Η Γερμανία και η Γαλλία είναι απογοητευμένες από την έλλειψη συνολικής φιλοδοξίας που επέδειξαν τα κράτη, όσον αφορά τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και τη μείωση των εκπομπών σε χώρες που εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες ρύπων, όπως η Κίνα και η Ινδία, κατά τις τελευταίες ώρες των διαπραγματεύσεων της COP27 που διεξήχθησαν την προηγούμενη Κυριακή στην Αίγυπτο.

Τα τελικά συμπεράσματα, τα οποία περιελάμβαναν κυρίως τη δημιουργία του ταμείου για «τις απώλειες και τις ζημίες» των φτωχών χωρών που πλήττονται σφοδρότερα από την κλιματική αλλαγή, δεν ικανοποίησαν τους Γερμανούς υπουργούς, οι οποίοι μίλησαν για έλλειψη φιλοδοξίας, όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. «Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν για τη μείωση των εκπομπών απέχουν πολύ από το να είναι επαρκή, δεδομένου του δραματικού αντικτύπου που έχει ήδη η κλιματική κρίση», ανέφερε σε δήλωσή της η υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ.

«Η απόκλιση από τον στόχο του 1,5°C [θέρμανση του πλανήτη σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα] παραμένει τεράστια και ορισμένες χώρες εμποδίζουν κάθε προσπάθεια να κλείσει η ψαλίδα», πρόσθεσε η ίδια, επισημαίνοντας ότι η δέσμευση για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων μπλοκαρίστηκε από «μεγάλους ρυπαντές και πετρελαιοπαραγωγά κράτη».

Ομοίως, ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε ότι «πραγματικά δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της διάσκεψης». Ωστόσο, σύμφωνα με εκείνον, η συνεχής πίεση της ΕΕ και της Γερμανίας κατάφερε τουλάχιστον να εξασφαλίσει το status quo, με τον στόχο του 1,5°C να εξακολουθεί να προβλέπεται στα συμπεράσματα.

Από την πλευρά της, η Γαλλία δήλωσε ότι τουλάχιστον ο στόχος του 1,5°C διατηρήθηκε. «Η συμφωνία της COP27 δεν είναι τόσο φιλόδοξη όσο θα θέλαμε εμείς οι Γάλλοι και οι Ευρωπαίοι. Διατηρεί, όμως, το ουσιώδες: τον στόχο του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5°C», έγραψε στο Twitter η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας, Αγκνές Πανιέρ-Ρουνάτσερ.

www.euractiv.com