Bio Νet West Hellas: Στο φουλ οι εξαγωγές-αντίδοτο στην κρίση

Bio Νet West Hellas: Στο φουλ οι εξαγωγές-αντίδοτο στην κρίση

Στο τρίπτυχο συνεργασία, επιμονή και προσοχή στην ποιότητα των προϊόντων που παράγουν κρύβεται το κλειδί της επιτυχίας για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βιοπαραγωγών Δυτικής Ελλάδας (Bionet West Hellas), την πιο ισχυρή ομάδα παραγωγών βιολογικών προϊόντων, που καλλιεργεί σε μια από τις μεγαλύτερες εκτάσεις βιολογικών της χώρας.

Παρά τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, με την κρίση να επηρεάζει έντονα την αγροτική δραστηριότητα, η Bionet West Hellas, συνεχίζει να επικεντρώνεται στις εξαγωγές και να εκπληρώνει τους στόχους της, ικανοποιώντας τα μέλη της και προσφέροντάς τους ένα σίγουρο και σταθερό εισόδημα. Όλη η παραγωγή τους διοχετεύεται στις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκες της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Γαλλίας και τελευταία της Σουηδίας (στα σούπερ μάρκετ ICA).

Κατά 30% αυξήθηκαν οι εξαγωγές

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του συνεταιρισμού, Γεράσιμο Καραντινό, φέτος ήταν μία πολύ καλή χρονιά, αφού οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, ξεπερνώντας σε ποσότητα τα 3 εκατομμύρια κιλά εσπεριδοειδών.

«Όταν υπάρχει συνεργασία, υπομονή και επιμονή, προσοχή στην ποιότητα των προϊόντων που παράγονται και φυσικά συνέπεια, τότε τα αποτελέσματα είναι θετικά και η επιτυχία εγγυημένη», μας λέει ο κ. Καραντινός.

Η αξιόλογη πορεία στις ευρωπαϊκές αγορές μεταφράζεται σε σκληρή δουλειά των μελών του συνεταιρισμού, αφού πέρα από τη διασφάλιση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τη συνέπεια που επιδεικνύεται, η Bionet West Hellas συμμετέχει με δικό της περίπτερο στις σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις βιολογικών προϊόντων τα τελευταία 14 χρόνια.

Παράλληλα, τα μέλη αυξάνουν συνεχώς τις καλλιεργητικές τους εκτάσεις, φυτεύουν νέα δέντρα και νέες ποικιλίες, με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων τους.

Φροντίδα και συνέπεια

Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά καλλιεργούνται σε μικρά αγροκτήματα από τους ιδιοκτήτες τους αγρότες, με τον παραδοσιακό τρόπο εκτροφής που τους παραδίδουν οι παππούδες τους και με αγάπη για τη γη που μεγαλώνουν, την αγάπη για το περιβάλλον και την ανυπόστατη αγάπη για τον άνθρωπο. Δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα ή λιπάσματα σε κανένα στάδιο της διαδικασίας καλλιέργειας.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο ζήτημα της λίπανσης. Το έδαφος αντιμετωπίζεται ως μια ζωντανή οντότητα (όχι ως αποθήκη θρεπτικών συστατικών) και στόχος είναι η δημιουργία μιας δυναμικής ισορροπίας μεταξύ της οργανικής και ανόργανης φάσης (γονιμότητας).

Οι βιολογικές εκμεταλλεύσεις διαχωρίζονται με φυσικούς ή τεχνητούς φράχτες από γειτονικές εκμεταλλεύσεις, στις οποίες χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες για την πρόληψη της χημικής μόλυνσης κατά τον ψεκασμό.

Αυτός ο βιολογικός τρόπος καλλιέργειας έχει ως αποτέλεσμα οι αγρότες να παράγουν και να προσφέρουν αυθεντικά φρούτα και λαχανικά με παραδοσιακές μεσογειακές γεύσεις, απαλλαγμένα εντελώς από οποιαδήποτε χημικά υπολείμματα χωρίς ΓΤΟ, εξασφαλίζοντας παράλληλα την υγεία των καταναλωτών και προστατεύοντας το περιβάλλον από χημικές και γενετικές μολύνσεις. Σύμφωνα με τον κ. Καραντινό, τα κύρια βιολογικά προϊόντα που παράγουν είναι φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ελιές και ελαιόλαδο, κρασί, γαλακτοκομικά και κρέας.

Όπως μας εξηγεί, τα παραγόμενα βιολογικά προϊόντα επεξεργάζονται, τυποποιούνται και συσκευάζονται σε σύγχρονες μονάδες, που διασφαλίζουν την άριστη ποιότητά τους. Από το 2007 λειτουργεί σύγχρονο συσκευαστήριο βιολογικών φρούτων, 2.000 τμ, στη Γαστούνη Ηλείας.

Παράδειγμα προς μίμηση

Η Bionet West Hellas ξεκίνησε ως μια μικρή ομάδα ανθρώπων, πριν από 22 χρόνια, και σήμερα αριθμεί περισσότερα από 200 μέλη και αποτελεί ισχυρό brand name στο εξωτερικό. Δραστηριοποιείται στην παραγωγή αποκλειστικά πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων, καθώς και στην επεξεργασία, στην τυποποίηση, στην προβολή και στην εμπορία των προϊόντων των μελών του. Έχει ως μέλη του βιοκαλλιεργητές από όλη τη Δυτική Ελλάδα, που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια όλων των ειδών οπωροκηπευτικών, τα οποία μπορούν να παραχθούν στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των πρώιμων κηπευτικών.

Στην περιοχή, άλλωστε, καλλιεργείται το 34% των βιολογικών εσπεριδοειδών και εκτρέφεται το 30% των βιολογικών ζώων της χώρας.