Copa Cogeca: Η έλλειψη ισορροπίας των αγορών και το κόστος εισροών γονατίζουν τους αγρότες

Τα βασικά συμπεράσματα από το συνέδριο των Copa Cogeca στην Αθήνα

Copa Cogeca: Η έλλειψη ισορροπίας των αγορών και το κόστος εισροών γονατίζουν τους αγρότες

Στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού αγροτικού κόσμου βρέθηκε για δύο ημέρες, στις 5-6 Οκτωβρίου, η Αθήνα, όπου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο των Copa και Cogeca. Το βασικό θέμα συζήτησης του συνεδρίου ήταν η ΚΑΠ μετά το 2020, ενώ το παρών έδωσαν ο Ευρωπαίος επίτροπος Φιλ Χόγκαν, ο πρόεδρος της Copa, Μάρτιν Μέριλντ, ο πρόεδρος της Cogeca, Τόμας Μάγκνουσον, ο γ.γ. των Copa-Cogeca Πέκα Πεσόνεν, καθώς επίσης Έλληνες και Ευρωπαίοι αγρότες, φορείς και εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών των δύο ημερών, τονίστηκε η μείωση των κερδών των αγροτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω της ανισορροπίας στις αγορές βασικών αγροτικών προϊόντων που παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια. Επίσης, οι αναλυτές και οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ευφυή γεωργία και στη γεωργία ακριβείας, οι οποίες, αν και μπορούν να βοηθήσουν του αγρότες να παράγουν περισσότερο με λιγότερο κόστος, αξιοποιούνται και εφαρμόζονται μόλις από το 25% των Ευρωπαίων αγροτών. Εκτενής αναφορά έγινε, τέλος, και στη σημασία των 22.000 αγροτικών συνεταιρισμών, που δραστηριοποιούνται αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη, αλλά και στον οικονομικό και υποστηρικτικό τους ρόλο ως προς τους Ευρωπαίους αγρότες.

Copa Cogeca: Η έλλειψη ισορροπίας των αγορών και το κόστος εισροών γονατίζουν τους αγρότες
Πέκα Πεσόνεν, Γενικός Γραμματέας Copa Cogeca

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Copa, Μάρτιν Μέριλντ, δήλωσε: «Δύο χρόνια τώρα, οι Ευρωπαίοι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με μια ανισορροπία στις αγορές βασικών γεωργικών προϊόντων και τη συνεχή πτώση των κερδών τους, πιέζονται από τις χαμηλές τιμές της αγοράς και το υψηλό κόστος των εισροών. Η κατάσταση έγινε πολύ χειρότερη μετά από το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα της ΕΕ, όπως το χοιρινό κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα λαχανικά. Κανείς δεν υπολόγισε ότι θα διαρκέσει τόσο πολύ. Έχουμε καταφέρει να ανακτήσουμε το μεγαλύτερο μέρος των χαμένων εξαγωγών μας λόγω του ρωσικού εμπάργκο, αλλά οι αγορές παραμένουν ακόμα εύθραυστες».

ΚΑΠ μετά το 2020

Ο Mάρτιν Μέριλντ αναφέρθηκε, επίσης, στην ΚΑΠ μετά το 2020, η οποία θα πρέπει «να λειτουργεί κατά τέτοιον τρόπο, ώστε οι αγρότες να προσφέρουν περισσότερο. Να μειωθεί η γραφειοκρατία και να συσταθούν κανόνες που να είναι απλοί, λειτουργικοί και κατανοητοί. Περιγράφοντας τις προθέσεις των Ευρωπαίων συνεταιριστών, ο κ. Mέριλντ δήλωσε: «Χρειαζόμαστε μια ΚΑΠ που να λειτουργεί για τους αγρότες, ώστε να είναι απλή, λειτουργική και εύκολη στην κατανόηση». Ο ίδιος συνέχισε, λέγοντας ότι «πέρα από όλα, όμως, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ένα καλό βιοτικό επίπεδο για τους αγρότες στις περιοχές που διαμένουν, με πρόσβαση σε καλή εκπαίδευση, σε σύγχρονες υγειονομικές υπηρεσίες, καθώς επίσης σε ίντερνετ και ψηφιακή τεχνολογία».

Χρήση τεχνολογίας

Με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας οι αγρότες θα μπορούν να επωφεληθούν από την ευφυή γεωργία και τη γεωργία ακριβείας, που βοηθούν στο να παράγουν περισσότερο με λιγότερες πηγές, καθώς στις μέρες μας μόλις το 25% των παραγωγών τις χρησιμοποιεί.

Ο ρόλος των συνεταιρισμών

Στον ρόλο και τη σημασία των αγροτικών συνεταιρισμών αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Cogeca, Τόμας Μάγκνουσον, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού γεωργικού συνεδρίου των Copa-Cogeca στην Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε πως «οι συνεταιρισμοί, στις περισσότερες περιπτώσεις, παρέχουν τη σταθερότητα που χρειάζονται τα μέλη τους. Επίσης, μπορούν να εξασφαλίσουν στους αγρότες καλύτερες αποδόσεις για τα προϊόντα τους και να διεισδύσουν καλύτερα στην αγορά. Αυτά ήταν και τα κίνητρα που οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την τελευταία μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, να εστιάσει σε εργαλεία υποστήριξης των συνεταιρισμών. Ο κύριος στόχος ήταν η ενθάρρυνση και η ενίσχυση των αγροτών σε κοινή πορεία με τους συνεταιρισμούς. Αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί και στο πλαίσιο της ΚΑΠ μετά το 2020», επέμεινε.

Αγροδιατροφή

Copa Cogeca: Η έλλειψη ισορροπίας των αγορών και το κόστος εισροών γονατίζουν τους αγρότες
Τόμας Μάγκνουσον, Πρόεδρος Cogeca

Ο πρόεδρος της Cogeca τόνισε ακόμα πως, όσον αφορά τη διατροφική αλυσίδα, που οι συνεταιρισμοί είναι ακόμα πιο ισχυροί, χρειάζονται επιπλέον μέτρα στήριξης από την ΕΕ. «Γι’ αυτό και χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της προεδρίας της Σλοβακίας να ενισχύσει τους συνεταιρισμένους αγρότες, που εντάσσονται στην αγροδιατροφική αλυσίδα», τόνισε. Τέλος, ο Tόμας Μάγκνουσον επεσήμανε πως «ο ρόλος των συνεταιρισμών είναι να βοηθούν τους αγρότες με νέες τεχνολογίες, για να παράγουν τα προϊόντα τους με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον και να παρέχουν λύσεις για τις τρέχουσες και τις μελλοντικές προκλήσεις, όπως η οικονομική ευημερία των αγροτικών περιοχών, η επισιτιστική ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή».

Δείτε ξανά ότι συνέβη στο συνέδριο της copa-cogeca στην Αθήνα