Λάδι και ελιές αυξάνουν το πλεόνασμα για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ

10/07/2024
3' διάβασμα
ladi-kai-elies-afxanoun-to-pleonasma-gia-to-eborio-agrodiatrofikon-proionton-tis-ee-80717

Στα 6,7 δισ. ευρώ σκαρφάλωσε τον Μάρτιο του 2024 το πλεόνασμα του εμπορίου αγροδιατροφικών προϊόντων, αυξημένο κατά 8% από τον προηγούμενο μήνα και κατά 3% από τον Μάρτιο του 2023. Συνολικά, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές προϊόντων αγροδιατροφής κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έφτασαν στα 57,9 δισ. ευρώ, επίπεδο αντίστοιχο με το πρώτο τρίμηνο του 2023 (-1%), αναφέρει η Κομισιόν στην πρόσφατη ανάλυσή της για τις εμπορικές επιδόσεις του κλάδου της αγροδιατροφής κατά το πρώτο τρίμηνο 2024.

Οι εξαγωγές συνέχισαν αυξητικά από την αρχή του έτους, ακολουθώντας μηνιαία άνοδο της τάξεως του 4%. Φτάνοντας τα 20,1 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, ελιές και λάδι (+51%) «ανέβασαν» την αξία των εξαγωγών, λόγω των υψηλότερων τιμών τους, σε αντίθεση με άλλα φυτικά έλαια (-39%) των οποίων η τιμή και οι εξαχθείσες ποσότητες υποχώρησαν, χωρίς, ωστόσο, η συνολική αξία των εξαγωγών να ξεπεράσει εκείνη του περασμένου Μαρτίου (-6%). Άνοδος της τάξεως του 10% καταγράφηκε στις εξαγωγές προϊόντων της κατηγορίας των καφέ, κακάο, τσαγιού και μπαχαρικών, λόγω, κυρίως, των αυξημένων τιμών στο κακάο. Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές σιτηρών, οι όγκοι αυξήθηκαν (+30%, κυρίως στο σιτάρι), όμως η αξία τους μειώθηκε (-4%), λόγω μειωμένων τιμών. Η χαμηλότερη αξία επέδρασε και στις εξαγωγές γαλακτοκομικών, οι οποίες υποχώρησαν κατά 8% το εν λόγω διάστημα. Η λίστα των κύριων προορισμών για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές διατηρήθηκε, με το Ηνωμένο Βασίλειο να κρατά τα πρωτεία, κατέχοντας το 22% της αξίας κατά το πρώτο τρίμηνο, ενώ δεύτερες παρέμειναν οι ΗΠΑ, οι οποίες είχαν και τη σημαντικότερη άνοδο (+6%) σε αξία λόγω των τιμών στις ελιές και το ελαιόλαδο.

Χαμηλότερη κατά 10% από πέρυσι καταγράφεται η αξία των εισαγωγών, η οποία ακολούθησε σχετικά σταθερή πορεία από την αρχή του χρόνου.

Εισαγωγές

Χαμηλότερη κατά 10% από πέρυσι καταγράφεται η αξία των εισαγωγών, η οποία ακολούθησε σχετικά σταθερή πορεία από την αρχή του χρόνου (+2% από τον Φεβρουάριο). Ελιές, λάδι, προϊόντα κακάο, καθώς και φρούτα και ξηροί καρποί κατέγραψαν άνοδο, ενώ αντίθετη ήταν η πορεία για τους ελαιούχους σπόρους και τα δημητριακά. Αθροιστικά, για το πρώτο τρίμηνο, οι εισαγωγές ελιών και ελαιολάδου κατέγραψαν άνοδο κατά 160%, σε σύγκριση με το 2023 λόγω μεγαλύτερων όγκων, αλλά και τιμών.

Αυξημένες κατά 16%, τη μεγαλύτερη άνοδο σε απόλυτους αριθμούς (+849 εκατ. ευρώ) κατέγραψαν οι εισαγωγές της κατηγορίας καφέ, κακάο, τσαγιού και μπαχαρικών, γεγονός, βέβαια, που αποδίδεται πρωτίστως στην άνοδο των τιμών στο κακάο. Στα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, η άνοδος ήταν της τάξεως του 8%. Αντίθετα, κατά 22% υποχώρησαν οι εισαγωγές ελαιούχων και πρωτεϊνούχων, λόγω μειωμένων τιμών, ενώ, χαμηλότερες τιμές, καθώς και ποσότητες επέδρασαν στις εισαγωγές σιτηρών που έχασαν ένα 36%.

Η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουκρανία παρέμειναν οι πρώτες, στην κατάταξη, πηγές προέλευσης και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, με την καθεμία να αντιπροσωπεύει περίπου το 9% της αξίας των ευρωπαϊκών εισαγωγών, παρότι όλες κατέγραψαν μείωση λόγω των τιμών στα σιτηρά.