Αυτό το άρθρο είναι 8 μηνών

Βιομηχανική ντομάτα: Χαμόγελα για τις πρώιμες ποικιλίες, αγωνία για τις όψιμες

Προβληματίζουν οι υψηλές θερμοκρασίες και τα μειωμένα υδατικά αποθέματα.
15/07/2024
6' διάβασμα
viomichaniki-ntomata-chamogela-gia-tis-proimes-poikilies-agonia-gia-tis-opsimes-326361

Από τις πρώιμες ποικιλίες ξεκινάει η φετινή συλλογή της βιομηχανικής ντομάτας, κυρίως από τις θερμότερες περιοχές. Η μέχρι τώρα εικόνα που παρουσιάζουν δείχνει να είναι καλή και αυτό γιατί τα φυτά μικρού βιολογικού κύκλου αναπτύχθηκαν σε ευνοϊκότερες συνθήκες, σε σύγκριση με τις οψιμότερες ποικιλίες και μεγάλου βιολογικού κύκλου.

Οι ντομάτες που πρόκειται να συλλεχθούν τις επόμενες ημέρες δείχνουν να κινούνται σε καλά επίπεδα, τόσο από άποψη στρεμματικών αποδόσεων όσο και ποιοτικών προδιαγραφών. Το μεγάλο, όμως, στοίχημα για τη φετινή περίοδο θα παιχτεί το κρίσιμο διάστημα του Αυγούστου, όταν θα υπάρξει συγκέντρωση της παραγωγής, λόγω της αύξησης των καλλιεργούμενων στρεμμάτων.

Από την ορθή διαχείριση των εργοστασίων θα καθοριστεί και το τελικό αποτέλεσμα για τους ντοματοπαραγωγούς. Αστάθμητο παράγοντα, φυσικά, συνιστά η εξέλιξη των καιρικών συνθηκών και ειδικότερα η ανομβρία, αλλά και των θερμοκρασιών που, μετά τους 35 βαθμούς Κελσίου, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη και την καρποφορία των φυτών της ντομάτας.

Το κρίσιμο διάστημα του Αυγούστου, όταν θα υπάρξει συγκέντρωση της παραγωγής, αναμένεται να καθορίσει πολλά στην τελική «σούμα» των παραγωγών

Σε υψηλές αποδόσεις και καλή ποιότητα στοχεύουν οι Καρδιτσιώτες

Σύμφωνα με τον Κώστα Αλεξίου, πρόεδρο του ΑΣΟΠ «Δήμητρα» Καρδίτσας, οι πρώιμες ποικιλίες βιομηχανικής ντομάτας στην περιοχή του εξελίσσονται ομαλά και, όπως ο ίδιος εκτιμά, η συλλογή θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. «Με τις πρώιμες ποικιλίες ανοίγουμε την αυλαία της συλλογής βιομηχανικής ντομάτας για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Η μέχρι τώρα εικόνα που παρουσιάζουν τα φυτά μας, ειδικά για τις ποικιλίες μικρού βιολογικού κύκλου, δείχνει να είναι άριστη και αναμένουμε καλά αποτελέσματα».

Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τους παραγωγούς της περιοχής είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, «οι οποίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη του φυτού και κατ’ επέκταση την καρποφορία», όπως λέει ο κ. Αλεξίου. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «η καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας έχει υψηλές απαιτήσεις σε εισροές και για τον λόγο αυτόν οι παραγωγοί στοχεύουν σε υψηλές αποδόσεις και καλή ποιότητα, από την οποία θα εξαρτηθεί και το εισόδημά τους».

Οι βροχές του Απρίλη επηρέασαν τον προγραμματισμό στα Φάρσαλα

Προβληματισμένος με την εξέλιξη της καλλιέργειας βιομηχανικής ντομάτας στην περιοχή του δείχνει να είναι ο Γιώργος Δρόσος, ντοματοπαραγωγός από τα Φάρσαλα. Όπως υποστηρίζει, οι βροχές του Απριλίου άλλαξαν τον προγραμματισμό της φύτευσης και έτσι «υπάρχει κίνδυνος η παραγωγή να έρθει συγκεντρωμένη μετά τις 10 Αυγούστου και να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα στα εργοστάσια μεταποίησης από την υπερπαραγωγή».

O ίδιος επισημαίνει, πάντως, ότι οι καλλιέργειες δεν αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, τόσο σε θέματα ασθενειών όσο και εντόμων. «Δεν είχαμε μυκητολογικές και βακτηριακές προσβολές, όπως άλλες χρονιές. Λόγω των καιρικών συνθηκών, που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα, η παρουσία εντόμων στην καλλιέργειά μας αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, χωρίς να έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα», καταλήγει.

Πάνω από 300% η αύξηση των καλλιεργειών στον Δομοκό

Για καλή εικόνα των καλλιεργειών ντομάτας στην περιοχή της Ξυνιάδας Δομοκού κάνει λόγο ο Αποστόλης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΑΣΟΠ Ξυνιάδας. Ο ίδιος εκτιμά ότι η συλλογή θα γίνει όψιμα, λόγω και του χρόνου φύτευσης. «Πιστεύω ότι έχουμε κάνει μία καλή επιλογή για την καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας στον τόπο μας. Ο όγκος παραγωγής από τις υπόλοιπες περιοχές θα είναι συγκεντρωμένος τον Αύγουστο και μέχρι να ξεκινήσουμε εμείς, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της συλλογής», επισημαίνει.

Αναφερόμενος στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο και ιδιαίτερα στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στον Δομοκό αυξήθηκαν ακόμα και πάνω από 300% σε σύγκριση με πέρυσι. «Το γεγονός αυτό δείχνει και την ταύτιση του προϊόντος με την περιοχή μας», υπογραμμίζει. «Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δημιουργούν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την καλή παραγωγή και την υψηλή ποιότητα».

Οι θερμοκρασίες επηρεάζουν την παραγωγή της Βοιωτίας

Προς τις 20 Αυγούστου εκτιμά ο ντοματοπαραγωγός Παναγιώτης Σαρακοστιανός ότι θα ξεκινήσει η συλλογή της βιομηχανικής ντομάτας για την περιοχή της Βοιωτίας. Ο ίδιος δηλώνει ότι, μέχρι τώρα, τα φυτά παρουσιάζουν μία καλή εξέλιξη, ωστόσο προβληματίζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες και τα μειωμένα αποθέματα σε νερό. «Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ενισχύσουμε τις απαιτήσεις των φυτών μας, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις αντιξοότητες που παρουσιάζονται», δηλώνει εμφανώς προβληματισμένος.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της καλλιέργειας για την τρέχουσα περίοδο, ο κ. Σαρακοστιανός υποστηρίζει ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι αυξημένες κατά 40% σε σύγκριση με πέρυσι.

«Η αύξηση αυτή θα επηρεάσει σε κάποιον βαθμό τους νεοεισερχόμενους στην καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας, σε σύγκριση με εμάς, που έχουμε μια συνέχεια στην παραγωγή. Για τον λόγο αυτόν, τα μέλη της Ομάδας Παραγωγών Τομάτας Βοιωτίας κράτησαν σε καλύτερα επίπεδα τις τιμές, σε αντιπαραβολή με τους νεοεισερχόμενους», καταλήγει.

 

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: