Brexit: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά πίστωση χρόνου για να αξιολογήσει μια πιθανή εμπορική συμφωνία

✱ Στο προσκήνιο βασικά ζητήματα ίσων όρων ανταγωνισμού, διακυβέρνησης και αλιείας
✱ Έτοιμος να δοκιμαστεί από αναταράξεις ο γαλακτοκομικός τομέας ΕΕ-ΗΒ

Καθώς οι διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο εισέρχονται στο τελικό τους στάδιο, ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει το ζήτημα της διασφάλισης πραγματικά ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις, όπως και τα αλιευτικά δικαιώματα. Στην αντίπερα όχθη, η βρετανική αγορά γαλακτοκομικών φέρεται να έχει ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό τις αναταράξεις από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά από τη μελλοντική εμπορική σχέση με την ΕΕ.

«Παρότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε με σαφήνεια ότι η ΕΕ θέλει να συνάψει συμφωνία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι δεν θα εγκαταλείψει τη θέση του σε βασικά ζητήματα στον τομέα των ίσων όρων ανταγωνισμού, διακυβέρνησης και αλιείας», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής, Νταβίντ Μακάλιστερ, ο οποίος διατελεί πρόεδρος της συντονιστικής ομάδας του ΕΚ για το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη συνέχεια, ο Μακάλιστερ επεσήμανε ότι είναι ζήτημα «ύψιστης σημασίας» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να έχει αρκετό χρόνο για να εξετάσει οποιαδήποτε τυχόν συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου προτού δώσει τη συγκατάθεσή του. «Αυτό δεν είναι απλώς διαδικαστικό ζήτημα, αλλά πάνω απ’ όλα δημοκρατική ευθύνη», ξεκαθάρισε.

Την ίδια στιγμή, έντονες ανησυχίες εκφράζονται από τη βρετανική πλευρά για το ενδεχόμενο διατάραξης του εμπορίου γάλακτος. Ο αρθρογράφος της Dairy Farmer Ίαν Πότερ προειδοποίησε ότι η αποστολή γάλακτος στην ΕΕ πιθανότατα θα γίνει πολύ πιο δύσκολη και δαπανηρή εντός ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου και μπορεί να οδηγήσει σε πλεονάσματα παραγωγής που θα επιβαρύνουν την εγχώρια αγορά. «Το κόστος συμμόρφωσης με τους νέους κανόνες εξαγωγής και το κόστος αποστολής του πλεονασματικού γάλακτος εκτός συνόρων θα μπορούσε να είναι απαγορευτικό» εξηγεί.

Ωστόσο, η ΕΕ ενδέχεται να είναι το ίδιο, αν όχι περισσότερο εκτεθειμένη στις επιπτώσεις του τέλους της μεταβατικής περιόδου στη σχέση με τη Μ. Βρετανία, ιδιαίτερα εάν δεν υπάρξει συμφωνία και –τελικά– επιβληθούν δασμοί. Κι αυτό, διότι η Ευρώπη προμήθευσε με 150% περισσότερο προϊόν το Ηνωμένο Βασίλειο τους πρώτους οκτώ μήνες του 2020 από ό,τι το αντίστροφο.