Βουλγαρία: Η ψηφιακή πλατφόρμα «Αll for the sheep» στοχεύει στην ανάπτυξη της προβατοτροφίας

της Ελένης Ριζάκη

Διαδικτυακή πλατφόρμα δημιουργήθηκε στη Βουλγαρία για την ενημέρωση εκτροφέων, σπουδαστών, ερευνητών, καταναλωτών και επενδυτών του τομέα της εκτροφής προβάτων της χώρας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα EIP-AGRI. Πιο συγκεκριμένα, το έργο «All for the sheep» επιδιώκει να συγκεντρώσει πηγές και πληροφορίες και να αποτελέσει χώρο επικοινωνίας και ανταλλαγής εμπειριών.

Το έργο επιδιώκει να λύσει δύο βασικά προβλήματα που εντοπίζονται στην εκτροφή προβάτων της Βουλγαρίας: την ελλιπή ενημέρωση αγροτών, λόγω φόρτου εργασίας και τις μεγάλες αλυσίδες εφοδιασμού που οδηγούν σε αύξηση του ενδιάμεσου κόστους και μείωση του αγροτικού εισοδήματος.

Έτσι, μέσω της αξιοποίησης φιλικών στον χρήστη ψηφιακών τεχνολογιών, επιδιώχθηκε να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα που θα συμβάλει στην πρόσβαση σε πληροφορίες και πηγές, στοχεύοντας στη βελτίωση της παραγωγικότητας και του ανταγωνισμού στα αγροκτήματα και παρέχοντας επιστημονικές και πρακτικές λύσεις σε κοινά προβλήματα.

Χρήσιμες πληροφορίες με ένα κλικ

Το έργο συντονίζεται από τη National Sheep and Goat Breeding Association (NOKA), έναν εθνικό φορέα για την εκτροφή των προβάτων, και θα συμπεριλάβει και άλλους ειδικούς του κλάδου. Ουσιαστικά, η πλατφόρμα συλλέγει και οργανώνει τις πληροφορίες με έξυπνο και ορθολογικό τρόπο, ώστε να τις βρίσκουν εύκολα οι χρήστες.

Η πλατφόρμα θα ανανεώνεται συχνά και θα εμπεριέχει κυρίως πληροφορίες για δύο ζητήματα: πρώτον, την εκτροφή και, δεύτερον, τον πληθυσμό και την κατανομή εκτροφής στη Βουλγαρία. Στο τελευταίο συμπεριλαμβάνονται η ποιότητα διαφορετικών ειδών, πρώτων υλών και η χρήση τους στη βιομηχανία, νέα και προτάσεις για τη διατροφή των ζώων, το άρμεγμα, την καινοτομία και την πρόληψη ασθενειών, με τα παραπάνω να παρουσιάζονται μέσα από έναν διαδραστικό χάρτη.

Επιπλέον, σχετικά με τον κλάδο της εκτροφής προβάτων και τις παραγωγικές διαδικασίες, η πλατφόρμα εμπεριέχει κατάλογο πηγών, επιχειρήσεων και ιδρυμάτων, επιστημονικό, νομικό και βιομηχανικό υλικό. Τέλος, οι χρήστες θα συνομιλούν μέσω forum.

Τι συμβαίνει τώρα

Προς το παρόν, η πλατφόρμα βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο. Μόλις κυκλοφορήσει, θα ξεκινήσει μία ευρεία προώθηση σε όλη τη χώρα, με δημοσιεύσεις στον Τύπο, αλλά και προβολή σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Επιπλέον, προωθείται ενημερωτικό υλικό μέσω φυλλαδίων σε αγρότες.