Βράζει ο θεσσαλικός κάμπος, ανησυχεί το ΥΠΑΑΤ

Λειψές αποζημιώσεις και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις

Με αιχμή του δόρατος τις λειψές αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν τόσο στους πλημμυροπαθείς, όσο και στους πληγέντες από ακραία καιρικά φαινόμενα (π.χ. ανοιξιάτικος παγετός) παραγωγούς, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, προετοιμάζεται για έναν «θερμό» Ιανουάριο.

Υπενθυμίζεται ότι, σε συνεδρίασή της στη Νίκαια Λάρισας, η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων ανακοίνωσε την έξοδο τρακτέρ στους δρόμους μετά τις 15 Ιανουαρίου. Και, όπως όλα δείχνουν, οι φετινές κινητοποιήσεις μόνο εθιμοτυπικές δεν θα είναι.

Προφανώς αυτό το γνωρίζει και η κυβέρνηση και προσώρας δεν βιάζεται να ανοίξει τα χαρτιά της, ούτε για τα τελικά ποσά των αποζημιώσεων που θα καταβάλει σε πλημμυροπαθείς (έχει ανακοινώσει μόνο προκαταβολές), ούτε έχει ικανοποιήσει το αίτημα της Επιτροπής Πλημμυροπαθών για άμεση συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο. Ό,τι είναι να πει, αλλά κυρίως να δώσει, θα το κάνει πριν την έναρξη των κινητοποιήσεων.

Οι περιοχές που πονοκεφαλιάζουν την κυβέρνηση και στις οποίες φαίνεται ότι η σπίθα μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε φωτιά, είναι οι εξής:

✱ Τα παρακάρλια, όπου 180.000 στρέμματα παραμένουν πλημμυρισμένα, με τις αισιόδοξες προβλέψεις να μιλούν για αποχώρηση των υδάτων την άνοιξη του 2025, χωρίς κανείς να γνωρίζει πώς θα καλυφθεί το χαμένο εισόδημα για χιλιάδες αγροτικές οικογένειες. Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη», «η κυβέρνηση, παρά τις πιέσεις μας, δεν έχει ανακοινώσει ακόμη χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των ζημιών και απομάκρυνσης των νερών από τα χωράφια στην περιοχή της Κάρλας. Εμείς έχουμε προτείνει μία σήραγγα που θα διώξει τα νερά προς το Αιγαίο και θα αποτελεί μόνιμη λύση ανακούφισης μελλοντικά, σε ενδεχόμενες νέες μεγάλες πλημμύρες στη Θεσσαλία». Ωστόσο, όπως συμπληρώνει ο ίδιος, «οι διαρροές από την ολλανδική εταιρία [εμπειρογνωμόνων] δεν προβλέπουν μια τέτοια εξέλιξη».

✱ Ο Δήμος Τυρνάβου, οι παραγωγοί δενδρωδών καλλιεργειών του οποίου αποχώρησαν απογοητευμένοι από την πρόσφατη συνάντησή τους στο ΥΠΑΑΤ με τον Λευτέρη Αυγενάκη. Οι Τυρναβίτες συνεταιριστές μετέβησαν στην Αθήνα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν επειδή μία σειρά προϊόντων, όπως τα ροδάκινα (βιομηχανικά και επιτραπέζια), τα αχλάδια και τα οινοποιήσιμα αμπέλια απουσιάζουν από τη λίστα των προκαταβολών που κατέβαλε το υπουργείο στους πληγέντες από τον Daniel παραγωγούς. Παρά την πίεση που άσκησαν οι συνεταιριστές της επαρχίας, ο κ. Αυγενάκης δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα καταβληθούν και σε αυτούς οι προκαταβολές, ούτε άνοιξε τα χαρτιά του για τα ποσά που υπολογίζει να δώσει σε αυτά τα προϊόντα. Ακόμη, οι παραγωγοί δεν έλαβαν απάντηση και για τις προκαταβολές που πρόκειται να δοθούν για τις ζημιές που υπέστησαν από τις πλημμύρες στο φυτικό τους κεφάλαιο, το οποίο υπολογίζεται να αναπληρωθεί σε μία πενταετία και το κόστος ανέρχεται για κάθε αγρότη περίπου στα 1.000 ευρώ το στρέμμα. Το μόνο που έκανε γνωστό ο κ. Αυγενάκης είναι ότι στις 24 Ιανουαρίου θα υπάρξει σύσκεψη των υπουργών Γεωργίας των νοτίων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόβλημα του περονόσπορου στην αμπελοκαλλιέργεια, προκειμένου να αποφασιστούν τα ποσά και ο χρόνος των αποζημιώσεων.

✱ Ο Δήμος Τεμπών, που οι αμυγδαλοπαραγωγοί του δεν έλαβαν καμία προκαταβολή για τις ζημιές που υπέστη η καλλιέργειά τους από τον παγετό τον περασμένο Μάρτιο και είχε διαρρεύσει η πληροφορία ότι θα περιλαμβάνονταν και αυτοί στο πρόσφατο χριστουγεννιάτικο πακέτο πληρωμών.

Όπως καταγγέλλει ο συνεταιριστής Κώστας Μητροδήμος, «τις προκαταβολές έλαβαν μόνο όσοι χτυπήθηκαν από τον Daniel, δηλαδή ελάχιστοι στον Δήμο Τεμπών. Αφού το αποθεματικό του ΕΛΓΑ είναι μηδενικό, θα πρέπει να υπάρξει η κρατική χρηματοδότηση τη νέα χρονιά, να υπάρξουν χρήματα και να πληρωθούμε, λογικά τέλος Μαρτίου του 2024. Είναι παραπλανητική η διαρροή που έγινε σχετικά με τα ποσά των προκαταβολών. Μπορεί να είναι 150 ευρώ, μπορεί και παραπάνω. Οι προσδοκίες μας για την εκκαθάριση της ζημιάς ξεπερνούν τα 600 ευρώ. Εφόσον ισχύει η προκαταβολή, κι όποτε την πάρουμε, σε καμία περίπτωση δεν θα ανασάνουμε οικονομικά».

Εάν στις παραπάνω περιοχές προσθέσουμε και τους Καρδιτσώτες παραγωγούς, οι οποίοι παραδοσιακά αποτελούν την κινητήριο δύναμη των αγροτικών μπλόκων στον θεσσαλικό κάμπο και πολλοί από αυτούς έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στα πλημμυρισμένα χωριά της περιοχής, τότε όλοι συνειδητοποιούν ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πράγματι βαρύς για την κυβέρνηση.