Βόρεια Εύβοια: Μηδενικές πιστώσεις είδαν στους λογαριασμούς τους οι παραγωγοί

Μεγάλη απογοήτευση και αβεβαιότητα στις τάξεις τους

Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων για αποζημιώσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές και τον Daniel πριν από το Πάσχα, οι παραγωγοί της Βόρειας Εύβοιας δεν είναι ικανοποιημένοι.

Αυτή η εικόνα, σε συνδυασμό με τις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες δεν κυμάνθηκαν στα αναμενόμενα επίπεδα, έχει προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση και αβεβαιότητα στους παραγωγούς της πληττόμενης περιοχής, αλλάζοντας ακόμη και τον προγραμματισμό που είχαν κάνει για τις καλλιέργειές τους.

Από την περιοχή της Αγίας Άννας, ο παραγωγός Κώστας Παπαμήτσος κάνει λόγο για αποζημιώσεις και ενισχύσεις που δεν καλύπτουν τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου: «Για την τρέχουσα περίοδο και ειδικότερα στην περιοχή του Μαντουδίου, υπάρχει πρόβλημα με τις ενισχύσεις των αγροτών, διότι λόγω του μεγέθους των καταστροφών οι παραγωγοί βαμβακιού και καλαμποκιού δεν μπόρεσαν να καλύψουν το πλαφόν της παραγωγής τους, με αποτέλεσμα να μην εισπράξουν τίποτα».

Σημαντικό, επίσης, για τον ίδιο είναι και το θέμα των αποζημιώσεων από τις καταστροφές των πυρκαγιών, ειδικότερα σε ελαιώνες. «Τα χρήματα που πήραμε ήταν ελάχιστα και δεν φτάνουν για να καλύψουμε τις υποδομές που απαιτούνται, ώστε να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή», σημειώνει.

Δύσκολη χρονιά για τα σύκα στους Ταξιάρχες

Για μειωμένες ενισχύσεις και αποζημιώσεις κάνει λόγο και ο Δημήτρης Στολίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ταξιαρχών στη Βόρεια Εύβοια. Υποστηρίζει ότι οι παραγωγοί έχουν λάβει ένα μέρος του ποσού που υποσχέθηκε η πολιτεία, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν καλυφθεί στο σύνολο.

«Ήδη, έχουμε ξεκινήσει την καλλιεργητική περίοδο, με πολλές δυσκολίες και μεγάλα κόστη. Οι αρμόδιοι μας υποσχέθηκαν 330 ευρώ το στρέμμα και από αυτά, και μετά από πολλές πιέσεις, καταφέραμε να πάρουμε τα 200. Το πρόβλημα είναι ότι μπροστά μας έχουμε μία δύσκολη περίοδο, λόγω της μειωμένης παραγωγής, από την παρουσία του εντόμου Λογχαία, με σημαντικές απώλειες στα σύκα. Το έντομο αυτό εμφανίστηκε πάνω στη γονιμοποίηση και δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στα δέντρα μας», σημειώνει ο ίδιος.