα τα επίπεδα της γεωργικής και της επιστημονικής εκπαίδευσης, κάτι που έχει γίνει σήμα κατατεθέν του Ιδρύματος.

Η πιο νόστιμη… ατραξιόν του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού έλκει την καταγωγή της από την αμερικανική ήπειρο και οι πρώτοι Ευρωπαίοι που την αντίκρισαν ήταν οι Ισπανοί κατακτητές το 1500, οι οποίοι την ονόμασαν πουλί των… Ινδιών καθώς είχαν την ψευδαίσθηση ότι εκεί βρισκόταν.

Η κατανάλωσή της στο ευρωπαϊκό χριστουγεννιάτικο τραπέζι καθιερώθηκε από τις αρχές του 19ου αιώνα. Αντικατέστησε τη χήνα, την πάπια, αλλά και τον κύκνο, που αποτελούσαν αγαπημένες γαστριμαργικές επιλογές των Ισπανών, των Άγγλων και των Γάλλων για την ημέρα των Χριστουγέννων. Σήμερα, σχεδόν εννέα στους δέκα Κεντροευρωπαίους θεωρούν πως τα Χριστούγεννα δεν θα ήταν τα ίδια χωρίς την παραδοσιακή ψητή γαλοπούλα!

Να σημειωθεί ότι διατροφικά το κρέας της γαλοπούλας είναι χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά, ενώ έχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης. Περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου, νατρίου και ψευδαργύρου. Σε σύγκριση με το κοτόπουλο, η γαλοπούλα έχει περισσότερο νάτριο, λιγότερες θερμίδες, λιγότερη πρωτεΐνη, λιγότερη χοληστερόλη και περισσότερο κάλιο ανά ίση ποσότητα προϊόντος σε σχέση με το κοτόπουλο.