Οι βοσκότοποι μειώνουν τη ζήτηση για μηδική

Με λιγότερα στρέμματα, σε σύγκριση με τις φθινοπωρινές σπορές, οι παραγωγοί ξεκίνησαν την προετοιμασία των χωραφιών για τις ανοιξιάτικες. Συνήθως οι παραγωγοί επιλέγουν την τρέχουσα περίοδο υπό τον φόβο του παγετού και για τον λόγο αυτόν σπέρνουν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

Η ζήτηση του προϊόντος και οι καλές τιμές, έτσι όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί, ενισχύουν το ενδιαφέρον όχι μόνο για διατήρηση, αλλά και για αύξηση των εκτάσεων, μια και η μηδική είναι πολυετής καλλιέργεια. Ανασταλτικός παράγοντας παραμένει το υψηλό κόστος παραγωγής, κυρίως στο θέμα της άρδευσης, αλλά και η σύγχρονη εκμηχάνιση, καθώς απαιτείται ακριβός μηχανολογικός εξοπλισμός, που ελάχιστοι παραγωγοί κατέχουν.

Για μειωμένη ζήτηση κάνει λόγο ο Βαγγέλης Παναγιώτου, αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού ΘΕΣγη, αλλά παράλληλα προβληματίζεται για το μεγάλο κόστος παραγωγής. «Η μηδική εντάσσεται στις υδροβόρες καλλιέργειες και για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες αντλούμε νερό από μεγάλο βάθος, άρα χρειαζόμαστε περισσότερη ενέργεια». Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, ακόμη και μέσα στην καρδιά του χειμώνα, συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη της αυτοφυούς βλάστησης, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό ποσοστό των κτηνοτρόφων να καλύψει τη διατροφή των ζώων του αξιοποιώντας τους βοσκότοπους.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, «αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ζήτηση και παράλληλα να πέσει η τιμή του σανού της μηδικής από τα 34 λεπτά στα 28 με 30 λεπτά».

SoftAcid P+: Η λύση στην αποθήκευση των χονδροειδών ζωοτροφών

Ελλείψεις εκτάσεων αντιμετωπίζει η Λοκρίδα

Για τον Ντίνο Πόρρο, παραγωγό ζωοτροφών από την Ελάτεια Λοκρίδας, η έλλειψη χωραφιών δημιουργεί πρόβλημα στην επέκταση της μηδικής. Παράλληλα, υποστηρίζει τις ελληνικές ποικιλίες, διότι έχουν καλύτερη προσαρμοστικότητα, όμως προβληματίζεται για την ποιότητα του σπόρου που διακινείται στην αγορά.

«Μπορεί να ξεπερνάμε το πρόβλημα με την κουσκούτα, αλλά σε αυτό που δυσκολευόμαστε είναι το λάπαθο, διότι δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Κυρίως πολλαπλασιάζεται από μη πιστοποιημένο σπόρο», αναφέρει. Κλείνοντας, ο κ. Πόρρος επισήμανε ότι οι περισσότεροι παραγωγοί μηδικής στην περιοχή του επιλέγουν το φθινόπωρο για τις σπορές και οι εναπομείναντες έχουν ετοιμάσει τα χωράφια για την άνοιξη και, όταν καλυτερεύσει ο καιρός, θα ξεκινήσουν την καλλιέργεια.

Πρόβλημα με τα ποντίκια στην Κωπαΐδα

Σε ζωτικής σημασίας για πολλούς παραγωγούς μηδικής στην περιοχή της Κωπαΐδας εξελίσσεται το θέμα της αντιμετώπισης των ποντικιών. Σύμφωνα με τον Θόδωρο Χριστοδούλου, γεωπόνο από τον Ορχομενό, πολλοί παραγωγοί «βρίσκονται σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να αλλάζουν τις καλλιέργειες, διότι δεν υπάρχει για τους ίδιους μεμονωμένα αντιμετώπιση.

Θα πρέπει η περιοχή, με την αρωγή της πολιτείας, να ενταχθεί σε μια ολοκληρωμένη διαδικασία καταπολέμησης με σύγχρονα μέσα, ώστε να λυθεί το πρόβλημα». Κλείνοντας και ο ίδιος δήλωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την καλλιέργεια της μηδικής στην περιοχή, λόγω του γεγονότος ότι αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλούς εμπόρους και κτηνοτρόφους.

Ενδιαφέρον για σποροπαραγωγή στη Θεσσαλιώτιδα

Για αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων που προορίζονται για σποροπαραγωγή κάνει λόγο ο Χρήστος Πετρόπουλος, γεωπόνος από τη Θεσσαλιώτιδα. Υποστηρίζει ότι οι συμβάσεις για τη σποροπαραγωγή έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με την περσινή περίοδο.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται από εταιρείες με ξένες ποικιλίες, ενώ οι τιμές παραγωγού εμφανίζονται καλύτερες από πέρυσι. Σε ό,τι αφορά το θέμα της έναρξης σποράς για την περιοχή του, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι «θα ξεκινήσει στο τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου, αν φυσικά το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες».

Από τις βροχές της άνοιξης θα κριθούν οι σπορές στην Κοζάνη

Για τον Νίκο Θάνο, παραγωγό μηδικής από την Κοζάνη, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην καλλιέργεια είναι η διαχείριση του νερού. «Υπάρχουν χρονιές που δυσκολευόμαστε σημαντικά στον προγραμματισμό των αρδεύσεων, με αποτέλεσμα να μην αυξάνουμε τα στρέμματα. Η σταθερή τιμή στο προϊόν, όμως, έχει ενθαρρύνει πολλούς παραγωγούς φέτος να αυξήσουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις τους», καταλήγει ο ίδιος.

Δύο νέες ποικιλίες με μεγαλύτερες αποδόσεις παρουσίασε ο ΕΛΓΟ

Εκτός από την Υλίκη και την Υπάτη, τις δύο βασικές ποικιλίες μηδικής που δημιούργησε το πρώην ΕΘΙΑΓΕ, η Καλλιόπη και η Βασιλική έρχονται να ενισχύσουν την ελληνική σποροπαραγωγή.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μπαξεβάνο, γεωπόνο και ερευνητή του Οργανισμού, οι ποικιλίες αυτές παρουσιάζουν πολύ καλή προσαρμοστικότητα, αλλά και μεγαλύτερες στρεμματικές αποδόσεις, σε σύγκριση με τις προηγούμενες. Η Υλίκη και η Υπάτη μπορούσαν να φτάσουν τους 2 τόνους το στρέμμα, ανάλογα με τις καλλιεργητικές φροντίδες, αλλά οι νέες ποικιλίες ξεπερνούν τους 2,3 τόνους το στρέμμα.

Στα αρνητικά της φυσιολογίας του φυτού, ο κ. Μπαξεβάνος αναφέρει ότι πρόκειται για ποικιλίες με τριετή κύκλο ζωής σε σύγκριση με τις άλλες, που ξεπερνούν ακόμα και τα πέντε χρόνια. «Για τον λόγο αυτόν, θα χρειαστεί προετοιμασία και επανασπορά συντομότερα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον παραγωγό».