Βόλος: Μηχανοκίνητη πορεία αγροτών και κτηνοτρόφων
Μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μηχανημάτων και αγροτών και κτηνοτρόφων πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μαγνησία, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο στην πόλη. Αγρότες και κτηνοτρόφοι δηλώνουν αδυναμία να επιβιώσουν και δίνουν προθεσμία να λάβουν απαντήσεις για τα προβλήματά τους, διαφορετικά -όπως λένε- «δεν είμαστε σίγουροι πλέον πως θα αντιδράσουμε».
Συγκεντρώθηκαν με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στο Πεδίο του Άρεως και στον Περιφερειακό και στη συνέχεια πορεύτηκαν με δυνατά κορναρίσματα και μαύρες σημαίες να ανεμίζουν, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, «καταλαμβάνοντας» το προαύλιο.
Ένα από τα τρακτέρ «καβάλησε» τα παρτέρια προκαλώντας μικροζημιά και ένα άλλο ανέβηκε πάνω στο χώρο μπροστά από την είσοδο του κτιρίου, μπλοκάροντάς την ενώ πάνω ήταν αναρτημένο ένα πανό που έγραφε «Παλεύουμε για την επιβίωσή μας».
Αντιπροσωπεία αγροτών και κτηνοτρόφων συναντήθηκε με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων θέτοντας τα ζητήματά τους και επιδίδοντάς της ψήφισμα ενώ η ίδια δεσμεύτηκε να τα μεταφέρει στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι στέκεται τόσο η ίδια όσο και ο νέος περιφερειάρχης, Δημήτρης Κουρέτας, δίπλα τους και στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους. Την αντιπροσωπεία δέχθηκε σε ένα από τα γραφεία των διοικητικών υπαλλήλων καθώς το δικό της τελεί υπό ανακαίνιση.
Αδυνατούμε να επιβιώσουμε – Δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσουμε στην πορεία
Μετά το τέλος της συνάντησης σε δηλώσεις τους, αγρότες και κτηνοτρόφοι επισήμαναν ότι ο «κόμπος έχει φθάσει στο χτένι» και απηύθηναν κάλεσμα σε όλους να συμμετέχουν την αυριανή πανθεσσαλική σύσκεψη που θα γίνει στον Παλαμά.
Ο Χρήστος Πάντζας αγρότης από Αλμυρό, ζήτησε συγνώμη για την ταλαιπωρία της πόλης. «Ήλθαμε να διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά, να καταθέσουμε τα αιτήματά μας. Γνωρίζετε ότι τα προβλήματα είναι πολλά… Βλέπουμε αύξηση τιμών στα προϊόντα διαβίωσης ενώ οι τιμές των αγροτικών προϊόντων πέφτουν… Ο αγώνας τώρα ξεκινά και βλέπετε τον όγκο των μηχανημάτων που συγκεντρώσαμε σε τρεις μέρες. Η αντιπεριφερειάρχης μας είπε ότι θα είναι στο πλευρό μας και θα βοηθήσει να επιλυθούν τα προβλήματά μας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, Θοδωρής Γεωργαδάκης, τόνισε: «… Είμαστε τριπλά χτυπημένοι από πυρκαγιά και δύο πλημμύρες. Επίσης το κόστος παραγωγής είναι στα ύψη. Δεν μας αποζημιώνει στο 100% ο ΕΛΓΑ. Έχουμε προβλήματα και με παραγωγές και προΪόντα. Εμείς διεκδικούμε συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο και δεν μας δέχονται… Οι συνάδελφοι στα παρακάρλια έχουν στήσει ένα μπλόκο. Τι θα κάνουν εκεί οι αγρότες με τα θαμμένα στο νερό χωράφια και χωρίς χρονοδιάγραμμα… Δεν είναι στιγμή να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Δεν είμαστε επαγγελματίες διαδηλωτές ούτε επετειακά κλείνουμε δρόμους».
Ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων στη Μαγνησίας, Γιώργος Τερζάκης, υποστήριξε ότι οι κτηνοτρόφοι δεν αντέχουν. «Δώσαμε προθεσμία τριών ημερών για να μας απαντήσουν… Οι κτηνοτρόφοι μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί δεν αντέχουμε άλλα χτυπήματα. Για να πάρουμε ένα κιλό γάλα η ταλαιπωρία είναι μεγάλη. Ζητάμε άμεση στήριξη και αποζημίωση στα πνιγμένα και καμμένα στο κάθε μαντρί. Πληρώνουμε ότι μας ζητούν, δεν χρωστάμε και είμαστε κατεστραμμένοι… Όταν βλέπεις την περιουσία σου να καταστρέφεται και ο κάθε γαλατά μας παίρνει 20 λεπτά κάτω το γάλα, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Δεν ζητάμε συγνώμη στην πόλη, αν θέλει ας είναι δίπλα μας. Τα ψυγεία μας είναι άδεια. Λείπουμε από το πρωί και πάμε βράδυ στα σπίτια μας. Πουλάμε πάμφθηνα και το δεχόμαστε γιατί χάσμα το βήμα μας… »
Τέλος ο Σταμάτης Αλαμανιώτης πρόεδρος συνδέσμου ελαιοπαραγωγών δυτικής Μαγνησίας, τόνισε ότι η κατάσταση στην ελαιοκομία έχει φθάσει στο απροχώρητο. «Το κόστος της ενέργειας, το κόστος παραγωγής γενικότερα είναι στα ύψη. Επί μια τριετία έχουν γονατίσει την ελαιοκομία. Οι αγρότες εγκαταλείπουν τη γη. Φέτος συγκεκριμένα οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν, δεν υπήρχε παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο έχει υποστεί μεγάλη ζημιά από τα χαλάζια και την κλιματική αλλαγή και μάλλον δεν θα υπάρχει σοδειά. Ολόκληρη η νοτιοδυτική Μαγνησία, δηλαδή 1.700.000 ελαιόδενδρα θα εγκαταλειφθούν…».
Στο τέλος αγρότες και κτηνοτρόφοι αποχώρησαν με τα μηχανήματά τους.