Copa & Cogeca: «Πολύτιμος συνεργάτης του αγρότη ο σύμβουλος, από εδώ και στο εξής»

Σε πρόσφατο έγγραφο εργασίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων των αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών της ΕΕ, γίνεται λόγος για τον θεμελιώδη ρόλο του σύγχρονου και ενημερωμένου γεωργικού συμβούλου στην ανάπτυξη μιας γεωργικής εκμετάλλευσης, καθώς και για τις προκλήσεις που καλείται να ξεπεράσει ο παραγωγός κατά τη διάρκεια της μετάβασης στη Νέα ΚΑΠ και στην εποχή της «Πράσινης Συμφωνίας».

Όπως αναφέρουν οι Copa και Cogeca, «Οι αγρότες θα χρειαστούν καθοδήγηση και υποστήριξη, ώστε να πραγματοποιήσουν τη μετάβαση σε πιο πράσινα και βιώσιμα συστήματα παραγωγής».

Οι μεγάλες προκλήσεις που έρχονται μετά το 2020

Οι οργανώσεις αναφέρονται στις πολλές και πολυπρόσωπες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, καθώς και σε αυτές που σύντομα θα προστεθούν με την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ και της «Πράσινης Συμφωνίας». Αστάθεια τιμών, εισαγωγές από τρίτες χώρες, αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, διαφάνεια και ιχνηλασιμότητα είναι μόνο ορισμένα από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν ήδη οι παραγωγοί στην καθημερινότητά τους.

Σε αυτά θα προστεθεί μια σειρά πρόσθετων ζητημάτων, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ η εφαρμογή φιλικότερων προς το περιβάλλον καλλιεργειών και εκτροφών θα απασχολήσει επίσης άμεσα την καθημερινότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. «Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων είναι οι συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να στήσουν εξειδικευμένες και αποδοτικές πρακτικές. Επίσης, μπορούν να βοηθήσουν τους νέους αγρότες να ξεκινήσουν την εκμετάλλευσή τους, να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό και να βρουν κανάλια διανομής των προϊόντων τους. Κατά συνέπεια, ο ρόλος των υπηρεσιών γεωργικών συμβουλών δεν πρέπει να παραβλέπεται», τονίζουν οι συνεταιριστικές αγροτικές οργανώσεις.

Τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης συμβουλευτικής

Στη συνέχεια, γίνεται λόγος για τα χαρακτηριστικά εκείνα που πρέπει να διαθέτουν οι γεωργικοί σύμβουλοι σε μια εποχή κατά την οποία διαδραματίζονται μεγάλες αλλαγές στα δεδομένα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας γεωργίας και κτηνοτροφίας.

«Η υποστήριξη και η συμβουλευτική θα πρέπει να παρέχονται από τους καλύτερους. Αυτό σημαίνει ότι οι σύμβουλοι θα πρέπει να είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι και να λαμβάνουν τακτικά επικαιροποιημένη εκπαίδευση από πιστοποιημένες πηγές, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι οι υπηρεσίες τους είναι ενημερωμένες για τις τελευταίες εξελίξεις που συντελούνται στην επιστήμη και στη γεωργική πολιτική», αναφέρουν οι συντάκτες του εγγράφου για να προσθέσουν: «Δημόσιες και ιδιωτικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να αλληλοσυμπληρώνονται».

