Βιομηχανική Ντομάτα: «Χαμογέλασε» το 2019, μετά το κακό σερί δύο ετών

Από τα κύρια χαρακτηριστικά του 2019 για την καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας ήταν η επιδίωξη των εργοστασίων να ισχυροποιήσουν τη θέση τους, αλλά και να κρατήσουν την παραγωγή πρώτης ύλης, μετά από τη δεύτερη συνεχόμενη κακή χρονιά, που άφησε πίσω της μεγάλα οικονομικά ανοίγματα στους παραγωγούς και έντονο προβληματισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, οι μεγάλοι παίκτες αύξησαν τα τιμολόγιά τους και τις επιπλέον παροχές με τη μορφή bonus για πάνω από 5 brix για χαμηλές τιμές ξένων υλών στην πρώτη ύλη. Η συνολική εγχώρια παραγωγή ανήλθε σε 400.000 τόνους.

Στο διεθνές τοπίο, από νωρίς καταγράφηκαν εκτιμήσεις για ανατροπή του αρνητικού κύκλου των προηγούμενων τριών. Όπως σημείωνε τον Φεβρουάριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Βιομηχανικής Ντομάτας (WPTC) «η φετινή σεζόν θα αποτελέσει –εκτός απροόπτου– την πρώτη φάση ενός κύκλου ανάπτυξης για την παγκόσμια βιομηχανία».

Χαμόγελα στη Θεσσαλία, προβληματισμός στην Ηλεία

Σε αυτό το φόντο, πραγματοποιήθηκαν την άνοιξη οι φυτεύσεις στις περιοχές της Θεσσαλίας και στην Ηλεία. Η καλλιεργητική περίοδος εξελίχθηκε σε γενικές γραμμές ομαλά, με επιμέρους προβλήματα σε περιοχές της Ηλείας, λόγω του καύσωνα και τα εργοστάσια έβαλαν μπρος τις μηχανές στις 22 Ιουλίου στην Ηλεία και στις 29 Ιουλίου στη Θεσσαλία.

Σε ό,τι αφορά τις παραγωγές για τις δύο κύριες περιοχές, στη Θεσσαλία φέτος «χαμογέλασε» η χρονιά με καλές αποδόσεις, ενώ από την Ηλεία, λόγω των ζημιών που προκάλεσαν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 10%-15% από τις ποσότητες που προϋπολογίστηκαν. Προς το τέλος των παραδόσεων, μέσα στον Σεπτέμβριο, τα μηνύματα από την αγορά σε επίπεδο παραγγελιών και τιμών ήταν ενθαρρυντικά. Η ζήτηση ανέκαμπτε, αν και «όχι τόσο ώστε να ανατραπεί άρδην το σκηνικό», όπως δήλωναν στελέχη της βιομηχανίας, ενώ οι τιμές σημείωσαν αύξηση της τάξης του 5% στον πελτέ και 10% στον κύβο.

Στις 26 Νοεμβρίου άνοιξε τον χορό της ανακοίνωσης των νέων τιμολογίων για τη σεζόν 2020/2021 ο Νομικός, δίνοντας αύξηση 2 ευρώ στην αποφλοιωμένη και μειώνοντας κατά 2 ευρώ τον πολτό, με τον ίδιο να δηλώνει στην «ΥΧ» ότι πριμοδοτεί την ποιότητα και ότι η αγορά για τον ντοματοπολτό δεν ευνοεί υψηλές τιμές», προκαλώντας, ωστόσο, αντιδράσεις από εκπροσώπους των συλλογικών σχημάτων των καλλιεργητών.