Βρίσκει ρυθμούς η διακίνηση για το λεμόνι, αλλά με τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα

Μετά την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου «ζεστάθηκε» η ζήτηση για λεμόνι και οι κοπές πλέον γίνονται με πιο εντατικούς ρυθμούς, ωστόσο οι τιμές δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς και η εγχώρια ζήτηση, που έχει σαφώς περιοριστεί με την κλειστή εστίαση και τον περιορισμό της κατανάλωσης, αφήνει το αποτύπωμά της στη σεζόν μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Δουβή, ο οποίος κάνει συσκευασίες και εξαγωγές λεμονιών, «από το τέλος Ιανουαρίου ξεκίνησε κινητικότητα, όσον αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα του λεμονιού, καθώς φαίνεται να άνοιξαν οι αγορές στις βαλκανικές χώρες. Σημαντικός παράγοντας ως προς αυτό είναι το γεγονός ότι οι αγορές “απελευθερώθηκαν” από το τουρκικό Μάγερ, το οποίο έφτανε σε ποσότητες και πολύ ανταγωνιστικές τιμές και η επόμενη ποικιλία, τα Λαμάς, δεν έχουν τις ίδιες ποσότητες, γιατί διακινούνται κυρίως προς Ρωσία, Ουκρανία κ.λπ.».

Ο ίδιος, όμως, σημείωσε ότι, σε κάθε περίπτωση, η αγορά ισορροπεί μεν, σε χαμηλές τιμές δε, στα 25-30 λεπτά στην Κορινθία, με τον μεγάλο όγκο στα 27 λεπτά, στην Αχαΐα, όπως πέφτουν και στα 20 λεπτά. Όπως εξήγησε από την πλευρά του, «αυτήν τη στιγμή, η εξαγωγή γίνεται στα 45 λεπτά από εδώ. Αυτό σημαίνει έξοδα της τάξης των 17-19 λεπτών αναλόγως της ποσότητας σκάρτου. Αν το ανεβάσουμε έστω και 2 λεπτά, έχουμε χάσει τις αγορές έξω, όταν τα τουρκικά λεμόνια στη Σερβία είναι παραδοτέα 50 λεπτά. Όταν από εδώ φεύγουν 45 φτάνουν εκεί 60-62 λεπτά. Ο ανταγωνισμός παραμένει δύσκολος. Πέρσι, τέτοια περίοδο, είχε φτάσει τα 60 λεπτά. Ήταν μικρότερη η παραγωγή, αλλά υπήρχε και η διπλάσια αγοραστική ζήτηση».

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Γεώργας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιάτου-Τραγάνας, μας είπε ότι «ως συνεταιρισμός, που συγκεντρώνουμε το 70% της παραγωγής της περιοχής, καταφέραμε να ανακόψουμε την περαιτέρω πτώση της τιμής και την κρατάμε στα 30 λεπτά. Ουσιαστικά, οι καλές ροές για εξαγωγές ξεκίνησαν εδώ και δεκαπέντε μέρες. Αυτήν τη στιγμή, έχουμε πίσω το 30% της παραγωγής, κατά τι περισσότερο από άλλες χρονιές. Δεν είναι μεγάλη διαφορά, όμως άλλες χρονιές αυτό το ποσοστό το είχαμε μέσα Γενάρη. Φέτος, όμως, πραγματικά παρατηρείται εκτίναξη του ενδιαφέροντος για εξαγωγές».

Καλύτερη κινητικότητα από τα τέλη Ιανουαρίου διαπιστώνει και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μουλκίου, Παναγιώτης Τσακανίκας, συμπληρώνοντας, όμως, ότι αυτό δεν αποτυπώνεται και στις τιμές, οι οποίες διατηρούνται σε μη ικανοποιητικά επίπεδα. «Απλώς από εκεί που είχαν πέσει στα 27 λεπτά φαίνεται να σταθεροποιούνται στα 30 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό».

Ο ίδιος πρόσθεσε μια ακόμα παράμετρο για την αύξηση της ζήτησης από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία συνδέεται με τη μέριμνα των εμπόρων να αγοράσουν περισσότερα λεμόνια ενόψει ενός ενδεχόμενου παγετού και του κινδύνου να γίνουν καταστροφές και να μείνουν χωρίς επαρκές εμπόρευμα».