Βιολογικά: Άκυρη µία στις τρεις αιτήσεις

Σχεδόν 2,5 φορές πάνω η αιτούµενη δηµόσια δαπάνη

Με υπερδιπλάσια την αιτούμενη δημόσια δαπάνη κλείνει την ερχόμενη Δευτέρα 4 Απριλίου η πρόσκληση για τα Βιολογικά. Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «ΥΧ», η αιτούμενη δημόσια δαπάνη το απόγευμα της Τετάρτης 30 Μαρτίου ανερχόταν σε περίπου 1,16 δισ. ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης έχει οριστεί σε 490 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι μία στις τρεις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι εκείνη την ημέρα φαίνεται ότι θα απορριφθεί άμεσα, καθώς το μέγιστο αιτούμενο ποσό ενίσχυσης για την περίοδο της δέσμευσης του υποψηφίου δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια επιλογής.

Ήδη, το προηγούμενο ρεπορτάζ της «ΥΧ» είχε αποκαλύψει τη μεγάλη ροή των αιτήσεων. Σχεδόν 35.000 αιτήσεις είχαν υποβληθεί από παραγωγούς στο πλαίσιο της πρόσκλησης των Βιολογικών πριν από δύο εβδομάδες. Με την επικαιροποίηση του ρεπορτάζ, έως το βράδυ της Τρίτης 29 Μαρτίου, το σύνολο των αιτήσεων είχε ανέλθει σε 62.000.

Με την παράταση που δόθηκε από το ΥΠΑΑΤ στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων έως τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Δευτέρας 4 Απριλίου, όχι μόνο ο τελικός αριθμός των υποβληθεισών αιτήσεων θα είναι αυξημένος (και θα πιάσει το φράγμα των 80.000 αιτήσεων), αλλά και η αιτούμενη δημόσια δαπάνη.

Η έγκριση των αιτήσεων, και κατά συνέπεια των δικαιούχων, θα κριθεί στις λεπτομέρειες.

Στο παρά πέντε η λύση για τους μελισσοκόμους

Ουσιαστικά, η ολιγοήμερη παράταση δόθηκε από το ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ενδιαφερόμενοι μελισσοκόμοι του προγράμματος, που αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα στην οριστικοποίηση των αιτήσεών τους. Στο παρά πέντε δόθηκε και η λύση, καθώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, περίπου το 30% αυτών δεν μπορούσε να οριστικοποιήσει την αίτησή του, αφού δεν πληρούσε το κριτήριο του ενεργού γεωργού!

Με τη διευκρινιστική ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, καλούνται όσοι αιτούντες μελισσοκόμοι στο Μέτρο 11 που κατά την υποβολή της αίτησής τους εμφανιζόταν το εύρημα «μη ενεργός γεωργός» να οριστικοποιήσουν πλέον την αίτησή τους.

Για τον ίδιο λόγο, προτρέπονται και οι μελισσοκόμοι που δεν είχαν υποβάλει αίτηση να προχωρήσουν κανονικά στην υποβολή της αίτησης στήριξης και σε πιθανό εύρημα “μη ενεργός γεωργός” να οριστικοποιούν την αίτησή τους.