Με ποιον τρόπο έχει επηρεάσει ο κορωνοϊός τους ανθρώπους και τον πλανήτη και ποιες είναι οι συνέπειες με τις οποίες θα πορευθεί ο κόσμος μας μετά την πανδημία; Σε αυτά τα ερωτήματα απαντά μελέτη του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, η οποία ποσοτικοποιεί τις κοινωνικοοικονομικές απώλειες και τα περιβαλλοντικά οφέλη που επέφερε η υγειονομική κρίση.

Η πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την πανδημία, η οποία δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE, δείχνει ότι η μείωση στην κατανάλωση αγαθών υπερβαίνει τα 3,3 τρισ. ευρώ, οδηγώντας στην απώλεια 147 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης (ήτοι το 4,2% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού), αλλά και στη μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που έχει καταγραφεί στα χρονικά.

Χρησιμοποιώντας ένα πολυσυλλεκτικό μοντέλο, η διεθνής ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε ο ταξιδιωτικός τομέας και οι περιοχές της Ασίας, της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, με σοβαρές επιπτώσεις στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της παγκοσμιοποίησης.

Η ρήξη της συνδεσιμότητας στις ταξιδιωτικές μετακινήσεις και τις αλυσίδες εφοδιασμού λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού, πυροδότησε μια παράλληλη οικονομική «πανδημία», προκαλώντας σημαντικές διαταραχές στο εμπόριο, στον τουρισμό, στην ενέργεια και σε άλλους τομείς, ενώ ταυτόχρονα μετρίασε τις περιβαλλοντικές πιέσεις στις περισσότερες από τις περιοχές που επλήγησαν σοβαρά.

«Βιώνουμε το χειρότερο οικονομικό σοκ μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 1930, ενώ ταυτόχρονα είμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την έναρξη της καύσης ορυκτών καυσίμων», δήλωσε η Δρ. Arunima Malik του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. «Εκτός από την ξαφνική πτώση των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την κλιματική αλλαγή, μια αλλαγή μείζονος σημασίας είναι και η μείωση των θανάτων από ατμοσφαιρική ρύπανση», συμπλήρωσε.