Χωρίς υπερδέσμευση, στα 135 εκατ. ευρώ η νέα προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης
Στο τέλος του 2025 (αρχές 2026) αναμένεται να δημοσιευτεί η νέα προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης (ΣΣ ΚΑΠ 2023- 2027), με προϋπολογισμό που θα είναι περίπου 135 εκατ. ευρώ, χωρίς περιθώρια υπερδέσμευσης, όπως γνωστοποίησε ο ΥφΑΑΤ Χρήστος Κέλλας, σε συνάντηση που είχε χτες, Τετάρτη 25/9, με την αντιπροσωπεία του ΣΕΑΜ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν το τρέχον πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης, η νέα προκήρυξη στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ (2023- 2027), αλλά και κάποια διαχρονικά θέματα του Συνδέσμου, που αποτελούν τροχοπέδη στην εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ο κ. Κέλλας επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επίλυση των προβλημάτων.
Για το τρέχον πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης ο υφυπουργός τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω παράταση, καθώς το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2025 και η ημερομηνία 31.10.2025 για την ολοκλήρωση των αιτημάτων πληρωμής είναι ανελαστική. Πιο συγκεκριμένα, τόσο τα αιτήματα τροποποιήσεων όσο και τα αιτήματα πληρωμών διεκπεραιώνονται από τις Περιφέρειες, οι οποίες ανάλογα με τη στελέχωσή τους. τις ολοκληρώνουν άμεσα ή τις καθυστερούν. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι στο σύνολο των 5.000 δικαιούχων έχουν υποβληθεί μόλις 230 αιτήματα, που αντιστοιχούν σε 8,8 εκατ.ευρώ.
«Για τη νέα προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης (ΣΣ ΚΑΠ 2023- 2027), η αντιπροσωπεία του ΣΕΑΜ ενημερώθηκε ότι θα δημοσιευτεί προς το τέλος του 2025 (αρχές 2026) και ο προϋπολογισμός της θα είναι περίπου 135 εκατ. ευρώ, χωρίς περιθώρια υπερδέσμευσης. Επίσης, στις αρχές του 2025 θα προκηρυχθεί ένα ειδικό πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει κατασκευή και εξοπλισμό θερμοκηπίων, προϋπολογισμού 115 εκατ. ευρώ» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Υπόψιν του ΥφΑΑΤ, εκτός από τα θέματα που αφορούσαν τα Σχέδια Βελτίωσης τέθηκαν και ορισμένα πάγια θέματα του Συνδέσμου όπως η δημιουργία μητρώου γεωργικών ελκυστήρων, θέματα τεχνικού ελέγχου γεωργικών μηχανημάτων, αλλά και θέματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και πιστοποίησης στελεχών στη χρήση και τεχνική υποστήριξη των γεωργικών μηχανημάτων. Επίσης, έγινε ιδιαίτερη αναφορά από το προεδρείο του ΣΕΑΜ στην αναγκαιότητα παροχής επαγγελματικών κινήτρων σε όσους επιλέξουν σπουδές συντήρησης και επισκευής γεωργικών μηχανημάτων και στην καθιέρωση ενός τακτικού τεχνικού ελέγχου των γεωργικών μηχανημάτων, στα πρότυπα της λειτουργίας των ΚΤΕΟ.
Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ στη συνάντηση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα AKIS (Agriculture Knowledge and Innovation Systems), το οποίο έχει δημιουργηθεί με σκοπό την τόνωση της δημιουργικότητας και της μάθησης, με στόχο να αποτελέσει και κίνητρο για την μοριοδότηση υποψηφίων για ένταξη σε επιδοτούμενα επενδυτικά προγράμματα (π.χ. Σχέδια Βελτίωσης).