Βρετανία: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιτρέψει την καλλιέργεια φυτών τροποποιημένων με την τεχνική της μεταλλαξιογένεσης

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει στην κυβέρνηση να χαλαρώσει τους κανόνες προκειμένου να διευκολύνει την έρευνα και την ανάπτυξη, αποφεύγοντας τις μακρές και κοστοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θέλει να ανοίξει τον δρόμο στην Αγγλία για την καλλιέργεια φυτών τροποποιημένων γενετικά με την τεχνική της λεγόμενης μεταλλαξιογένεσης προκειμένου να είναι πιο ανθεκτικά και πιο θρεπτικά, ένα σχέδιο που κατέστη δυνατό λόγω του Brexit.

Η τεχνική της μεταλλαξιογένεσης είναι διαφορετική από τη γενετική τροποποίηση επειδή τροποποιεί το γονιδίωμα χωρίς να εισάγει ένα γονίδιο διαφορετικού είδους. Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, αυτή η νέα τεχνική εφαρμόζεται επίσης για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) και ως εκ τούτου υπόκειται στους ίδιους κανόνες.

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει στην κυβέρνηση να χαλαρώσει τους κανόνες προκειμένου να διευκολύνει την έρευνα και την ανάπτυξη, αποφεύγοντας τις μακρές και κοστοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η τεχνική αυτή μπορεί να καταλήξει στη δημιουργία για παράδειγμα ποικιλιών ζαχαροτεύτλων ανθεκτικών στους ιούς, κάτι που θα περιόριζε την ανάγκη καταφυγής σε χημικά παρασιτοκτόνα.

Η επέμβαση στα γονίδια «είναι ένα εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε όσον αφορά τη διατροφική ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο υπουργός Περιβάλλοντος Τζορτζ Γιούστις.

«Έχοντας βγει από την ΕΕ, μπορούμε να ενθαρρύνουμε την καινοτομία προκειμένου να βοηθήσουμε να καλλιεργηθούν πιο ισχυρά και πιο ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή φυτά. Εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία με τις αγροτικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα θεσπιστούν οι σωστοί κανόνες», πρόσθεσε.

Η απόφαση ελήφθη παρά τα αποτελέσματα μιας δημόσιας διαβούλευσης που έδειξε πως το 87% των ερωτηθέντων εξέφρασαν φόβους για την τεχνική αυτή. Η Λιζ Ο’Νιλ, διευθύντρια της οργάνωσης GM Freeze, που αντιτίθεται στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, φοβάται πως η Βρετανία θα εγκαταλείψει έτσι ένα προστατευτικό για το κοινό «δίχτυ ασφαλείας».

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να εξετάσει τη ρύθμιση των ΓΤΟ σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Υπογράμμισε πως τα τρόφιμα που προέρχονται από γενετική τροποποίηση θα λαμβάνουν άδεια για τη διάθεσή τους στην αγορά μόνο αν έχει αξιολογηθεί ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