«Βάζουν πλάτη» οι συνεταιρισμοί για να σωθεί η σταφίδα
Ως μια ύστατη προσπάθεια να βάλουν «φρένο» στην κατρακύλα της τιμής της μαύρης κορινθιακής σταφίδας χαρακτηρίζουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις την απόφαση που έλαβαν για ορισμό κατώτατης τιμής στο 1,25 ευρώ ανά κιλό προϊόντος.
Κοινή πεποίθηση όλων των Συνεταιριστικών Οργανώσεων και των Ομάδων Παραγωγών Σταφίδας από την Πελοπόννησο και τη Ζάκυνθο, που συμμετείχαν στη σύσκεψη στην έδρα της Συνεταιριστικής Οργάνωσης ΣΚΟΣ στην Πάτρα, ήταν πως θα πρέπει να σταματήσει πάση θυσία ο εμπαιγμός εις βάρος των παραγωγών, οι οποίοι μετά βίας κρατάνε ζωντανή μία από τις πιο εμβληματικές καλλιέργειες της χώρας.
Αδιαφορία από την πολιτεία
«Θα πρέπει να διασφαλιστεί η καλλιέργεια. Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό μεταίχμιο. Ήταν αναγκαίο να παρέμβουμε, για να στηρίξουμε τον παραγωγό. Αυτός είναι ο ρόλος μας άλλωστε. Πρόκειται για μια πολύ απαιτητική καλλιέργεια, η οποία χρειάζεται φροντίδα τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Είναι όμως μια καλλιέργεια που δεν αποδίδει, και αν η σταφίδα πωληθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε χαμηλή τιμή, του χρόνου, πολλοί από αυτούς θα αναγκαστούν να την κόψουν, αφού δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στο βάρος των εξόδων. Και όλα αυτά συμβαίνουν από την εγκληματική αδιαφορία της πολιτείας, η οποία όταν έπρεπε να λάβει μέτρα για τη στήριξή της, λόγω των αποθεμάτων που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, δεν έπραξε το παραμικρό», τονίζει στην «ΥΧ» ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας», Γιάννης Πάζιος.
Και προσθέτει: «Είχε πει ο τέως υπουργός ότι θα δώσει 1 ευρώ για τα αποθέματα. Έδωσε η Παναιγιάλειος πάνω από 2.500 τόνους σταφίδα με 40 λεπτά για ξίδι, όπως είχε συμφωνηθεί, και ήρθε ο νέος υπουργός και δεν αναγνώρισε αυτά που είχαν εξαγγελθεί. Υπήρξε βέβαια ένα βοήθημα στους παραγωγούς, αλλά αυτό δεν έλυσε το πρόβλημα».
Στα χαρακώματα με τις επιχειρήσεις
Αναφερόμενος στη στάση που κρατούν οι ιδιωτικές μεταποιητικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν παρευρέθηκαν σε καμία συνάντηση, επεσήμανε πως προσπαθούν με όποιο μέσο διαθέτουν να ρίξουν την τιμή της σταφίδας, διατηρώντας μια στάση αναμονής και αδιαφορώντας για τους ίδιους τους παραγωγούς. «Οι παραγωγοί βλέπουν με θετικό μάτι την παρέμβασή μας για κατώτατη τιμή. Γνωρίζουν τα παιχνίδια που παίζουν οι έμποροι, έζησαν από πρώτο χέρι τι σημαίνει να μην έχει τιμή το προϊόν. Και τώρα ακόμα υπάρχουν έμποροι που αγοράζουν με 70 λεπτά το κιλό, τη στιγμή που τα φετινά έξοδα καλλιέργειας υπολογίζονται στο 1,40 ευρώ περίπου».
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, οι παραγωγοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, καθώς ευελπιστούσαν σε καλύτερη τιμή που θα τους έδινε τη δυνατότητα να βγάλουν τα έξοδά τους. Ωστόσο, από την άλλη, κατανοούν την κατάσταση και την προσπάθεια που γίνεται για την κατοχύρωση κατώτατης τιμής.
Ο κ. Βαλιανάτος απηύθυνε μάλιστα έκκληση στους παραγωγούς να μην πουλήσει κανείς κάτω από το 1,25 ευρώ το κιλό.
Μεγάλη η παραγωγή
Όπως όλα δείχνουν, η φετινή σοδειά της μαύρης κορινθιακής σταφίδας είναι πάρα πολύ καλή ποιοτικά και ποσοτικά, αφού υπολογίζεται να φτάσει τους 23.000 τόνους σε όλους τους νομούς παραγωγής.
Ωστόσο, το γεγονός ότι παραμένουν στις αποθήκες ποσότητες από πέρσι και πρόπερσι γεννά ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια στους παραγωγούς, οι οποίοι διανύουν έναν από τους δυσκολότερους τρύγους των τελευταίων χρόνων, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών, αλλά και του υψηλού καλλιεργητικού κόστους.
«Όλοι οι μετέχοντες στη σύσκεψη, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης και για την αποφυγή της κατάρρευσης της τιμής της σταφίδας, ομόφωνα αποφάσισαν τον ορισμό κατώτατης τιμής στο 1,25 ευρώ ανά κιλό σταφίδας. Επίσης, ομόφωνα αποφασίστηκε να επανεξεταστεί η κατάσταση στην αγορά του προϊόντος και αν υπάρξουν καλύτερες προϋποθέσεις να στηριχθεί περαιτέρω η τιμή, προς όφελος του σταφιδοπαραγωγού», αναφέρεται στο ψήφισμα που εξέδωσαν οι συνεταιριστικές οργανώσεις αμέσως μετά τη σύσκεψη, καταδικάζοντας ομόφωνα και «τη στάση της πολιτείας για τη μη απορρόφηση των αποθεμάτων σταφίδας που προκλήθηκαν από την πανδημία, η οποία ζημίωσε ανεπανόρθωτα και συνεχίζει να ζημιώνει τους σταφιδοπαραγωγούς».
Ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ένωσης, Θανάσης Σωτηρόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οφείλουμε να δώσουμε ελπίδα και αισιοδοξία στους παραγωγούς. Δεν θέλουμε να φανταστούμε καν περιπτώσεις εγκατάλειψης της παραγωγής. Λυπάμαι που κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί τα γεγονότα και συνεχίζουν να αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη και στην ευημερία των αγροτών και του προϊόντος. Η τιμή που έχει δοθεί, δηλαδή η κατώτερη τιμή στο 1,25/κιλό, είναι μία τιμή δίκαιη και βιώσιμη. Εδώ και μία βδομάδα δεν έχει ανακοινωθεί ούτε μια λέξη, και όπως διαφαίνεται δεν έχει διατεθεί ούτε ένα κιλό. Οι φαρισαϊσμοί δεν θα περάσουν. Δεν θα αφήσουμε κανέναν απολύτως να κοροϊδεύει τον παραγωγό, να παίζει παιχνίδια με την οικογένεια και το εισόδημα του κάθε συναδέλφου αγρότη», καταλήγει.