Αυτό το άρθρο είναι 33 μηνών

Βουλή: Καμπανάκι κινδύνου για την πλαστική ρύπανση των θαλασσών από τον «Νέο πρωταθλητή της Γης» του ΟΗΕ

23/11/2021
5' διάβασμα
vouli-kabanaki-kindynou-gia-tin-plastiki-rypansi-ton-thalasson-apo-ton-neo-protathliti-tis-gis-tou-oie-247875
garbage swimming in sea water, contamination problem

Το καμπανάκι κινδύνου για την πλαστική ρύπανση στις θάλασσες και τις τραγικές επιπτώσεις που έχει τόσο στη θαλάσσια βιοποικιλότητα όσο και στην υγεία των ανθρώπων, χτύπησε ο «Νέος Πρωταθλητής της Γης» του ΟΗΕ, πρέσβης για τη Μεσογειακή Ακτή του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ και συνιδρυτής και διαχειριστής της «ΕΝΑΛΕΙΑ», Λευτέρης Αραπάκης.

Μιλώντας σήμερα στην συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, με θέμα «αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά και επαγγελματική εκπαίδευση αλιέων και βιώσιμη αλιεία», ο κ. Αραπάκης ήταν αποκαλυπτικός για τις επιπτώσεις που έχει η πλαστική ρύπανση των θαλασσών. «Μιλάμε για τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή, που πράγματι είναι τρομακτικοί, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η αντιμετώπιση της καταστροφής των ωκεανών και του αέρα. Ίσως η μεγαλύτερη απειλή να είναι η πλαστική ρύπανση η οποία περνάει μέσα στα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Γιατί, το περιβάλλον θα μπορέσει να βρει τον τρόπο να επιβιώσει, αλλά η ανθρωπότητα δεν θα μπορέσει να επιβιώσει αν δεν δράσει άμεσα και συντονισμένα, πριν δημιουργηθούν μη αναστρέψιμοι κίνδυνοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αραπάκης.

Όπως τόνισε, «τα δίχτυα στη θάλασσα είναι το πιο συχνό φαινόμενο πλαστικής ρύπανσης». «Κάθε χρόνο συγκεντρώνουμε δεκάδες τόνους δίχτυα. Φανταστείτε ότι θέλει 6 αιώνες για να αποσυνθετηθεί το πλαστικό δίχτυ», σημείωσε. Ενδεικτικά είναι και τα όσα μετέφερε από τις εμπειρίες της ΜΚΟ «ΕΝΑΛΕΙΑ» που δραστηριοποιείται στο καθαρισμό της θαλάσσιας ρύπανσης. «Σε δυόμιση χρόνια πήγαμε σε 27 λιμάνια της Μεσογείου, είχαμε πάνω από 300 αλιευτικά σκάφη και συνεργαστήκαμε συνολικά με 1.200 ψαράδες καθαρίζοντας κάθε μέρα τη θάλασσα της Μεσογείου από τα πλαστικά. Κάθε εβδομάδα μαζεύουμε περίπου 5.000 κιλά πλαστικό από τις θάλασσες», τόνισε και πρόσθεσε: «Τον περασμένο Ιούνιο, λάβαμε μέρος σε δράσεις καθαρισμού σε 7 λιμάνια της χώρας και βγάλαμε πάνω από 14.000 κιλά πλαστικών.

Στην Ιθάκη πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος καθαρισμός που έγινε ποτέ στην Ευρώπη μαζεύοντας πάνω από 74.000 κιλά πλαστικών. Το πλαστικό έφθανε μέχρι το γόνατο μας. Μέχρι στιγμής έχουμε συλλέξει πάνω από 250.000 κιλά πλαστικό».

Έμφαση έδωσε ο κ. Αραπάκης στην ένταξη του πλαστικού στην κυκλική οικονομία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό που κάνουμε απλώς μας δίνει χρόνο. Είναι σαν να βάζουμε ένα κουβά νερό για να βγάλουμε το νερό από το πλοίο που έχει μια τρύπα και βουλιάζει. Όμως για να λύσουμε το πρόβλημα πρέπει να κλείσουμε την τρύπα. Η λύση είναι να ενταχθεί το πλαστικό υλικό στην κυκλική οικονομία. Στην Κένυα καθαρίζαμε κάθε μήνα χιλιάδες πλαστικού, τα οποία ανακυκλώνονταν και γίνονταν τούβλα για χτίσιμο».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Αραβώσης διαβεβαίωσε ότι στο νέο ΕΣΠΑ υπάρχει ειδικός άξονας για προγράμματα προστασίας της βιοποικιλότητας της Μεσογειακής θάλασσας και στις επιχειρηματικές δράσεις για αξιοποίηση της κυκλικής οικονομίας. «Έχουν ενταχθεί προγράμματα πράσινης οικονομίας στο νέο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανακάμψης, και αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία θα βοηθήσουν πολύ στην προσπάθεια για την πράσινη ανάπτυξη. Βασικός στόχος είναι η πρόληψη και η μείωση του πλαστικού στο περιβάλλον, ιδιαίτερα τον υδάτινο. Σχεδιάζουμε στήριξη της επιχειρηματικότητας που δραστηριοποιείται στο νέο μοντέλο κυκλικής οικονομίας και στο νέο ΕΣΠΑ θα περιέχονται χρηματοδοτικά προγράμματα για πράσινες επενδύσεις με έμφαση στην προστασία της βιοποικιλότητας των θαλασσών», υπογράμμισε.

Ο Ιωάννης Μπουντούκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας (ΠΕΠΜΑ), χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία καθαρισμού των θαλασσών από το πλαστικό, τονίζοντας ότι «τα σκάφη μας είναι ο κύριος συλλέκτης απορριμμάτων». «Η πρόθεση από εμάς υπάρχει, χρειάζεται όμως και νέα εκπαίδευση στους νέους αλιείς για την παράκτια αλιεία και την αλιευτική τακτική μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ», σημείωσε. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι προωθείται από τους αλιείς σχέδιο για την αντικατάσταση των ιχθυοκιβωτίων με οικολογικά επαναχρησιμοποιούμενα.

«Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με τα πλαστικά κιβώτια για τα ψάρια που χρησιμοποιούμε και τα οποία υποβαθμίζουν το οικοσύστημα. Επεξεργαζόμαστε σχέδια για να αντικαταστήσουμε τα ιχθυοκιβώτια που χρησιμοποιούμε και είναι από φενιζόλ και ρυπογόνα, με άλλα επαναχρησιμοποιούμενα ιχθυοκιβώτια φιλικά προς το περιβάλλον. Θέλω να παραδώσω στα παιδιά μου υγιείς θάλασσες, για αυτό θέλουμε καλύτερη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς αλλά και ενημέρωση», κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΕΠΜΑ .

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΓΡΑΦΕΙ: