Αυτό το άρθρο είναι 15 μηνών

«Βοηθήστε τους επιστήμονες να εντοπίσουν πλαστικά στο χωράφι»

Ανοιχτή πρόσκληση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να αξιοποιηθεί σχετική εφαρμογή στο κινητό
17/04/2023
2' διάβασμα
voithiste-tous-epistimones-na-entopisoun-plastika-sto-chorafi-290349

Πλαστικά, σάπια φύλλα, δίχτυα, ετικέτες, δίσκοι μεταμόσχευσης, σωλήνες, περιτυλίγματα ενσίρωσης και άλλα αντικείμενα με βάση το πλαστικό παίζουν κεντρικό ρόλο στο αγρόκτημα. Ωστόσο, η μεγάλη εξάρτηση από αυτά τα πλαστικά έχει οδηγήσει στην παρουσία μεγάλων ποσοτήτων πλαστικών υπολειμμάτων σε χωράφια.

Επιπλέον, τα πλαστικά απορρίμματα συχνά αφήνονται σε γεωργικά χωράφια από τους πεζούς. Αυτά τα μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια μπορούν ακόμη και να προσληφθούν από ορισμένα φυτά, συμπεριλαμβανομένων των μήλων και των καρότων.

Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι τα πλαστικά μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στις ιδιότητες του εδάφους, επηρεάζοντας τον κύκλο των θρεπτικών ουσιών και την ικανότητα του εδάφους να συγκρατεί και να αποθηκεύει νερό.

Αυτό με τη σειρά του καθιστά πιο δύσκολο για τα εδάφη να διατηρήσουν τη βιοποικιλότητα και να παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι καλλιέργειες για να αναπτυχθούν, επηρεάζοντας δυνητικά την οικονομική βιωσιμότητα των αγροκτημάτων.

Γι’ αυτό και το Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας Φυτών & Περιβάλλοντος στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα και η εταιρεία CHQ Technologies από τα Χανιά, οι οποίοι συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό έργο MINAGRIS που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο 2021, έχει συνολική διάρκεια πέντε έτη και συντονίζεται από το Wageningen University στην Ολλανδία, ζητούν τη συνδρομή όλων.

Η εφαρμογή

Η εφαρμογή SoilPlastic είναι μέρος του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου MINAGRIS, το οποίο διερευνά την ποσότητα πλαστικού στα εδάφη και τις επιπτώσεις του στην υγεία του εδάφους.

Μέσω της εφαρμογής, όσοι αναφέρουν την παρουσία πλαστικών υπολειμμάτων βοηθούν να εντοπιστεί πόσο πλαστικό υπάρχει στα εδάφη και να πιέσουν για πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τη μείωση της ποσότητας πλαστικού που καταλήγει στα χωράφια, είτε μέσω της χρήσης εναλλακτικών λύσεων, της ανακύκλωσης πλαστικών με πιο βιώσιμο τρόπο, είτε της αναζήτησης τρόπων πρόληψης της ρύπανσης.