Η Μ. Βρετανία εισάγει το 50% των τροφίμων που καταναλώνονται στη χώρα

Φουντώνουν οι ισχυρισμοί για αλλαγές στο καλάθι των καταναλωτών από ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Η Μ. Βρετανία εισάγει το 50% των τροφίμων που καταναλώνονται στη χώρα

Μια έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να επηρεάσει το καλάθι των καταναλωτών της χώρας, καθώς τα μισά από τα είδη διατροφής που χρειάζονται είναι προϊόν εισαγωγής.

Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, σύμφωνα με το οποίο μόνο τα μισά από τα προϊόντα διατροφής που καταναλώνονται στη χώρα παράγονται σε αυτή, ενώ από τα άλλα μισά, το 30% εισάγονται από χώρες της ΕΕ (τα υπόλοιπα προέρχονται από τη αμερικανική ήπειρο κατά 8%, από την Ασία κατά 4%, από την Αφρική κατά 4%, από εκτός ΕΕ ευρωπαϊκές χώρες κατά 2% και κατά 1% από την Ωκεανία.

«Οι αυξημένοι φόροι εισαγωγής και οι καθυστερήσεις στις μεταφορές μπορούν να δώσουν έναυσμα για ανατιμήσεις, κάτι το οποίο επίσης μπορεί να συμβεί και λόγω μιας ενδεχόμενης πτώσης της αξίας της λίρας εξαιτίας ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Τα σούπερ μάρκετ έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι μπορεί να δούμε άδεια ράφια και υψηλότερες τιμές και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας έχει δηλώσει πως στο χειρότερο σενάριο οι λογαριασμοί που πραγματοποιούμε για αγορές θα αυξηθούν κατά 10%», σημειώνουν οι συντάκτες του βρετανικού δικτύου.

Και, παρόλο που τα σούπερ μάρκετ φαίνεται ότι δημιουργούν στοκ, αυτό δεν μπορεί να γίνει για τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ενώ έχουν υπάρξει και προειδοποιήσεις για ανατιμήσεις σε γαλακτοκομικά, τονίζεται. Η εξάρτηση της Μ. Βρετανίας από τις εισαγωγές τέτοιων ειδών είναι πολύ υψηλή, κυρίως τις περιόδους του χρόνου που είναι εκτός παραγωγής η ίδια η χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Βρετανών Λιανεμπόρων, τα οποία επικαλείται το BBC, η Μ. Βρετανία εισάγει μέχρι 90% του λάχανου που καταλώνεται, 80% της ντομάτας και 70% Μικρών φρούτων (κεράσια, φράουλες, σταφίδες κ.ά.), ενώ παράγει 57% των καρότων και 16% του συνόλου των φρούτων.