Βιολογικά: Μέχρι τις 15 Ιουνίου η ανάρτηση των τελικών πινάκων

Οι πρόσθετοι πόροι 241 εκατ. ευρώ θα αυξήσουν τους δικαιούχους κτηνοτρόφους

Το αργότερο έως τις 15 Ιουνίου αναμένεται, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «ΥΧ», να ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των δικαιούχων της νέας πρόσκλησης για τη Βιολογική Γεωργία και τη Βιολογική Κτηνοτροφία, ο συνολικός προϋπολογισμός της οποίας θα είναι σημαντικά αυξημένος, γεγονός που πρόκειται να οδηγήσει και σε αύξηση των δικαιούχων.

Αμέσως μετά την ανάρτηση των πινάκων, θα ακολουθήσει η υπερδέσμευση του ποσού, ώστε να ξεκινήσει η πληρωμή των δικαιούχων.

Συνολικά, 241 εκατ. ευρώ πρόσθετοι πόροι πρόκειται να διατεθούν για τη νέα πρόσκληση, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, πριν από λίγες ημέρες από τον Βόλο. Ειδικότερα, 171 εκατ. ευρώ πρόσθετοι πόροι θα διατεθούν στη βιολογική κτηνοτροφία, με στόχο να καλυφθούν παραπάνω από τα 2/3 των αιτήσεων των κτηνοτρόφων και άλλα 70 εκατ. ευρώ στη στήριξη της βιολογικής αγροτικής παραγωγής.

Τα επιπλέον κονδύλια από την υπερδέσμευση, που θα πραγματοποιηθεί μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, αναμένεται να κρίνουν ως δικαιούχους πολλούς επιλαχόντες, τους οποίους δεν κάλυπτε ο αρχικός προϋπολογισμός. Πληροφορίες θέλουν τα περισσότερα κονδύλια να προωθούνται προς τον κλάδο της κτηνοτροφίας και, κυρίως, προς τις δράσεις του Υπομέτρου 11.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους», που αφορά δηλαδή τους νεοεισερχόμενους. Βέβαια, αναμένεται η τελική κατανομή που θα πρέπει να υπογραφεί, ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα.

Εξέταση προσφυγών

Πάντως, αυτή την ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η εξέταση των ενδικοφανών προσφυγών που υποβλήθηκαν κατά των ευρημάτων της αξιολόγησης των αιτήσεων στήριξης.

Η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων έκλεισε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 25 Μαΐου 2022. Υπενθυμίζεται ότι με την ολοκλήρωση της αρχικής αξιολόγησης των αιτήσεων, οι ενδιαφερόμενοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης.

Τότε, διαπιστώθηκε ότι σε κάποιες περιφέρειες, πολλοί εν δυνάμει δικαιούχοι έμεναν «εκτός» του προγράμματος, κατά κύριο λόγο στον τομέα της κτηνοτροφίας. Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι αντέδρασαν και ζήτησαν αύξηση των κονδυλίων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο δεκαήμερο, ώστε το αργότερο έως τις 15 Ιουνίου να αναρτηθούν και οι τελικοί πίνακες με τις εντάξεις των δικαιούχων.