BIO Effect Greece: Με αξιώσεις επιστρέφει το βιολογικό τραπέζι της Νοτιοδυτικής Ελλάδας

«Το Βιολογικό Τραπέζι της Νοτιοδυτικής Ελλάδας II – Bio Effect Greece» επιστρέφει, με στόχο να διευρύνει τον ρόλο του σε μια διαρκή και μακροπρόθεσμη βάση. Αποστολή της συντονίστριας Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ, που ηγείται του σχεδίου και των εταίρων του, είναι να διαμορφώσουν παραγωγικές και αποτελεσματικές συνεργασίες-δικτυώσεις μεταξύ της βιοπαραγωγής, της βιοδιατροφής και του βιοτουρισμού και, ταυτόχρονα, να καθορίσουν τη δομή και τη μεθοδολογία για την υλοποίησή του. Αυτό στην πράξη θα επιτευχθεί με τον συντονισμό δράσεων που θα βασιστούν σε πέντε ξεχωριστούς άξονες, που θα εξεταστούν με λεπτομέρεια οι ευκαιρίες για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τρίπτυχου στη λεκάνη της Δυτικής Ελλάδας (Ήπειρος, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία).
Ο πρώτος άξονας σχετίζεται με τη συγκρότηση άτυπων Τοπικών Δικτύων και τη λειτουργία Διατοπικού Forum Συνεργασίας, τη διαμόρφωση διατοπικού προτύπου συνεργασίας και αναγνωρισιμότητας, την επιμόρφωση συμμετεχόντων, με στόχο τη μεταφορά γνώσης, καινοτομίας και καλών πρακτικών, καθώς και την κατάρτιση σχεδίου δράσης για την περαιτέρω ενδυνάμωση του «Bio Effect Greece».
Εκπαιδευτικές επισκέψεις
Ο δεύτερος άξονας προσφέρει τη δημιουργία ψηφιακών εκπαιδευτικών παιχνιδιών, την αναβάθμιση υπάρχοντος παραμυθιού, τη διοργάνωση εκπαιδευτικών επισκέψεων σε μεταποιητικές και αγροτουριστικές μονάδες, καθώς και πραγματοποίηση επιμορφωτικών διαλέξεων για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας σχετικά με τα οφέλη από την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων.
Ο τρίτος άξονας συντονίζει δράσεις όπως η δημιουργία χάρτη αποτύπωσης των βιολογικών προϊόντων, η αναβάθμιση του γαστρονομικού οδηγού, η διοργάνωση εκδηλώσεων γευσιγνωσίας με βιολογικά προϊόντα και δράσεων αγροτουρισμού, με κύριο στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού και των επισκεπτών.
Επιχειρούνται η ενίσχυση, η ανάδειξη και η τουριστική αξιοποίηση της ποιοτικής διατροφικής – γαστρονομικής συνήθειας του δυτικού άξονα της χώρας, ώστε να καθιερωθεί ως τουριστικός γαστρονομικός προορισμός
Ο τέταρτος άξονας περιλαμβάνει την ηλεκτρονική και έντυπη προβολή του σχεδίου, τη διοργάνωση ημερίδων στις περιοχές των συμμετεχουσών αναπτυξιακών εταιρειών, καθώς και τη διοργάνωση συνεδρίου από τον συντονιστή εταίρο. Τέλος, ο πέμπτος άξονας εμπεριέχει τον συντονισμό και τη διαχείριση του σχεδίου. Σύμφωνα με την Αιτωλική Αναπτυξιακή, το σχέδιο αναμένεται να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως τη δικτύωση και την ενίσχυση της συνεργατικότητας μεταξύ των επιχειρήσεων της βιοπαραγωγής, της βιοδιατροφής, των μεταποιητικών μονάδων και του βιοτουρισμού.
Επίσης, αναμένεται να πετύχει την προώθηση της βιολογικής γεωργίας όσον αφορά την αύξηση της παραγωγής βιολογικών προϊόντων και της κατανάλωσής τους, αλλά και την αύξηση της αναγνωρισιμότητας των μελών των άτυπων τοπικών δικτύων και της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, μετά από τη χορήγηση του σήματος ποιότητας.
Τουριστική αξιοποίηση
Επιπλέον, επιχειρούνται η ενίσχυση, η ανάδειξη και η τουριστική αξιοποίηση της ποιοτικής διατροφικής – γαστρονομικής συνήθειας του δυτικού άξονα της χώρας, ώστε να καθιερωθεί ως τουριστικός γαστρονομικός προορισμός.
Οι συμμετέχοντες εταίροι που καλούνται να υλοποιήσουν το σχέδιο μέσα σε 17 μήνες είναι η Αναπτυξιακή Ολυμπίας ΑΕ, η Αχαΐα-Αναπτυξιακή ΑΕ, η Αναπτυξιακή Ν. Ηπείρου – Αμβρακικού ΑΕ – Αναπτυξιακός ΟΤΑ, η Τριχωνίδα Αναπτυξιακή ΑΕ και η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας ΑΕ.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2020, Μέτρο 19, Υπομέτρο 19.3 – «Διατοπική και Διακρατική Συνεργασία», των Τοπικών Προγραμμάτων «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων, (ΤΑΠΤοΚ), LEADER/CLLD» των συμμετεχουσών ΟΤΔ, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.