Βρετανική απειλή για τη φέτα

✱ Το Ηνωμένο Βασίλειο επικρίνεται για τις υπαναχωρήσεις του στο ζήτημα των γεωγραφικών ενδείξεων
✱ Σύσσωμο το Ευρωκοινοβούλιο, οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι αγρότες καλούν για επίσπευση των εμπορικών διαπραγματεύσεων

Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεγάλη Βρετανία προσπαθούν να καταλήξουν εγκαίρως σε μια συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική τους σχέση, όμως τα εκατέρωθεν εμπόδια συνεχίζουν να καθυστερούν την πρόοδο των συνομιλιών και να απειλούν την αίσια έκβασή τους. Στο τελευταίο επεισόδιο του πολύκροτου σήριαλ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, επέκρινε τη βρετανική κυβέρνηση για την προσπάθειά της να επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ζήτημα των γεωγραφικών ενδείξεων των κρατών-μελών, τη στιγμή που ευρωβουλευτές και αγροτικός κόσμος πιέζουν για άμεση εξεύρεση λύσης.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit, Λονδίνο και Βρυξέλλες είχαν δεσμευθεί να προστατεύσουν από τυχόν απομιμήσεις περισσότερα από 3.000 καταχωρημένα ευρωπαϊκά ονόματα τροφίμων και ποτών, όπως η ελληνική φέτα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα για πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ όπως η Ελλάδα, γι’ αυτό και η ευρωπαϊκή κοινότητα έχει προβεί τα τελευταία χρόνια σε διπλωματικές ενέργειες για να διασφαλίσει ότι οι χώρες-εταίροι θα κρατούν τις απομιμήσεις μακριά από τα ράφια των καταστημάτων τους.

Πριν από μερικές ημέρες, ο Μπαρνιέ παρευρέθη σε δημόσια συζήτηση για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Μ. Βρετανίας, που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσα σε καθεστώς αυξανόμενης ανησυχίας σχετικά με την έλλειψη προόδου κατά τους τρεις τελευταίους γύρους συνομιλιών. Ο ανώτατος αξιωματούχος ανέφερε στους ευρωβουλευτές ότι η πρόοδος είναι πιο αργή από το επιθυμητό, εν μέρει λόγω των πισωγυρισμάτων της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία έχει υπαναχωρήσει από ήδη συμφωνημένες παραμέτρους. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλησε να θίξει εκ νέου ακόμη και το ζήτημα των γεωγραφικών ενδείξεων, οι οποίες είναι σαφώς προστατευμένες», δήλωσε ο Μπαρνιέ, σχολιάζοντας ότι η βρετανική απόπειρα να επανέλθει η συζήτηση γύρω από τα προστατευμένα τοπικά παραδοσιακά τρόφιμα της ΕΕ «δεν είναι συμβατή» με μια βιώσιμη μελλοντική σχέση.

Την επομένη των δηλώσεων Μπαρνιέ, οι ευρωβουλευτές συνεδρίασαν αναφορικά με την κατεύθυνση την οποία επιθυμούν για τις διαπραγματεύσεις από εδώ και στο εξής. Σύμφωνα με το ψήφισμά του, το οποίο εγκρίθηκε με 572 ψήφους υπέρ, Λονδίνο και Βρυξέλλες καλούνται να εντείνουν τις συνομιλίες ώστε να εγγυηθούν μια συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν, ενώ υπογραμμίζονται οι φόβοι για τις προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης να αποφύγει τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit διαβεβαίωσε ότι η ομάδα του θα επισπεύσει τις συνομιλίες με τη βρετανική κυβέρνηση και θα υιοθετήσει μια πιο επικεντρωμένη προσέγγιση σε επιμέρους ζητήματα. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να εστιάζει τη στρατηγική του στα «οικονομικά συμφέροντα» και ότι οι Βρετανοί θέλουν να είναι μέρος της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, αλλά χωρίς να τηρούν τους ίδιους κανόνες με τα κράτη-μέλη, όπως είναι αυτοί που έχουν να κάνουν με τα προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων. «Δεν πρόκειται να δεχτούμε μια επιλεκτική εφαρμογή [της συμφωνίας]. Είναι η επιλογή της Μ. Βρετανίας, αν θέλει τη συμφωνία», είπε ο Μπαρνιέ.

«Να βρεθεί η χρυσή τομή για τους αγρότες»

Περισσότεροι από 150 πολιτικοί, οργανώσεις τροφίμων και αγροτών και λοιποί ενδιαφερόμενοι από όλο το φάσμα της Ευρώπης ένωσαν τις φωνές τους μέσα από το διαδικτυακό σεμινάριο της Εθνικής Ένωσης Αγροτών της Μεγάλης Βρετανίας (NFU) σε συνεργασία με έξι άλλες αγροτικές οργανώσεις από τη Μ. Βρετανία και την ΕΕ. Κοινό τους αίτημα, η επίσπευση των διαδικασιών για να υπάρξει η αναγκαία πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες Λονδίνου-Βρυξελλών.

«Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ», τόνισε η πρόεδρος της NFU, Μινέτ Μπάτερς. «Οι αγρότες στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο βασίζονται στο εμπόριο για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους. Η ΕΕ υποδέχεται περισσότερο από το 70% των βρετανικών εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων και είναι σημαντικό αυτή η σχέση να διατηρηθεί μέσω μιας συμφωνίας μηδενικών δασμών και μηδενικών ποσοστώσεων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρεθεί η χρυσή τομή για τους αγρότες και για τους καταναλωτές που θέλουν να αγοράσουν ασφαλή, ανιχνεύσιμα και προσιτά τρόφιμα».