Χανιά: 40 χρόνια λειτουργίας του Πολυτεχνείου Κρήτης

Χανιά: 40 χρόνια λειτουργίας του Πολυτεχνείου Κρήτης

Την σημαντικότητα της λειτουργίας, του έργου και της προσφοράς του Πολυτεχνείου Κρήτης στην επιστήμη και στην κοινωνία τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δίδοντας παράλληλα τα συγχαρητήρια του στον Πρύτανη Ευάγγελο Διαμαντόπουλο, με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων λειτουργίας του Ιδρύματος στα Χανιά και την τιμητική εκδήλωση που είναι σε εξέλιξη απόψε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Τους εκπροσώπους της Εκκλησίας, τις Αρχές, τον Περιφερειάρχη, τους Αντιπεριφερειάρχες, εκπροσώπους Αυτοδιοίκησης, φορείς, πανεπιστημιακούς, φοιτητές, πολίτες, καλωσόρισε στην επιτυχημένη εκδήλωση ο Πρύτανης ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό ίδρυσης του Πολυτεχνείου στην Κρήτη, επισημαίνοντας παράλληλα το σημαντικό του έργο και την προσφορά του εντός και εκτός Κρήτης.

«Το Πολυτεχνείο Κρήτης συμπληρώνει φέτος, 40 χρόνια λαμπρής λειτουργίας και μέγιστης προσφοράς όχι μόνο προς την Ελλάδα αλλά και προς τον Ελληνισμό. Ως Περιφέρεια Κρήτης με ιδιαίτερη χαρά και τιμή συμμετέχουμε σε αυτή την σημαντική επέτειο, αφού το Πολυτεχνείο Κρήτης συμπληρώνει επάξια τον ακαδημαϊκό και επιστημονικό χάρτη της Κρήτης, έχοντας ήδη καταγράψει μεγάλες επιτυχίες στην πορεία του μέχρι σήμερα» ανεφερε σε δήλωση του πριν από λίγο στα ΜΜΕ στα Χανιά ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Το Πολυτεχνείο, όπως είπε ο Περιφερειάρχης αποτελεί πραγματικό φάρο της πνευματικής μας ζωής για όλους τους Κρητικούς, και πρόσθεσε:

 “Ιδιαίτερα συγχαίρουμε όλους τους Ακαδημαϊκούς και τους Διοικητικούς που θήτευσαν μέχρι σήμερα στο Πολυτεχνείο Κρήτης και τους ευχαριστούμε γιατί με επιμονή και συνέπεια κατάφεραν να εδραιώσουν τη φήμη του Ιδρύματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στους σημερινούς φοιτητές αλλά και στους αποφοίτους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην επαγγελματική τους πορεία. Ως Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσουμε και θα διευρύνουμε τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με όλα τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα της Κρήτης «χτίζοντας» γέφυρες συνεργασίας και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας προς όφελος της κοινωνίας.»

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Την Εκδήλωση για τον εορτασμό 40 χρόνων από την ίδρυση του Πολυτεχνείου Κρήτης διοργανώνει η Πρυτανεία του Ιδρύματος. Το Πολυτεχνείο Κρήτης όπως ανέφερε ο Πρύτανης είναι ένα αμιγώς τεχνολογικό πανεπιστήμιο, το οποίο παράγει ποιοτικό ερευνητικό έργο και παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση. Το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει αποστολή να παράγει και να μεταδίδει γνώση στα επιστημονικά αντικείμενα που θεραπεύει, μέσω της έρευνας και της διδασκαλίας, να παρέχει υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακή παιδεία και εκπαίδευση στους φοιτητές του και να συμβάλλει στη μόρφωσή τους ως υπεύθυνων πολιτών υψηλής επιστημονικής κατάρτισης.

Επίσης, να προάγει την επιστήμη και τον πολιτισμό, να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας και την πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας και να συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις στο διεθνή πανεπιστημιακό χώρο και στο έργο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για παραγωγή νέας γνώσης και αξιοποίησή της προς χάριν του ανθρώπου.

Η διοίκησή του ανατέθηκε το 1977 από το ΥΠΕΠΘ σε Διοικούσα Επιτροπή υπό την Προεδρία του Περικλή Σ. Θεοχάρη, Ακαδημαϊκού και Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΦΕΚ 122/τ. Ν.Π.Δ.Δ./12-5-1977).

Στις 17 Ιουλίου 1977 συνεδρίασε η πρώτη Διοικούσα Επιτροπή, με πρόεδρο τον Καθηγητή του ΕΜΠ Περικλή Θεοχάρη και αντιπρόεδρο τον Καθηγητή του ΕΜΠ Ιωάννη Τεγόπουλο παρουσία του τότε Υπουργού Παιδείας Γεωργίου Ράλλη. Στην επιτροπή συμμετείχαν ο Δήμαρχος Χανίων Ιωάννης Κλωνιζάκης και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γεώργιος Κατσανεβάκης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ομιλητές επίσης στην εκδήλωση είναι η επικ. καθηγήτρια Δάφνη Μανουσάκη, ο Γιώργος Κατσανεβάκης π. Νομάρχης, μέλος διοικουσών επιτροπών Πολυτεχνείου, ο Μανόλης Βανδουλάκης π. προϊστάμενος Γραμματείας Πολυτεχνείου, ο Μιχάλης Λαγουδάκης Αντιπρύτανης διοικητικών-Ακαδημαϊκών υποθέσεων και φοιτητικής μέριμνας του Πολυτεχνείου.