Στα όριά τους οι σταφιδοπαραγωγοί λόγω των χαμηλών πτήσεων σε ζήτηση και τιμές

Απαιτείται στήριξη από τον μεταποιητικό κλάδο.
08/07/2024
3' διάβασμα
sta-oria-tous-oi-stafidoparagogoi-logo-ton-chamilon-ptiseon-se-zitisi-kai-times-325844

Προσπάθεια να ορθοποδήσουν ύστερα από τρεις συνεχόμενες αρνητικές για το προϊόν χρονιές καταβάλλουν φέτος οι σταφιδοκαλλιεργητές της Ηλείας, ευελπιστώντας οι ίδιες οι μεταποιητικές επιχειρήσεις να στηρίξουν το προϊόν με τιμές που θα τους επιτρέπουν να συνεχίσουν την αγροτική τους δραστηριότητα. Ουσιαστικά, όπως καταμαρτυρούν παραγωγοί του νομού, εάν φέτος συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και η ζήτηση και η τιμή διάθεσης του προϊόντος είναι χαμηλές, τότε θα αναγκαστούν και εκείνοι να «ξεριζώσουν» τα κλήματά τους και να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες.

Ήδη, πολλοί συνάδελφοί τους έχουν αντικαταστήσει τη σταφίδα με ελιές, για να έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια στο εισόδημά τους, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί ακόμα περισσότερο οι καλλιεργούμενες εκτάσεις.

 

Μείωση εκτάσεων

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδος, «Εύφορη Γη», Χρήστο Βαλιανάτο, τα τελευταία τρία χρόνια οι εκτάσεις σταφίδας έχουν μειωθεί κατά 30%, αφού η τιμή ήταν κάτω από το 1 ευρώ. Όμως και με τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση, όπως εξηγεί, οι παραγωγοί βρέθηκαν σε δύσκολη θέση γιατί έτρεξαν να κόψουν τιμολόγια για να προλάβουν τις προθεσμίες και, τελικά, εκ των υστέρων δόθηκε παράταση.

«Αν και ακόμα είναι νωρίς για να αποτυπώσουμε με ακρίβεια τη φετινή παραγωγή, οι μέχρι στιγμής ενδείξεις κάνουν λόγο για μία καλή χρονιά. Η παραγωγή είναι φυσικά μειωμένη, αφού οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν συρρικνωθεί, εντούτοις, φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από τους μεταποιητές, ενώ και οι καιρικές συνθήκες έχουν βοηθήσει ώστε το παραγόμενο προϊόν να είναι ποιοτικά καλό. Ας ελπίσουμε, βέβαια, οι καιρικές συνθήκες να συνεχίσουν να είναι ευνοϊκές», τονίζει στην «ΥΧ» ο κ. Βαλιανάτος, προσθέτοντας πως στα μέσα Ιουλίου η εικόνα για τη φετινή καλλιέργεια θα είναι περισσότερο ξεκάθαρη.

Από την πλευρά του, ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, επισημαίνει ότι η παραγωγή και η ποιότητα του προϊόντος είναι πολύ καλές, γιατί πέρυσι είχαν να αντιμετωπίσουν και τον περονόσπορο, ωστόσο η τιμή δεν ανταποκρίνεται σε αυτή την ποιότητα. «Το 1,40 ευρώ με το σημερινό κόστος παραγωγής δεν επαρκεί», αναφέρει χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι επί δύο χρόνια έδιναν τη σταφίδα στα 0,70 ευρώ.

Ιδιαίτερα απογοητευμένος για το μέλλον του εμβληματικού αυτού προϊόντος εμφανίζεται και ο παραγωγός βιολογικής σταφίδας από το Γεράκι Αμαλιάδας, Φώτης Τσίτηρας, ο οποίος αναρωτιέται τι θα μείνει στις μεταποιητικές επιχειρήσεις να τυποποιήσουν εάν συρρικνωθεί περισσότερο η σταφίδα. «Έχουν κάνει τόσες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες μεταποίησης του νομού. Τι θα κάνουν αν δεν υπάρχει σταφίδα; Αφού και εκείνοι θα έχουν όφελος, γιατί δεν τη στηρίζουν; Μήπως προσανατολίζονται σε εισαγωγές σταφίδας;», διερωτάται.