Χάνσεν: Τον Ιούλιο η πρόταση της Κομισιόν για τη νέα ΚΑΠ

12/05/2025
4' διάβασμα
chansen-ton-ioulio-i-protasi-tis-komision-gia-ti-nea-kap-352833

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα παρουσιάσει την πρόταση προϋπολογισμού της (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο-ΠΔΠ) αυτό το καλοκαίρι και, μαζί με αυτήν, την πρόταση κανονισμού για την επόμενη Κοινή Αγροτική Πολτική (ΚΑΠ)», επιβεβαίωσε ο Επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων, Κριστόφ Χάνσεν, στο συνέδριο για το Όραμα στη Γεωργία και τα Τρόφιμα, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαΐου, όπως μεταδίδει το εξειδικευμένο newsletter για ευρωπαϊκά αγροτικά θέματα AGRAFACTS. Περιγράφοντας και τα δύο κείμενα ως τους «ελέφαντες στο δωμάτιο», o Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι η μελλοντική ΚΑΠ «θα πρέπει να είναι απλούστερη και να μειώσει την υπερβολική γραφειοκρατία για τους αγρότες», ενώ «θα πρέπει να είναι πιο στοχευμένη, να περιλαμβάνει περισσότερα κίνητρα, δίνοντας παράλληλα στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευθύνη για το πώς θα επιτύχουν τους κοινούς στόχους».

Το συνέδριο είχε θέμα «Διαμορφώνοντας το μέλλον της γεωργίας και του αγροδιατροφικού τομέα».

Σχετικά με το ΠΔΠ, ο κ. Hansen δήλωσε ότι ο μελλοντικός προϋπολογισμός της Ε.Ε. «θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη μορφή της αγροτικής μας πολιτικής», υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη δεν θα χάσει άλλους αγρότες ούτε θα δει άλλες εκτάσεις να εγκαταλείπονται».

Κρίσιμη ημερομηνία για τη διαμόρφωση του του ΠΔΠ είναι η αυριανή, 13 Μαΐου, καθώς θα συνεδριάσει το ECOFIN. Σύμφωνα με ενημέρωση από το ελληνικό ΥΠΟΙΚ, οι υπουργοί Οικονομικών θα ανταλλάξουν απόψεις για τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, εστιάζοντας στον υπό επεξεργασία Κανονισμό SAFE, που προβλέπει κοινή δράση για την άμυνα και την ασφάλεια στην Ευρώπη. Στην ημερήσια διάταξη του ECOFIN περιλαμβάνεται συζήτηση για τον οικονομικό και χρηματοοικονομικό αντίκτυπο της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Είναι κοινώς γνωστό στους διαδρόμους των Βρυξελλών ότι από το ποσοστό αύξησης των αμυντικών δαπανών μετά το 2027, θα εξαρτηθεί το ποσό μείωσης των πόρων για την ΚΑΠ.

Δεδομένου ότι το κείμενο για το μελλοντικό ΠΔΠ (2028-2034) αναμένεται να κατατεθεί στις 16 Ιουλίου, πηγές αναφέρουν ότι το νομοθετικό πλαίσιο για τη μελλοντική γεωργική πολιτική μετά το 2027 θα δημοσιευθεί «περίπου την ίδια στιγμή» (ακόμα και μέσα στον Ιούλιο), όπως ζήτησε η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen. Όταν πιέστηκε για το θέμα αυτό σε μια ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο, ο κ. Χάνσεν δήλωσε ότι η πρόταση για την ΚΑΠ θα είναι «στενά ευθυγραμμισμένη» με τη δημοσίευση του ΠΔΠ, καθώς «πρέπει να έχουμε μια σαφή άποψη για την αρχιτεκτονική της πρότασης κανονισμού».

Σύμφωνα με το AGAFRACTS, η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (DG AGRI) της Κομισιόν επεξεργάζεται επί του παρόντος το σχέδιο κανονισμού και μια σειρά διαφορετικών σεναρίων, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της δομής των 2 πυλώνων και των οργανισμών που πληρώνουν ελέγχους κ.λπ. στο προτεινόμενο ενιαίο ταμείο, καθώς φαίνεται ότι έχει κερδίσει έδαφος το σενάριο της συγχώνευσης των ΕΓΤΑΑ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγρπτικής Ανάπτυξης) και ΕΓΤΕ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων). Η DG AGRI προετοιμάζεται για περικοπές στον προϋπολογισμό, αλλά ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτές μπορεί να μην είναι τόσο δραστικές όσο αναμενόταν (-15%).

Όσον αφορά τη δέσμη μέτρων για την απλούστευση της τρέχουσας ΚAΠ (2023-2027), που αναμένεται να εκδοθεί στις 14 Μαΐου, ο κ. Χάνσεν επέμεινε ότι «πρέπει να μειώσουμε το περιττό γραφειοκρατικό και κανονιστικό βάρος», προσθέτοντας ότι «θέλει πραγματικά οι αγρότες να αισθανθούν τη διαφορά που μπορεί να κάνει η λιγότερη γραφειοκρατία στην καθημερινή τους εργασία», ενώ «αυτό είναι ένα καθήκον για όλες τις δημόσιες αρχές σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο». Η δέσμη μέτρων της επόμενης εβδομάδας επιδιώκει να εξετάσει την απλούστευση των απαιτήσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, τον εξορθολογισμό της στήριξης των μικρότερων γεωργικών εκμεταλλεύσεων με μεγαλύτερη χρήση απλουστευμένων ενισχύσεων και «την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με βελτιωμένη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά μέσα και στήριξη, καθώς και την ψηφιοποίηση», όπως περιέγραψε στο ακροατήριο του συνεδρίου.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: