Βραζιλία: Έκθεση του WWF δείχνει ετήσια αύξηση της αποψίλωσης κατά 33% στα δάση του Αμαζονίου

Η κλιματική αλλαγή και η γεωργία οδηγούν σε επίπεδα ρεκόρ την καταστροφή

Η κλιματική αλλαγή και η γεωργία είναι υπεύθυνες για τα πρωτοφανή επίπεδα στα οποία έχει φτάσει η συρρίκνωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία. Από τον Αύγουστο του 2019 έως τον Ιούλιο του 2020, το ετήσιο ποσοστό αποψίλωσης σημείωσε αύξηση κατά 33%, μια τάση η οποία έχει καταστροφικές συνέπειες.

«Είναι ένα τραγικό ρεκόρ, το οποίο δείχνει την πλήρη έλλειψη ελέγχου επί των παράνομων δραστηριοτήτων στην περιοχή και δείχνει ότι η υπόσχεση της κυβέρνησης Μπολσονάρο να καταργήσει τις κοινωνικοπεριβαλλοντικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των μηχανισμών για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών, εφαρμόζεται στην πράξη», επισημαίνει ο Raul Valle, διευθυντής της κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης του WWF Βραζιλίας.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι πυρκαγιές στο δάσος του Αμαζονίου είναι για φέτος αυξημένες κατά 52% σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών και 24% υψηλότερες συγκριτικά με αυτές της τελευταίας τριετίας.

Ο WWF σημειώνει ότι οι θερμότερες και ξηρότερες καιρικές συνθήκες που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και η αποψίλωση των δασών για τη μετατροπή των εκτάσεων σε αγροτική γη είναι οι κύριοι παράγοντες αυτής της τάσης. Ως εκ τούτου, ο περιβαλλοντικός φορέας ζητά την απαγόρευση της αποψίλωσης στον Αμαζόνιο για την επόμενη πενταετία.

«Ο κόσμος βίωσε τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών πέρυσι, όταν δισεκατομμύρια άγρια ζώα χάθηκαν, άνθρωποι απώλεσαν τα σπίτια και τα προς το ζην, ενώ δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τις προφανείς επιπτώσεις στο κλίμα. Και όμως, εδώ είμαστε ξανά.

Η πρόληψη και η δέσμευση πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας αντίδρασης στις πυρκαγιές και πρέπει να διαδραματίζονται σε τοπικό, υποεθνικό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο» αναφέρει ο Fran Price, ηγετικό στέλεχος του WWF. «Βέβαια, οι καλές προθέσεις στα χαρτιά δεν σημαίνουν τίποτα εάν δεν ακολουθούνται από πραγματικές και αποτελεσματικές δράσεις επιτόπου, και αυτές οι δράσεις πρέπει να επικεντρωθούν επειγόντως στα δάση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».