Η πρόταση της Γαλλίας να αναγράφεται υποχρεωτικά η προέλευση του μελιού στη χώρα περνάει σε φάση… καθυστερήσεων, καθώς η Κομισιόν ζήτησε την επανεξέταση της πρότασης από τις γαλλικές αρχές, ενώ οι μελισσοκόμοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.

Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί δεν υποχρεώνουν να αναγράφεται η προέλευση του μελιού στη συσκευασία, με αποτέλεσμα στα ράφια των γαλλικών σούπερ-μάρκετ (και όχι μόνο) να υπάρχουν αναρίθμητα «Made in France» μέλια, άγνωστης όμως προέλευσης. Περίπου το 80% του μελιού που καταναλώνεται στη Γαλλία είναι εισαγωγής, κυρίως από την Κίνα. Αυτό όμως δεν αποτυπώνεται και στο αντίστοιχο ποσοστό συσκευασιών που πωλούνται στη λιανική. Έτσι, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τη γαλλική Επιτροπή Ανταγωνισμού και τον Οργανισμό Προστασίας Καταναλωτή και Ελέγχου Απάτης (DGCRF), περίπου το 43% των μελιών που πωλούνται στη Γαλλία έχουν ανακρίβειες, ακόμα και ψεύδη, αναγραφόμενα στις συσκευασίες.

Αυτό οδήγησε τις γαλλικές αρχές στην πρόταση που κατέθεσαν στην Κομισιόν. Διανύουμε μία εποχή που το σήμα «Made in France» προωθείται πολύ από την κυβέρνηση, οπότε ένας νέος κανονισμός που θα επιτρέπει σε όλους να γνωρίζουν τον τόπο παραγωγής του μελιού που αγοράζουν ή διακινούν, μπορεί να λύσει τα χέρια των μελισσοκόμων και να τερματίσει τις αθέμιτες πρακτικές.