BIORECER: Αντικατάσταση υλικών από ορυκτά καύσιμα με βιολογικά απόβλητα

Τα βιολογικά απόβλητα γεωργικών δραστηριοτήτων –όπως το κλάδεμα της ελιάς– γίνονται αντικείμενο μελέτης σε ένα ευρωπαϊκό έργο, στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα. Οι ερευνητές διερευνούν πώς και υπό ποιες συνθήκες αυτά τα απόβλητα θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν για να αναπτύξουν ένα ευρύ φάσμα χρήσιμων προϊόντων βιολογικής βάσης, συμπεριλαμβανομένων λιπασμάτων, αγροχημικών, ακόμη και διατροφικών προσθέτων.
Ο Ισπανός μηχανικός περιβάλλοντος Pedro Villanueva Rey συντονίζει μια ομάδα ερευνητών από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο για να μετατρέψουν διάφορες ροές βιολογικών αποβλήτων σε όλη την Ευρώπη σε νέους και επιθυμητούς πόρους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ενώ πολλά οικιακά σκουπίδια διαλέγονται και ανακυκλώνονται σήμερα, τα ανεπιθύμητα βιολογικά υποπροϊόντα από βιομηχανικές και γεωργικές διεργασίες εξακολουθούν να απορρίπτονται ευρέως. Για να μπορέσουν, λοιπόν, οι ερευνητές να καταστήσουν τα απόβλητα αυτά νέους βιολογικούς πόρους, συνδυάζουν την τεχνογνωσία τους σε μια τριετή συλλογική προσπάθεια, που ονομάζεται BIORECER.
Οι ερευνητές παρακολουθούν και αξιολογούν τη δυνατότητα ευρύτερης επαναχρησιμοποίησης βιολογικών αποβλήτων για αντικατάσταση υλικών που προέρχονται από ορυκτά καύσιμα όπως το πετρέλαιο, ο άνθρακας και το φυσικό αέριο. Διερευνούν, επίσης, τρόπους για να διασφαλίσουν τη συνέπεια και την ασφάλεια μιας ποικιλίας πιθανών πρώτων υλών βιολογικών αποβλήτων.
Αξιοποίηση νέων πιθανών πόρων
Στην Ελλάδα, οι ερευνητές εξετάζουν πιθανά σενάρια για επαναχρησιμοποίηση βιολογικών αποβλήτων από πηγές όπως το κλάδεμα δενδρωδών καλλιεργειών, υπολείμματα επεξεργασίας ελιάς και σταφυλιού ή υπολείμματα φυτικών απορριμμάτων από καλλιέργειες δημητριακών.
Διερευνούν, επίσης, τρία άλλα πιθανά σενάρια επαναχρησιμοποίησης βιοαποβλήτων στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Σουηδία. Στη Γαλικία της Ισπανίας, σημαντικό κόμβο αλιείας για την ΕΕ, εξετάζουν επιλογές επαναχρησιμοποίησης για τις τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων ψαριών και νερού που παράγονται από τη βιομηχανία κονσερβοποίησης ψαριών.
Η ομάδα του BIORECER θα συνεργαστεί στενά με εταιρείες για την ανάπτυξη των αλυσίδων αξίας για πιθανά προϊόντα από αυτές τις πηγές αποβλήτων. Η έρευνα στην περιοχή της Λομβαρδίας της Ιταλίας θα επικεντρωθεί περισσότερο στα αστικά βιολογικά απόβλητα, καθώς και στα απόβλητα τροφίμων από μεγάλες εταιρείες.
Τα πιθανά προϊόντα που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτές τις πρώτες ύλες περιλαμβάνουν χημικές ουσίες βιολογικής βάσης και λιπάσματα.