Ενοποίηση συστημάτων γνώσης για καλύτερα αποτελέσματα

Το έγγραφο πραγματεύεται το θέμα της ενοποίησης των επιστημονικών δικτύων της ΚΑΠ με το νέο πλαίσιο γεωργικών συμβουλών. «Χαιρετίζουμε την προσέγγιση ενοποίησης των δικτύων που σχετίζονται με την ΚΑΠ, καθώς έτσι θα επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός των δραστηριοτήτων τους, τόσο σε πανευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο και μια πλατφόρμα για υπηρεσίες συμβουλών, ερευνητές, υπηρεσίες που συνδέονται με οργανώσεις παραγωγών και άλλους σχετικούς παράγοντες που μπορούν να εργαστούν με το ενοποιημένο δίκτυο σε κάθε επίπεδο. Οι σημαντικές εργασίες που θα πρέπει να φέρει εις πέρας το νέο δίκτυο της ΚΑΠ συμπεριλαμβάνουν τους συγκεκριμένους και οριζόντιους στόχους της ΚΑΠ, πλέον με την προσθήκη των μέτρων του πρώτου Πυλώνα».

Συμπόρευση με το δίκτυο AKIS και έμφαση στα επιστημονικά δεδομένα

Καίριος θα είναι ο ρόλος των συμβουλευτικών υπηρεσιών στη λειτουργία του δικτύου καινοτομίας και γνώσης AKIS, καθώς οι δύο αυτοί θεσμοί αναμένεται να αλληλοσυμπληρώνονται. «Δεν εξαρτάται μόνο από τους νομοθέτες, αλλά και από τους παραγωγούς και τους συμβούλους, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τους ειδικούς καινοτομίας να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε να αναπτύξουν νέες λύσεις καινοτομίας και γνώσης.

Επίσης, το AKIS θα πρέπει να προωθήσει τη μετάβαση του αγροτικού τομέα στην ψηφιακή εποχή», τονίζεται στο έγγραφο, με την επισήμανση ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διαθέτουν την απαραίτητη ευελιξία όταν οργανώνουν την πολιτική τους για υποστήριξη των παραγωγών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα περιορίζεται κατά οποιονδήποτε τρόπο η πρόσβαση σε δραστηριότητες που εστιάζουν στην καινοτομία και στην ανταλλαγή γνώσης.

Τeagasc: Ευκαιρία για τη συμβουλευτική η ψηφιακή γεωργία

Τη σημαντική ευκαιρία να αναβαθμιστούν και να τεθούν σε νέες βάσεις οι υπηρεσίες γεωργικών συμβουλών, αναλύει σε πρόσφατο άρθρο του ο Δρ John Hyland project coordinator του εθνικού δικτύου γεωργικών συμβουλών της Ιρλανδίας (Teagasc). Παράλληλα, παραθέτει μια σειρά από εμπόδια και ζητήματα που «γεννά» αυτή η νέα ευκαιρία, ζητήματα που, όπως αναφέρει, θα πρέπει να επιλυθούν, ώστε οι παραγωγοί να υιοθετήσουν πλήρως τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Ορισμένα από αυτά τα εμπόδια, κατά τον Ιρλανδό επιστήμονα, είναι τα εξής: Εμπιστοσύνη στον πάροχο υπηρεσιών ψηφιακής γεωργίας, το καθεστώς ιδιοκτησίας και διαχείρισης των ψηφιακών δεδομένων, ελλιπείς δεξιότητες, καθώς και η απροθυμία των μεγαλύτερων ηλικιακά παραγωγών να υιοθετήσουν τα ψηφιακά εργαλεία. «Οι γεωργικοί σύμβουλοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη συλλογή, ανάλυση και ερμηνεία των ψηφιακών δεδομένων.

Παρ’ όλα αυτά, θα είναι αδύνατον για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αγροτικό τομέα να φτάσει στην πλήρη δυναμική του εάν οι γεωργικοί σύμβουλοι δεν κινητοποιηθούν για να υποστηρίξουν τους αγρότες στη χρήση των νέων αυτών εργαλείων» σημειώνει, για να καταλήξει στη συνέχεια ότι μόνο μέσω της αξιοποίησης αυτών των τεχνολογιών οι σύμβουλοι θα είναι σε θέση να προσφέρουν καλύτερες αγρονομικές συμβουλές για να βοηθήσουν τους παραγωγούς στη λήψη των αποφάσεών τους.